Netamin Szerves Folát tabletta
L-metilfolát, 3 havi adag

90 db tabletta

 • 400 mcg szerves folát (L-metilfolát) minden egyes tablettában
 • Létfontosságú vitamin a terhesség előtt, alatt, és után is
 • A folát a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében
 • Kutatások alapján a folát:
 • ...fontos szerepet játszhat a női és férfi termékenységben
 • ...hozzájárulhat a sikeres fogantatáshoz, egészséges terhességhez
 • ...nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez
 • ...pótlása PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén is hasznosnak bizonyulhat
 • 90 db tabletta, 3 havi adag
 • Akciós csomagban, mio-inozitol porral is kapható >ide kattintva<

1 db szállítása FoxPost automatába:
790 Ft

További szállítási módok
3770 Ft

Termékleírás

A napi folát-szükséglet 100%-a, biológiailag aktív formában (L-metilfolát), egyetlen tablettában! Folát és folsav – szinonimák, de mégsem…hogy is van ez? Az L-metilfolát a folsav természetesen előforduló formája, melyet a szervezet azonnal, átalakítás nélkül tud hasznosítani, ezért sokkal hatékonyabb, mint a szintetikus folsav.

Az egész testednek szüksége van rá, minden egyes nap

A folát (B9-vitamin) létfontosságú vitamin, amit az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséget táplálkozás vagy étrend-kiegészítés útján kell fedeznünk. Vízben oldódik, emiatt a szervezet nem képes tárolni a zsírszövetekben, tehát minden nap gondoskodnunk kell a pótlásáról.

Az aktivált folát (6(S)-5-metiltetrahidrofolát vagy röviden metilfolát) elengedhetetlen az új sejtek képződéséhez, nemtől és életkortól függetlenül. Kulcsszerepet játszik a DNS és RNS szintézisében, vörösvérsejtek termelésében, fehérjék anyagcseréjében és az egészséges génkifejeződésben. Emellett támogathatja az agy, idegrendszer, illetve a szív- és érrendszer egészségét is.

A folát jótékony hatásai*

 • hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez
 • hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához
 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
 • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
 • szerepet játszik a sejtosztódásban
 • a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében
 • részt vesz a normál aminosav-szintézisben
 • hozzájárul a normál vérképződéshez

*Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.

Te elég folátot viszel be?

A foláthiány a világ leggyakoribb vitaminhiánya. Modern táplálkozásunk megközelítőleg sem tartalmaz elegendő zöldséget, pedig a folát legjobb forrásai a sötétzöld leveles, keresztesvirágzatú és hüvelyes zöldségek. Több országban is folsavval dúsítják az élelmiszereket, de Magyarországon nem, tehát még csak erre sem hagyatkozhatunk.

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai szerint mind a nők, mind a férfiak folsavbevitele elmarad a hazai és uniós ajánlott napi mennyiségtől (72% és 85%).1

Míg a hazai ajánlás napi 200 mcg folsav(!) bevitele, addig az amerikai egészségügyi szervezetek a tudományos információkra alapozva napi 400 mcg folát(!) bevitelét javasolja minden felnőtt számára, beleértve a babát tervező és terhes nőket. A Netamin Szerves Folát tabletta napi adagja (1 tabletta) pontosan ezt a mennyiséget tartalmazza.

Figyelj a foláthiány árulkodó jeleire!

 • Fáradékonyság, gyengeség
 • Ingerlékenység
 • Fejfájás, szédülés
 • Légzési nehézségek
 • Erős szívdobogás
 • Koncentrációs problémák, memóriazavar
 • Étvágytalanság
 • Hasmenés
 • Fogyás
 • A szájnyálkahártya és a nyelv duzzanata

OGYÉI szám: 21833/2019. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A nálunk vásárolható termékek mindegyike minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készül a Te egészségedért.

Hivatkozások
1 ogyei.gov.hu/otap_2014/

Bővebben a hatóanyagokról

Tudnivalók, érdekességek a termékben található hatóanyagokról, a legújabb vizsgálatok és tudományos eredmények tükrében.*

A folát szerepe a női termékenységben

A rövid menstruációs ciklussal rendelkező nőknél magasabb az olyan menstruációs rendellenességek kockázata, mint az endometriózis, valamint kisebb a teherbeesés valószínűsége, még termékenységi kezelés segítségével is. Tanulmányok igazolták, hogy a folát fontos szerepet játszik a ciklus hosszának beállításában: egy 2015-ös kutatás szerint a folát szedése stabilizálja a ciklust, a folátot szedő nők körében ritkábban fordul elő a rövid ciklus és gyakoribb a hosszabb ciklus.1

Nem csak a ciklus hossza, de annak rendszeressége is jelentős hatással van a termékenységre. Szerencsére a folát ez esetben is segíthet. Egy, a European Journal of Clinical Nutrition című szaklap hasábjain publikált tanulmány is megerősítette: a folát stabilizálja a rendszertelen menstruációs ciklust és helyreállítja a termékenységet.2

Egy 2012-es tanulmány arra is rámutatott, hogy a magas folát szint összefüggésben áll a magas progeszteron szinttel.3 A progeszteron a terhességi hormon, megfelelő szintje a fogamzás, aztán pedig a terhesség megtartásának feltétele. Az alacsony progeszteron szint (ösztrogén dominancia) terméketlenséget és korai vetélést okozhat.

2016-ban egy tanulmány azt is megállapította, hogy a folát bevitel növelésének hatására valószínűbbé válik az ovuláció bekövetkezése, vagyis a folát az anovuláció (ovuláció elmaradása) megelőzését is segítheti.4

A folát szerepe terhesség előtt, alatt, és után

A folát metabolizmus befolyással van a petefészek funkcióra, a beágyazódásra, az embrió kialakulására és fejlődésére és a terhesség teljes folyamatára.5 Mindemellett a megfelelő folátbevitel szoptatós édesanyák esetében is kiemelten fontos.

A folát számos jótékony hatása közül a legjobban dokumentált az, hogy segít megelőzni bizonyos születési rendellenességek kialakulását. Tudományosan igazolt, hogy a fogamzás körüli időszakban szedett folát 70-90%-kal csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásának kockázatát. Emellett jelentősen csökkenti a a vesefejlődési, a szív- és nagyér rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását.6

A terhességek 50%-a nem tervezett, ezért minden gyermekszülő korban lévő nőnek kell folátot szednie. A folát különösen az első trimeszterben tölt be nagy szerepet, a baba gerincvelője és agya ugyanis már a terhesség első heteiben kialakul.

A folát bizonyítottan csökkenti a vetélés, koraszülés, terhességi toxémia, valamint az alacsony születési súly kockázatát is.7

Mivel folátra szükség van a DNS előállításához és sejtosztódáshoz, a fehérjék, szövetek szintéziséhez és növekedéséhez, érthető, miért is olyan fontos a méhben fejlődő magzatnak. A folyamat azonban nem áll meg a születés után sem. A folát rendszeres bevitelére a szoptatás alatt is szükség van a kisbaba egészséges testi és szellemi fejlődéséhez.

A folát szerepe a férfi termékenységben

Statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 30-40 százalékában a férfi. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a születendő gyermek DNS-ének 50%-át a férfi spermiuma hordozza! A sperma minősége tehát nem csak a sikeres fogantatás és komplikációmentes terhesség, de a gyermek egészsége szempontjából is nagyon fontos.

