FSH: mi köze ennek a hormonnak a termékenységhez és a menopauzához?

Az FSH egy rendkívül fontos hormon, amely a nőkben és a férfiakban is szükséges a normális szexuális működéshez. Elengedhetetlen szabályozója a nemi mirigyek működésének és a termékenységnek, rendkívül fontos szerepet játszik a normál menstruációs ciklus irányításában, szintjének vizsgálata pedig a menopauza diagnosztizálásában is hasznosnak bizonyulhat. Olvass tovább, és tudj meg többet az FSH-ról!

Mi az az FSH?

Az FSH a follikuluszstimuláló hormon (tüszőérlelő hormon) rövidítése. Ez egy gonadotropin, vagyis olyan típusú hormon, mely a nemi mirigyek működését szabályozza: ez nők esetében a petefészkeket, férfiak esetében pedig a heréket jelenti.

Az FSH az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik.

Mi a szerepe az FSH-nak a nőkben és a férfiakban?

Nőkben az FSH indítja el és segíti a petefészek tüszők növekedését és kifejlődését. Ovuláció során ez a tüsző megreped, a petesejt kiszabadul és kialakul a sárgatest, mely progeszteront kezd termelni, vastagítja a méhnyálkahártyát és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására.

FSH termelése nélkül egy nő nem tudja folytatni a reproduktív ciklusát, hiszen a petefészkei nem fognak petesejtet kibocsátani. Az FSH nem megfelelő szintje rendszertelen menstruációt vagy a menstruáció hiányát okozhatja, ezáltal termékenységi problémákhoz, meddőséghez vezethet.

A férfiak szervezete az FSH-t a spermiumok növekedésének és fejlődésének támogatására használja fel.

FSH teszt: miben segíthet?

Az orvosok gyakran kérnek FSH tesztet, különböző egyéb vizsgálatok kíséretében. Az FSH teszt elvégzésének többféle oka is lehet, leggyakrabban az alábbiak egyike:

  • Menopauza vizsgálat: Ha egy nő menstruációs ciklusa rendszertelenné válik vagy egyáltalán nem menstruál, az orvos elvégeztethet egy FSH tesztet. Ha az FSH szintje magas, az azt jelezheti, hogy egy nő belépett a menopauza szakaszába.
  • Női termékenységi vizsgálat: Ha egy nő nem ovulál, akkor a kiváltó októl függően az FSH szintje lehet túl magas vagy túl alacsony is.
  • Férfi termékenységi vizsgálat: Férfiakban az FSH stimulálja a spermiumsejtek növekedését. Ha egy férfi FSH szintje magas, az azt jelezheti, hogy a herék nem működnek megfelelően.

A termékenység és a menopauza vizsgálata mellett az orvos FSH tesztet kérhet az agyalapi mirigy működési rendellenességének kimutatására vagy annak meghatározására, hogy egy gyermek túl korán vagy túl későn lép-e be a pubertásba.

Létezik otthon, könnyedén elvégezhető FSH gyorsteszt is, speciálisan a menopauza (klimax, változókor) kimutatására. A menopauza az utolsó menstruáció, amit átlagosan 48-52 évesen élnek meg a nők. Ha 40 éves kor előtt jelentkezik, korai menopauzáról beszélünk, míg ha az 55. életév után, akkor késői menopauzáról.

Fontos figyelembe venni, hogy az FSH nem minden esetben tökéletes jelzője a menopauzának, a szintje ugyanis ingadozik perimenopauza és menopauza alatt. Az otthon mért emelkedett FSH-szint tehát nem garancia arra, hogy egy nő a menopauza korszakába lépett és teljes mértékben leállt a menstruációja. Még ha a menstruáció több hónapja ki is maradt, amíg nem telt el egy teljes év menstruáció nélkül, addig megvan az esélye annak, hogy a havi vérzés újra bekövetkezik. (Ha ez megtörténik, a 12 hónap számolását újra kell kezdeni.)

Érdemes tehát a menopauza gyorsteszt pozitív eredménye mellett a jellemző tünetekre is figyelned, valamint konzultálnod az orvosoddal a további teendők és a megfelelő diagnózis érdekében.

Mit jelez az FSH magas vagy alacsony szintje?

Az FSH emelkedett szintje olyan betegségekre és állapotokra hívhatja fel a figyelmet, mint a petefészek funkció csökkenése vagy petefészek-elégtelenség, a menopauza (klimax), az alacsony progeszteronszint, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az inzulinrezisztencia, a 2. típusú autoimmun poliendokrin szindróma, a petefészek vagy a here daganata.

Az FSH növekedése a megtermékenyítésre alkalmas, jó minőségű petesejtek és embriók termelésének csökkenését is jelezheti. Gyakori oka ennek az életkor. Az életkor előrehaladtával minden nő termékenysége hanyatlásnak indul és kevesebb petesejt érik meg a petefészkekben. A fennmaradó petesejtek minősége rosszabb, mint fiatalabb korban.

