Hogyan javítja a szelén a spermiumok minőségét?

A férfi termékenységi problémák sajnos egyre gyakoribbak – egy 2017-es tanulmány adatai alapján a férfiak átlagos spermaszáma megfeleződött az elmúlt 40 évben –, ezért érthető módon egyre többen keresik a megoldásokat. A tudományos kutatások egyre nagyobb része mutat arra, hogy a szelénhiány és a férfi termékenységi problémák között összefüggés áll fenn, vagyis a szelénpótlás egyik fontos eszköze lehet a termékenység természetes úton történő helyreállításának.

A rossz étrend a spermaminőséget is rontja

A megtermékenyítéshez egészséges és gyors spermiumokra van szükség, de ennek eléréséhez biztosítani kell a szervezet számára bizonyos mikrotápanyagokat (ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok, stb.). Ma már biztosan állíthatjuk, hogy a spermaminőség romlása, illetve a spermaszám csökkenése közvetlenül kapcsolatba hozható ezen létfontosságú tápanyagok hiányával.

A termékenység tehát sok esetben természetes úton is helyreállítható, ha elkezdjük pótolni az étrendünkből hiányzó fontos tápanyagokat – például a szelént!

Szelén nélkül nincs egészséges sperma

A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. Szükség van rá a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, emiatt fontos szerepet tölt be az egészséges anyagcserében. Számos enzim alkotórészét képezi, melyek közül talán a legfontosabb a glutation-peroxidáz – ez ugyanis az emberi szervezet legerősebb antioxidáns enzime, amit a máj is felhasznál méregtelenítő tevékenysége során.

A szelén nélkülözhetetlen az egészséges spermaképződéshez. Hozzájárul a spermiumok normál morfológiájához és motilitásához is, ami azt jelenti, hogy a szelén nem csak abban segíti a spermiumsejteket, hogy méretük és alakjuk megfelelő legyen, de a mozgásban is támogatja őket. Ezek pedig kulcsfontosságú tényezők a megtermékenyítő képesség szempontjából.

A szelén arról is gondoskodik, hogy a spermiumokat a szabad gyökök ne tudják károsítani a szervezeten belül. Mint minden más sejt a testünkben, úgy a spermiumsejtek is ki vannak téve a szabad gyökök okozta oxidatív károknak. Ezekért az oxidatív károkért leginkább a környezeti hatások (pl. vegyszerek), a helytelen táplálkozás, az antioxidánsok hiánya, illetve a további tápanyagok hiánya felel. Szerencsére a spermium DNS-károsodása étrend- és életmódbeli változtatásokkal minimalizálható. Mivel a szelén rendkívül hatékony antioxidáns, ezért kiemelkedő szerepet tölt be a spermiumsejtek szabad gyökök elleni védelmében.

Kutatások a szelén és a férfi termékenység kapcsolatáról

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatói 34 klinikai kísérlet eredményeit összegezték, melyekben összesen több mint 2500 termékenységi problémákkal küszködő pár vett részt, és arra jutottak, hogy az antioxidáns kiegészítőket szedő férfiak esetében több mint 4-szer nagyobb a fogantatás valószínűsége, illetve több mint 5-ször nagyobb az élveszületés aránya azon férfiakhoz képest, akik nem szedtek antioxidánsokat. Az antioxidánsok között szerepelt a szelén, a magnézium, a cink, a karnitin, a B-, C- és E-vitamin.

Egy 1999-es tanulmány kimutatta, hogy a termékeny férfiak ondófolyadékában jelentős mértékben magasabb a szelén szintje, mint a meddő férfiakéban.

Egy 2009-ben publikált kutatás csökkent nemzőképességű férfiakon vizsgálta meg a szelén spermaminőségre gyakorolt hatását. Egyik férfi sem szenvedett szelénhiányban, mégis 26 hétig tartó szelénpótlás (200 mcg/nap) után a teljes spermaszám, a spermakoncentráció, a morfológiai érték (normál alakú spermiumok aránya) és a motilitási érték (mozgó spermiumok aránya) is javult a kiindulóponthoz képest, összehasonlítva a hatóanyagmentes placebót szedőkkel.

2018-ban iraki kutatók vizsgálták meg 12 meddő férfin a szelén hatását (napi 50 mcg). A három hónapig tartó kutatási időszak végére a kiindulóponthoz képest jelentős mértékben növekedett a spermaszám, a motilitás, a vitalitás, a normál morfológia, és az ondó volumen. Ezenkívül a szérum tesztoszteron-szint és a szérum glutation-szint is megemelkedett a szelénpótlás eredményeként.

Egy 2011-es tanulmány 690 meddő férfin vizsgálta meg a szelén (200 mcg) és az E-vitamin (400 NE) kombinációjának hatását, 100 napon át. Az eredmények 52%-os javulást mutattak a spermiumok mozgékonyságában, méretében és alakjában. Emellett a férfiak párjainál 10,8%-os teherbeesési arány volt megfigyelhető.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a szelén javítja a herékben található Leydig-sejtek egészségét, melyek a tesztoszteron előállítását végzik. Ennek egyúttal jótékony hatása van a spermaminőségre is.

Mennyi szelénre van szüksége egy férfinek?

A szelén ajánlott napi adagja férfiaknak 70 mcg (mikrogramm), de ahogy a fentebb bemutatott kutatásokból is látszik, érdemesebb lehet ennél többet, akár napi 200 mcg-ot bevinni. Másfelől az óvatosság sem árt, ugyanis a kutatások szerint a napi 300 mcg szelén már nem jár plusz jótékony hatással, sőt, a túlzottan magas szelénbevitel (napi 400 mcg felett) ellenkező hatást vált ki, és csökkentheti a mozgékony spermiumok számát.

A szelenometionin kiválóan felszívódó szerves formája a szelénnek, amit érdemes lehet további antioxidánsokkal (C-vitaminnal, E-vitaminnal, cinkkel) kombinálva szedni.


Felhasznált irodalom:
hcabothealth.com.au/selenium-and-sperm/
hollandandbarrett.com/the-health-hub/selenium-male-fertility/
yourfertility.org.au/Micronutrient-Zinc-and-Selenium-supplements-and-subfertility.pdf
abcnews.go.com/Health/antioxidants-increase-male-fertility/story?id=12641649
crimsonpublishers.com/etun/pdf/ETUN.000521.pdf
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048346/
pjms.com.pk/issues/aprjun109/article/reviewarticle1.html
sciencedirect.com/science/article/pii/S2090598X1730147X

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.