FSH gyorsteszt hölgyeknek
Menopauza vagy perimenopauza gyanúja esetén

3 db tesztcsík csomagonként

 • ÚJRA RENDELHETŐ!
 • Kényelmes és gyors teszt nők számára a Follikulus Stimuláló Hormon szintjének megállapítására, vizeletből.
 • A menopauza időszakába lépve az FSH szintje is többszörösére nő.
 • A teszt segít meghatározni, hogy beléptél-e a menopauza vagy perimenopauza időszakába.
 • A menopauza hazánkban 45 és 50 éves kor között zajlik le leggyakrabban.
 • A korai menopauza 40 éves kor előtt, a késői menopauza 55 éves kor után jelentkezik.
 • A perimenopauzában még lehetséges a teherbeesés!
 • Használd a gyorstesztet és készülj fel időben a menopauza tüneteinek kezelésére!
 • 3 db tesztcsík és egy részletes használati útmutató a csomagban.

1 db szállítása GLS futárral:
990 Ft

További szállítási módok
1990 Ft

Termékleírás

Ez az otthon elvégezhető, egyszerűen használható teszt az FSH (Follikulus Stimuláló Hormon, vagyis tüszőérlelő hormon) vizeletből történő kimutatására szolgál. Segítségével megtudhatod, hogy a menopauza vagy a perimenopauza időszakába léptél-e, illetve hogy ez állhat-e a tüneteid, esetleg termékenységi problémáid hátterében is.

Mi az a menopauza?

A menopauza szó konkrét jelentése: utolsó menstruáció. Változókornak és klimaxnak is szokás nevezni. Akkor mondhatjuk, hogy bekövetkezett egy nőnél a menopauza, ha az utolsó menstruációt követő 12 hónap vérzés mentesen telik. Magyarországon ez átlagosan 48-52 éves korban következik be.

A perimenopauza az az időszak, amikor a női szervezet elkezdi az átmenetet a menopauzába. Általában 3-4 évvel a menopauza előtt jelentkezik, de akár 10 évvel is megelőzheti azt. (Ilyenkor a teherbeesés már nehezebb, de még lehetséges.)

Korai menopauzáról beszélünk, ha 40 éves kor előtt jelentkezik a menopauza, ez százból egy nőnél fordulhat elő. Ennél is ritkábban, ezerből egy nőnél fordulhat elő az, hogy 30 éves kor előtt elkezdődik a menopauza. Késői menopauza az, ami az 55. életév után következik be.

Mi az az FSH?

Az FSH a Follikulus Stimuláló Hormon rövidítése, ez egy hormon, amit az agyalapi mirigy termel. Az FSH szintje ideiglenesen minden hónapban megemelkedik, hogy stimulálja a petefészkeket, hozzájárulva a petesejtek éréséhez. Amikor belépsz a menopauza időszakába és a petefészkek működése leáll, az FSH szintje is többszörösére nő és 3-5 évig folyamatosan emelkedett is marad.

Mivel a petesejt érési folyamatának elindításáért felelős, azt is feltételezhetnénk, hogy a magas FSH szint jó dolog. Ez azonban nincs így, a megemelkedett FSH szint arra utal, hogy a petesejtek minőségével és/vagy mennyiségével van probléma. A megtermékenyülés magas FSH szinttel sem kizárt (ezért lehetséges, hogy csökkenő termékenység mellett, perimenopauza idején is bekövetkezhet a terhesség), de a menopauza alatti tartósan magas FSH már teljes mértékben megakadályozza a peteérést.

Mit mutat meg ez a gyorsteszt?

Ez egy kvalitatív teszt – segítségével azt tudhatod meg, hogy emelkedett-e az FSH szintje a szervezetedben vagy nem. A teszt eredményéből következtetni lehet arra, hogy beléptél-e már a menopauza/perimenopauza időszakába vagy még nem.

Hogyan kell elvégezni a tesztet?

Az FSH gyorsteszt használata rendkívül egyszerű, hasonló egy terhességi teszthez. Az eredményt perceken belül megkapod. Minden tesztkészlethez mellékelünk egy részletes használati utasítást. Kérjük, hogy olvasd el a teljes használati utasítást, elejétől végéig, mielőtt nekikezdenél a teszt elvégzésének.