2008-ban, a Human Reproduction című lektorált orvosi folyóiratban megjelent egy tanulmány, mely szerint kapcsolat áll fenn a férfi étrendjének magas folát tartalma és spermájának genetikai minősége között. A sok folátot fogyasztó férfiaknál 20-30%-kal alacsonyabb volt számos sperma-rendellenesség előfordulása, mint a kevés folátot fogyasztó férfiaknál.8 Egy másik tanulmány alapján a folát és cink kombinációja csökkent megtermékenyítő képességű férfiaknál 74%-kal növelheti a teljes spermaszámot.9

A folát szerepe PCOS esetén

A PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma, egy hormonális rendellenesség, mely során a petefészkek túlságosan sok férfi hormont (tesztoszteront) termelnek. Ennek hatására a tüszőérés lassabban következik be, vagy elmarad az ovuláció.

A PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, továbbá számos egyéb negatív következménnyel jár: elhízás, akné, szőrösödés, a metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség és az endometrium rák megnövekedett kockázata.

Korai kutatási eredmények alapján a folát segíthet a PCOS egyik legjelentősebb komplikációja, az ovulációs meddőség kezelésében. A Cleveland Clinic tanácsa szerint a PCOS-es nők javíthatják a teherbeesés esélyét napi 400 mcg folát szedésével.10

A PCOS és a vér magas homocisztein szintje között összefüggést mutattak ki. A megemelkedett homocisztein szint kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségekkel, stroke-kal és az endokrin betegségekkel, pl. hiperinzulinémiával. A folát elősegíti a felesleges homocisztein megfelelő lebontását.

Az alacsony folátbevitel és a PCOS is kapcsolatba hozható a vetéléssel, így a PCOS-es terhes nőknek a folát pótlása segíthet csökkenteni a vetélés kockázatát.

Miért az L-metilfolát a legjobb választás?

Az L-metilfolát (L-MTHF vagy L-5-MTHF) a folát biológiailag aktív, vérkeringésben elsődlegesen jelenlevő formája.11Ezenkívül ez az a forma, mely képes átjutni a sejthártyákon és a vér-agy gáton is, hogy kifejtse pozitív hatásait.12-13

Kutatások bizonyítják, hogy a lakosság jelentős része (akár 60%-a!) olyan génmutációt hordoz, melynek következtében a szervezet az étrendi folátot és az étrend-kiegészítéssel bevitt folsavat nem tudja megfelelően átalakítani biológiailag aktív foláttá.14

A pajzsmirigy-alulműködésben (pl. Hashimoto-betegségben) szenvedőknek is foláthoz kell jutniuk, ugyanis a pajzsmirigyzavarok akadályozzák a szintetikus folsav aktív foláttá való átalakulását a szervezetben. A nem átalakított folsav ráadásul felhalmozódhat a szervezetben, és gondot okozhat, például leblokkolhatja a pajzsmirigy működését.

Csomagban is kapható!

2 doboz mio-inozitol por + 1 doboz Szerves Folát tabletta akciós áron >> ide kattintva!

A két hatóanyag együttes használatát az elmúlt évek során számos tudományos kutatás vizsgálta, melyek többek között megállapították, hogy hatékony természetes segítség lehet a fogantatási problémákkal küzdő nők számára.

A mio-inozitol és folát kombinációja különösképpen hasznosnak bizonyulhat a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelésében, a hormonális egyensúly és termékenység helyreállításában, a rendszeres ovuláció és menstruációs ciklus támogatásában, a petesejt minőség javításában, valamint az egészséges terhesség fenntartásában. A termékért > kattints ide <.

* Kijelentjük, hogy a termékeinkben található hatóanyagokról szóló írásaink kizárólag ismeretterjesztő és tájékoztató célokat szolgálnak. Az általunk közzétett információk nem minősülnek hatásállításoknak, sem orvosi tanácsnak, illetve nem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést. A hatóanyagokat a legújabb, releváns, lektorált tudományos szakirodalmi adatok alapján mutatjuk be, általános érvényűen, nem termékspecifikusan. Szakértőink törekednek arra, hogy átfogó képet nyújtsanak a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatokról és azok eredményeiről mindazoknak, akik erre fogékonyak és ismereteiket bővíteni szeretnék.