Az FSH tesztet egyéb, a luteinizáló hormon, ösztradiol és a progeszteron szintjét meghatározó tesztekkel együtt a petefészek tartalék kapacitásának meghatározására is használhatják. A petefészek tartalék kapacitása egy nő életkorral összefüggő termékenységi esélyeit tükrözi. A magas FSH-szint azt jelenti, hogy egy nőnél az életkorában elvárthoz képest alacsonyabb a teherbeesés esélye. Ez nem jelenti azt, hogy a teherbeesés lehetetlen, de nehezebben sikerülhet és meddőségi kezelésre lehet szükség.

Férfiak esetében a magas FSH-szint arra utal, hogy a herék nem működnek megfelelően, esetleg károsodás érte őket valamilyen betegség (pl. alkoholfüggőség) vagy kezelés (pl. röntgensugárzás vagy kemoterápia) miatt.

Az FSH alacsony szintje azt jelezheti, hogy egy nő szervezete nem termel petesejteket vagy egy férfi szervezete nem termel spermiumokat. Lehet annak a következménye, hogy az agy hormonirányító központjai, a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy, nem működnek megfelelően, vagy egy daganat megzavarja az agy FSH-termelést szabályozó képességét.

A stressz és a kóros soványság ugyancsak kihatással lehet az FSH értékekre.

Csökkenthető, illetve növelhető- az FSH szintje természetes úton?

A túlzottan magas vagy túlzottan alacsony FSH-szint kezeléséhez a probléma gyökerét kell megtalálni és arra kell megoldást keresni. A rendellenes FSH-szint ugyanis nem maga a betegség, hanem valamilyen rendellenes működésnek a tünete, ezért pusztán az FSH csökkentése/növelése olyan, mintha egy lázat aszpirinnel szeretnénk kezelni, ahelyett hogy a lázat kiváltó fertőzést kezelnénk antibiotikummal.

A legjobb tehát, ha orvosoddal együttműködve először a nem megfelelő FSH-szint hátterében álló okot találod meg, és ezután célzottan próbálod kezelni, táplálkozás- és életmódbeli változtatásokkal, illetve étrend-kiegészítés segítségével.

Mindemellett egyértelműen vannak olyan lépések, melyeket fontos megtenned azért, hogy a hormonrendszered kiegyensúlyozottan működjön és a termékenységed is javuljon:

  • Az egészséges testsúly fenntartása. Az inzulinrezisztencia és a vércukorszint nagy hatással van az endokrin rendszerre és a hormonok szintjére. Éppen ezért az egészséges testsúly fenntartása nagyon fontos az egészséges hormonális működéshez.
  • A stressz csökkentése. Ha folyamatosan stressz hatása alatt vagy, a szervezeted stresszhormonokat választ ki és a többi hormon termelése zavart szenved. A hormonális rendszer egészségének javítása érdekében lépj a stressz ellen, pl. jóga, meditáció, masszázs vagy rendszeres edzés segítségével.
  • Esszenciális zsírsavak. A hipotalamusznak esszenciális zsírsavakra és egyéb tápanyagokra van szüksége az optimális működéshez. A mirigyrendszer ezeket a zsírsavakat használja a hormonok előállításához. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírok a hormonok építőkövei, hiányuk esetén jelentős hormonális problémák alakulhatnak ki.
  • Tengeri zöldségek és sötét színű leveles zöldségek. A tengeri zöldségek, például a tengeri moszat, a nori alga és a wakame alga, nagy mennyiségben tartalmaznak az endokrin rendszer számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.
  • Maca gyökér. A maca egy adaptogén gyógynövény, mely a hormonrendszerre is pozitív hatással van. A női szervezetben a maca az egészséges ösztrogénszintet támogatja, ami nagyon fontos, hiszen a rossz időpontban túlzottan magas vagy éppen alacsony ösztrogénszint a teherbeesést és az egészséges terhességet is megakadályozhatja. Férfiak esetében a maca a tesztoszteronszintre hat pozitívan, így a libidót és az egészséges spermiumok mennyiségét is növelheti.
  • Barátcserje. A barátcserje (vitex) az agyalapi mirigy serkentése és normalizálása útján fejti ki a hatását. Alkalmazásával szabályozható az FSH/LH hormonok szintje: elősegíti a luteinizáló hormon termelését, miközben enyhén gátolja a follikuluszstimuláló hormon kiválasztását. Ez közvetetten növeli a progeszteron termelését és a sikeres terhesség bekövetkezésének és fenntartásának az esélyét. A barátcserje a magas prolaktinszintet is csökkenti, ezzel segít helyreállítani az egyéb hormonok, ideértve az ösztrogén és progeszteron egyensúlyát, javítja a termékenységet, valamint csökkenti a PMS és a menopauza tüneteit.

Felhasznált irodalom:
medicalnewstoday.com/articles/317746.php
healthline.com/health/fsh
livestrong.com/article/151903-reasons-for-a-low-fsh-in-males/
verywellhealth.com/diagnosing-menopause-2322684
natural-fertility-info.com/fsh-fertility.html

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.