Mitől lesznek egészségesek a spermiumok?

Habár a nők azok, akiknek a méhében 9 hónapon át növekszik a baba, a férfiaknak is nagyon fontos szerepük van – egészséges spermium nélkül ugyanis nincs megtermékenyülés és problémamentes terhesség. De hogyan tudjuk a spermiumok egészségét biztosítani? Olvass tovább, hogy megtudd.

Hogyan termelődik a spermium?

A férfiak ondójában (sperma) a hímivarsejtek (spermium) száma milliliterenként 20-60 millió között van. Ez a teljes sperma tömegének mindössze 0,5 százalékát képezi, a maradék 95 százalék a spermaplazma, amely különböző járulékos nemi mirigyek váladékának elegye.

A női testben havonta egy petesejt érik meg, ezzel szemben a férfiak szervezete folyamatosan dolgozik és milliószám termeli a mikroszkopikus méretű spermiumokat.

Ugyanazok a hormonok, melyek a nők esetében az ovulációt szabályozzák, a férfiak szervezetében stimulálják a tesztoszteron termelését. A tesztoszteron a férfi nemi hormon, ami elengedhetetlen a spermiumok képződéséhez.

A spermiumok a herék kanyarulatos csatornáiban keletkeznek, 35 °C-on. Az ennél magasabb hőmérséklet elpusztítja a spermiumokat, az alacsonyabb hőmérséklet pedig nem kedvez a spermiumképződésnek, de a meglévőket nem pusztítja el. A herezacskó izmainak összehúzódásával és izzadságmirigyeinek segítségével szabályozza a spermiumok képződéséhez megfelelő hőmérsékletet.

Egy új spermiumsejt létrejöttéhez 2-3 hónap szükséges. A spermiumok átlagosan néhány hétig maradnak életben a férfi testében. Minden egyes ejakulációkor legalább 40 millió spermium távozik, ezért a felnőtt férfiak szervezete tulajdonképpen állandóan dolgozik az új spermiumok képzésén.

A sok tízmillió spermiumból csak maximum 200 ér el a petesejtig (a többi vagy nem volt teljesen ép és aktív vagy elpusztul az út során) és csak egy termékenyíti meg a petét.

Mit tegyünk az egészséges spermiumokért?

Íme 6 módszer, amivel az urak rengeteget tehetnek a megtermékenyítéshez szükséges egészséges és gyors spermiumokért.

1. Egészséges testsúly

A túl sok és a túl kevés testzsír egyaránt megzavarhatja a nemi hormonok termelését, ez pedig a spermaszám csökkenéséhez, a spermiumok minőségének romlásához és alacsony libidóhoz vezethet. Az egészséges testsúly fenntartása ezért rendkívül fontos: ez változatos, gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben gazdag, rostdús étrenddel és rendszeres testmozgással biztosítható.

2. Semmi dohányzás és mértékletes alkoholfogyasztás

A dohányzó férfiak spermiumai a nemdohányzókéhoz képest gyakrabban rendellenes alakúak, és lassabban is mozoghatnak. A dohányzás károsíthatja az ondósejtek által hordozott örökítőanyagot is, illetve merevedési zavart okozhat. Ezért a cigit mihamarabb le kell tennie a férfinak, aki egészséges spermiumokat szeretne. Az alkohol szintén kártékony a sperma minőségére és mennyiségére. Napi 1-2 ital megengedett, de az ennél nagyobb mennyiség már árthat a spermiumoknak.

3. A megfelelő tápanyagok biztosítása

A spermiumtermeléshez a szervezetnek bizonyos tápanyagokra van szüksége, és ha nincs elég, gondoskodni kell a kiegészítésükről. Kutatások szerint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kedvezően hatnak a spermiumok mennyiségére és minőségére. Aminek érdemes megnövelni a bevitelét: C-vitamin, folsav, cink, D-vitamin, E-vitamin, króm, szelén, omega-3 zsírsavak és B12-vitamin. A legfontosabb ezek közül a C-vitamin (min. napi 1-2000 mg), ami védi a spermiumokat az oxidatív stressztől és meggátolja a meddőség egyik fő okát, a spermiumok összetapadását, valamint a cink, ami növeli a tesztoszteron szintet, a spermaszámot és a spermák mozgékonyságát.

4. Óvatosan a koffeinnel

Dán kutatóorvosok vizsgálata szerint a sok kávé és/vagy szénsavas üdítőital fogyasztása csökkenti a spermaszámot és rontja a spermák minőségét. Azért nem kell teljesen lemondani a koffeines italok élvezetéről, de érdemes napi 300 mg-ban limitálni a koffeinbevitelt (ez kb. napi 3 csésze kávénak felel meg).

5. Stressz csökkentése

A stressz károsan befolyásolhatja azoknak a hormonoknak a termelődését, melyek a spermaképződést is irányítják, emellett a szexuális teljesítményre is negatívan hat. A stressz elűzéséhez fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, az egészséges táplálkozás és a feszültség levezetése sporttal, baráti összejövetelekkel, relaxációs technikákkal vagy egyéb stresszoldó módszerekkel.

6. A megfelelő hőmérséklet

Gondolkoztál már azon, hogy a herék miért a testen kívül helyezkednek el? A spermaképzéshez az átlagos testhőmérsékletnél néhány fokkal alacsonyabb hőmérséklet szükséges. Aki szoros alsóneműt visel, ülőmunkát végez, sok időt tölt szaunában, forró fürdőben, vagy akár csak ölben tartva használja a laptopját, annak számolnia kell a herék nemkívánatos túlhevülésével. Utóbbi problémára a legjobb megoldás egy laptop hűtőpad beszerzése vagy a laptop asztalon történő használata.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.