fbpx
Loading...
Cikkek
Étrendek, diéták a teherbeesésért
Mióma - okok, kezelés, életmód

Mióma diéta a természetes gyógyulásért

mióma diéta

Rengeteg nőnek meg kell küzdenie élete egy pontján a miómával, mégis nagyon keveset foglalkoznak ezzel a betegséggel. Kialakulásának hátterében állhat ösztrogén-dominancia, genetikai hajlam, de a pontos okokról a szakértők véleménye is megoszlik. Ám ami igazán fontos: a jóindulatú daganat kezelhető, akár természetes módon is. Kezdd az étrended megváltoztatásával!

A mióma a méhben kialakuló jóindulatú elváltozás, mely a nők körében a leggyakoribb daganatféleség. Becslések szerint a nőknek teljes élethosszuk alatt 70-80 százalék az esélyük, hogy életük valamely szakaszában, a méhükben mióma alakuljon ki. És bár jóindulatú daganatról van szó, nagyon súlyos következményekhez vezethet, legyen szó akár a méh eltávolításáról, vagy a terméketlenségről. Utóbbira azonban szerencsére lehet megoldás, igaz, ehhez komoly elhatározás és életmódváltás is szükséges.

Miért fontos a helyes étrend a mióma kezelésében?

A mióma kialakulásában az életmód, ezen belül az étkezés is szerepet játszik, épp ezért a miómás betegségek kezelésének a legfontosabb alapja a helyes étrend. Ha ugyanis a szervezetünk a táplálékokból nem kapja meg a szükséges anyagokat, nem tudja hasznosítani megfelelően a gyógynövényeket és vitaminokat sem.

Kezdjük az alapoknál, a szakértők azt szokták mondani, minden életmódváltási folyamat első lépése egy tisztítókúra. A tisztítás során minden káros szenvedélyről és olyan dologról le kell mondanunk, ami befolyásolja a hormonok és a máj működését, legyen szó akár cigarettáról, kávéról, kóláról, vagy épp a gyorsételekről.

Ezeket az élelmiszereket érdemes fogyasztanod

A megfelelő étrend önmagában nem tünteti el a miómát, ám a tüneteket ezzel enyhíteni, a szövődmények esélyét csökkenteni lehet. A mióma kialakulásának egyik okát az ösztrogén nevű tüszőhormon túlműködésével magyarázzák, ezért az elsődleges cél, hogy minél több rostot fogyasszunk, ezek ugyanis segítenek kiüríteni a szervezetből a felesleges ösztrogént.

Brokkoli, bab, őrölt lenmag, barna rizs, köles, tönköly, rozs, zab – ezek mind olyan ételek, amik különösen gazdagok rostban, így ha ezeket megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, gyorsan helyreállíthatjuk a szervezetünk megfelelő ösztrogénegyensúlyát.

A hüvelyesek, friss zöldségek és gyümölcsök pedig még többet tudnak segíteni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak ezt szabad innentől enni, de a megfelelő eredmény eléréséért mindenképp az étrendünk részévé kell tenni.

Fogyasszunk káliumban gazdag ételeket (pl. avokádó, banán, citrusfélék, sárgadinnye, datolya)!

Mit ne együnk, ha miómával küzdünk?

A miómák kialakulása szempontjából kedvezőtlennek tekintik azt az étrendet, mely jórészt vörös húsokból, zsírban és szénhidrátban gazdag ételekből áll.

Amennyire csak lehet, el kell engedned a kávét, az alkoholt és cukrot. Akkor segítesz magadnak a leginkább, ha ezt nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan teszed, tervszerűen.

Vegyük például az egyik legjellemzőbbet, a túlzott finomított szénhidrát és kiemelten a cukorfogyasztást. Legyen az első cél, hogy például lecseréled a reggeli pékárut egy tartalmas, kiadós, mézzel és sok gyümölccsel elkészített zabkására. Ha ezt tudod tartani 1 héten át, utána jöhet a következő lépés: kiváltani a vacsorát valami mással, majd leállni a nassolnivalókról. Sokat segítesz magadnak azzal, ha nem kiiktatni, hanem lecserélni próbálsz alapanyagokat, ételeket. Nem kell lemondanod a rágcsálnivalóról, de bolti zacskós chips helyett készíthetsz magadnak otthon cékla és répachipset, sütőben sütve, ehetsz kesudiót, vagy mandulát, a csokit pedig felválthatja a gyümölcsevés.

Ugyanez átültethető bármi másra is: pár naponta csökkentheted a kávéfogyasztást, beiktathatsz helyette 1-1 csésze zöld teát, stb.

Sajnos senki sem állítja, hogy az életmódváltás egyszerű feladat lenne, de ami biztos, hogy ha elég elszántak vagyunk, az eredmény mindenért kárpótol!

Az alkohol esetében hasznos tudnod, hogy az nagyobb mennyiségben fogyasztva emeli a hormonok szintjét.

Változtass az életmódodon

Végezz rendszeresen testmozgást

A rendszeres testmozgás hozzájárul a miómák méretének csökkenéséhez. Segít az egészséges testsúly megtartásában, javítja a kismedence keringését és a bélmozgást is. Fontos, hogy hetente többször is mozogj, ami lehet akár aktív séta, futás, tánc, edzőtermi edzés.

Törekedj az egészséges testsúlyra

A nagy mennyiségű testzsír fokozza az ösztrogéntermelést, azaz a túlsúly és az elhízás növeli a mióma kockázatát. Ezért kulcsfontosságú, hogy törekedj az egészséges testsúly elérésére és megtartására.

Mellőzd az endokrin diszruptor vegyületeket

Fontos, hogy kerüld az olyan mesterséges vegyipari termékeket, amelyek befolyásolhatják a hormonszinteket. Ezek megtalálhatóak többek között a kozmetikumokban, körömlakkban, öblítőkben, festékekben, műanyagokban.

Használj gyógynövényeket és vitaminokat

Olyan gyógynövényeket és vitaminokat érdemes fogyasztanod, amelyek kitisztítják a káros anyagokat, illetve védőpajzsot húznak fel a szervezetben. Ilyen például a máriatövis és a gyermekláncfű, amelyek segítik az egészséges májfunkciókat, javítják a máj hormon-metabolizáló képességét, ez pedig támogatja a fibrinek lebontását.

Több vizsgálat is igazolta, hogy összefüggés lehet a miómák előfordulási gyakorisága és a szervezet D-vitamin-ellátottsága között, ezért törekedj a D-vitamin pótlására.

Szeretnél étrended összeállításához szakmai segítséget kapni? Keresd fel hormonegyensúly-és táplálkozási tanácsadónkat!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Mióma terhesség alatt és teherbeesés során: amit tudni kell
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna