Teherbeesés 35 éves kor felett: tények, tippek, tanácsok

Természetes úton szeretnél babát, de már elmúltál 35 éves? Attól tartasz, hogy erre már kevesebb az esélyed ebben az életkorban? Aggodalomra semmi ok! Annak ellenére, hogy a női termékenység csökkenése a 40-hez közeledve valóban nagyobb fokozatba kapcsol, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ebben az életkorban ne lehetne természetes úton teherbe esni. Elegendő próbálkozás, egy kis természetes támogatás és a megfelelő odafigyelés a babalesz-recept: erről olvashatsz az alábbiakban.

Milyen kihívásokkal kell szembenézned, ha 35 év felett szeretnél teherbe esni?

Kezdjük a tényekkel: 30 éves kor után a női szervezet (akárcsak a férfiaké) lassú, de biztos változásokon esik át. Harminc felett egyre kevesebb petesejt érik meg, annak ellenére, hogy a menstruációs ciklus továbbra is szabályos marad. Ez azt jelenti, hogy az életkor előrehaladtával nehezebb teherbe esni, a természetes úton történő fogantatás hosszabb időt vehet igénybe, mint fiatalabb korban.

A petesejtek mennyisége mellett azok minősége is romlani kezd 40-hez közeledve. Habár a petesejtek teljes száma nem növelhető, kutatások igazolták, hogy minőségükön lehet természetes úton javítani – pl. folsavat, C-, D- és E-vitaminokat, antioxidánsokat vagy omega-3-at tartalmazó étrend-kiegészítő szedésével.

További lehetséges okok, melyek miatt a teherbeesés nehezebb lehet 35 felett:

Mindenképp javasolt egy általános orvosi kivizsgálás, mivel az alábbiakban felsoroltakra fokozottabb a veszély az életkor előrehaladtával. Ezeknél is számít az időtényező: minél korábban elkezdődik a kezelésük, annál kevésbé lesz bármilyen hatásuk a gyermektervezés időszakára.

• Fertőzés vagy műtét, ami hegszövet képződését okozta a petevezeték vagy méhnyak körül
Endometriózis
Mióma vagy a méh egyéb betegségei
• Méhnyak-nyák mennyiségének csökkenése
• Krónikus betegségek, például magas vérnyomás vagy cukorbetegség

Néhány statisztikai adat

Hogyan néz ki a helyzet a számok tekintetében? Egy egészséges 30 éves nőnek minden hónapban 20 százalék esélye van a teherbeesésre. Ha minden hónapban próbálkozik, az 1 éven belüli teherbeesés valószínűsége kb. 75 százalék. 40 éves korra a természetes teherbeesés esélye havonta 5 százalék, 1 éven belül pedig 40-50 százalék.

Nem kell megijedni!

Habár elrettentően hathatnak ezek az adatok, és valóban nem árt tisztában lenni velük, semmiképpen nem szabad megijedni! Sok 35 év feletti nő érzi úgy, hogy kifogy az időből, ketyeg a biológiai órája. Sajnos az emiatt keletkező stressz és szorongás éppen olyan tényező, ami tovább késleltetheti, megnehezítheti a sikeres teherbeesést.

A legfontosabb azt tudnod, hogy a természetes teherbeesés 35, de még 40 év felett sem lehetetlen, tudatos odafigyeléssel pedig csak tovább javíthatóak az esélyek. Ugyanez igaz a várandósságra és a szülésre is: a megfelelő előkészületekkel és szűrővizsgálatokkal ugyanúgy egészséges gyermeknek adhatsz életet 35 év felett is.

Hogyan növelheted 35 év felett a teherbeesés esélyét?

A teherbeesést nagyban megkönnyíti, ha tisztában vagy a fogantatást befolyásoló, legfontosabb tényezőkkel.

Íme, néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

• Konzultálj az orvosoddal! – A legjobb, ha átnézitek az orvosoddal a saját és családi kórtörténetedet, hogy milyen gyógyszereket szedsz, és hogy megfelelő-e az életmódod. Ezt mindenképpen tedd meg időben, hiszen így lehetőséged nyílik arra, hogy az esetleges hiányosságokon vagy problémákon javíts. Egészségügyi állapotodnak, életkorodnak megfelelően változtathatsz életmódodon, ehhez oldalunkon akár táplálkozási tanácsadó segítségét is kérheted, ide kattintva.

• Türelem, türelem és türelem! – A legtöbb kutatás szerint a 35-40 év közötti nőknek 70-80% esélye van arra, hogy 1 éven belül teherbe esnek. Összességében, a 30-as éveik végén járó nőknek kb. 90%-a teherbe esik 2 éven belül. Ezek a számok nagyon jók, ám vedd figyelembe, hogy 1-2 év nem rövid idő. De teljesen természetes, hogy több időbe telik a sikeres teherbeesés.

• A fizikai, szellemi és érzelmi egészség fontossága – Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a koffein negatívan befolyásolhatják a termékenységet. Ugyancsak igaz ez a túlsúlyra vagy a kóros soványságra is, mivel ezek az állapotok zavart okoznak a hormonfunkciókban. A stressz szintén rendkívül rontja a fogantatás esélyét.

• Ovulációs teszt használata – Szerezz be egy ovulációs tesztkészletet, amivel könnyen meghatározható mikor van peteérés. Az ovulációs teszt az LH hormonszint növekedésre jelzi az ovuláció várható időpontját. Így meghatározható a legtermékenyebb időszak és jelentősen növelhető a teherbeesés esélye. Fontos viszont, hogy őrizzétek meg a romantikát! Az együttlétek ne a “gyerekcsinálásról” szóljanak, még ha ezeken a napokon valamelyest tervezetté is válnak. Inkább legyenek ezek különleges alkalmak, amikor több időt szántok egymásra, meghittebb környezetben.

• A férfi termékenység szerepe – A terméketlenséget általában női problémának tekintik, de a gyermekáldás elmaradása mögött pontosan ugyanakkora eséllyel a férfi is állhat. Fontos azt is figyelembe venni, hogy bár kisebb mértékben, de a férfiak termékenysége is csökken az életkor előrehaladtával. A férfiak nemzőképességéről spermavizsgálat során kaphatunk pontos képet. Életmódbeli változtatásokkal, illetve étrend-kiegészítőkkel nagymértékben javítható a férfi termékenység is.

• Természetes termékenységtámogatás – Rengeteg termékenységet segítő természetes módszer létezik, amelyek 35 év felett is hatékonyan növelhetik a teherbeesés esélyeit. Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények: könnyen lehet, hogy pont a megfelelő tápanyagok bevitele a hiányzó láncszem. Érdemes tehát ezekre is figyelmet fordítani, de csak azokra, amelyek hatását a modern kutatások is megerősítették!

• Szakorvosi segítségre abban az esetben van szükség, ha rendszeres nemi élet ellenére egy fél-1 évnél hosszabb idő alatt sem sikerül teherbe esni. Ilyenkor érdemes lehet termékenységi tesztet elvégeztetni, illetve egy meddőségi specialistát felkeresni.


Források:
webmd.com/baby/features/pregnancy-chances-after-35
essentialbaby.com.au/conception/fertility/the-cold-hard-facts-on-getting-pregnant-after-35-20090803-e6mq
americanpregnancy.org/getting-pregnant/trying-to-conceive-after-age-35/
babycenter.com/0_age-and-fertility-getting-pregnant-in-your-40s_1494699.bc

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.