Hivatkozások

Cueto HT, Riis AH, Hatch EE, et al. Folic acid supplement use and menstrual cycle characteristics: a cross-sectional study of Danish pregnancy planners. Ann Epidemiol. 2015 Oct;25(10):723-9.e1.
Cueto HT, Riis AH, Hatch EE, et al. Folic acid supplementation and fecundability: a Danish prospective cohort study. Eur J Clin Nutr. 2016 Jan;70(1):66-71.
Gaskins AJ, Mumford SL, Chavarro JE, et al. The impact of dietary folate intake on reproductive function in premenopausal women: a prospective cohort study. PLoS One. 2012;7(9):e46276.
4 Chavarro JE, Rich-Edwards JW, GaskinsAJ, et al. Contributions of the Nurses’ Health Studies to Reproductive Health Research. Am J Public Health. 2016 Sep;106(9):1669-76.
5 Thaler CJ. Folate Metabolism and Human Reproduction. Geburtshilfe Frauenheilkd. 2014 Sep;74(9):845-851.
antsz.hu/felso_menu/temaink/vrony_rbk/megelozes_a_folsavrol.html
Mantovani E, Filippini F, Bortolus R, et al. Folic acid supplementation and preterm birth: results from observational studies. Biomed Res Int. 2014;2014:481914.
Young SS, Eskenazi B, Marchetti FM, et al. The association of folate, zinc and antioxidant intake with sperm aneuploidy in healthy non-smoking men. Hum Reprod. 2008 May;23(5):1014-22.
Wong WY, Merkus HM, Thomas CM, et al. Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Fertil Steril. 2002 Mar;77(3):491-8.
10 livestrong.com/article/525844-does-folic-acid-help-women-that-have-pcos/
11 Sweeney MR, McPartlin J, Scott J. Folic acid fortification and public health: report on threshold doses above which unmetabolised folic acid appear in serum. BMC Public Health. 2007 Mar 22;7:41.
12 Wagner C. Cellular folate binding proteins; function and significance. Annu Rev Nutr. 1982;2:229-48.
13 Spector R, Lorenzo AV. Folate transport in the central nervous system. Am J Physiol. 1975 Sep;229(3):777-82.
14 Greenberg JA, Bell SJ. Multivitamin Supplementation During Pregnancy: Emphasis on Folic Acid and l-Methylfolate. Rev Obstet Gynecol. 2011;4(3-4):126-7.
15 Willems FF, Boers GH, Blom HJ, et al. Pharmacokinetic study on the utilisation of 5-methyltetrahydrofolate and folic acid in patients with coronary artery disease. Br J Pharmacol. 2004 Mar;141(5):825-30.
16 Lamers Y, Prinz-Langenohl R, Brämswig S, et al. Red blood cell folate concentrations increase more after supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing age. Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):156-61.
17 Walker MJ Jr, Morris LM. Increased cutaneous sensibility in patients with diabetic neuropathy utilizing a pharmacological approach-clinical case evidence. Clinical case Update: Vascular Disease Management 2007; 2(1):1-8.

Adagolási javaslat

Naponta egy tabletta étkezés közben, bő folyadékkal, szétrágás nélkül lenyelve.

Hatóanyag-táblázat, összetevők

Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 tabletta)*NRV%
Folát (kalcium-L-metil-folátból)
400 mcg200%
*=NRV%: Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén) -=NRV%: Nincs napi beviteli referencia érték. Összetevők emulgeálószerek (mikrokristályos cellulóz, nátrium-keményítő-glikolát), térfogatnövelő szer (dikalcium-foszfát), csomósodást gátlók (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), bevonat (hidroxipropil-metil-cellulóz, talkum, povidon, polietilén glikol, vas-oxid-vörös, vas-oxid-fekete, vas-oxid-sárga), kalcium-L-metil-folát.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.