Miért érdemes elvégezned ezt a gyorstesztet?

Míg sok nőnek egyáltalán nem vagy csak alig okoz problémákat a menopauza szakaszainak megélése, másoknál egészen kellemetlen, vagy akár súlyos tünetek is kísérhetik ezt az időszakot. Érdemes elvégezned ezt a tesztet, ha tudni szeretnéd, hogy tüneteidet – akár a termékenységi gondokat – a menopauza okozza-e. Ennek a tesztnek köszönhetően tudatosan tudsz nekivágni életed egy új fejezetének és orvosodhoz is felkészültebben tudsz fordulni.

Ha az alábbi kérdésekből legalább egyre „igen” a válaszod, akkor javasolt a menopauza teszt:

 • Megnőtt a menstruációid közötti időszakok hosszúsága?
 • A menstruációid időtartama az utóbbi időkben lecsökkent?
 • Éreztél hőhullámokat (nagyon erős forróság érzetet) a fejeden vagy a tested egyéb területén?
 • Hirtelen erőteljes izzadást tapasztalsz?
 • Gyakran érzed gyengének magad vagy hamar elfáradsz?
 • Hirtelen ingadozik a hangulatod?

Egyéb tünetek, melyekre érdemes figyelni: alacsony libidó, hüvelyviszketés- és szárazság, álmatlanság, ízületi fájdalmak, szemszárazság, lassú emésztés.

Mi a teendő, ha a teszt negatív eredményt mutat?

Ha a teszt negatív eredményt mutat, de a tüneteid nem múlnak, ismételd meg a tesztet 3 hónappal később. A negatív teszt nem garancia arra, hogy még nem ért el téged a menopauza. Ha negatív az eredmény, de menopauzás tüneteket tapasztalsz, lehet, hogy a perimenopauza vagy menopauza időszakában vagy. Mindig beszéld meg a tüneteidet és a teszt eredményeidet az orvosoddal.

Ne használd ezt a tesztet annak a meghatározására, hogy termékeny vagy-e vagy teherbe eshetsz-e. Ez a teszt nem tud megbízható választ adni arra, hogy teherbe tudsz-e esni.

Mi a teendő, ha a teszt pozitív eredményt mutat?

A pozitív eredmény azt jelenti, hogy az FSH szint magasabb a normálisnál, ebből az következik, hogy feltehetően a menopauza egyik szakaszában vagy. Ha pozitív eredményt kapsz a teszten vagy a menopauza tüneteit észleled magadon, keresd fel az orvosodat, aki további vizsgálatokat is elvégeztethet, megállapíthatja, hogy a menopauza melyik szakaszában vagy, illetve tanácsokat tud adni a tünetek enyhítésére.

Fontos: elképzelhető az is, hogy az ovuláció hiánya miatt magas az FSH szintje a szervezetedben, ennek viszont a menopauzán kívül más oka is lehet, vagyis további kivizsgálások mindenképp javasoltak.

NE hagyd abba a fogamzásgátló szedését ennek a tesztnek az eredményére alapozva, mert az nem 100%-os pontosságú, így akár még teherbe is eshetsz.

A menopauza tüneteinek enyhítése életmódbeli változtatásokkal, természetes úton is segíthető, pl. az alábbiakkal:

 • heti háromszori testmozgás
 • stresszoldó technikák, meditáció
 • legalább napi 7-8 óra alvás
 • koffein, dohányzás, és alkoholfogyasztás kerülése
 • minimális cukorfogyasztás
 • sok fehérje fogyasztás

Emellett a menopauza kezelés étrend-kiegészítők szedésével is támogatható. A tudományos kutatások hatékonynak találták ezen a területen a ligetszépe olajat, a magnéziumot, a Maca gyökeret, valamint az indol-3-karbinolt is.

Ha a perimenopauza időszakába léptél, a teherbeesés még egyáltalán nem lehetetlen. A termékenység támogatásához ilyenkor lényegében ugyanazokat a lépéseket szükséges megtenni, mint egy nem perimenopauzás nőnek. Alapvető fontosságú a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a hormonegyensúly segítése.

Javasoljuk, hogy böngéssz szakértői cikkeink között, illetve töltsd le ingyenes kézikönyveinket.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.