Az inzulinrezisztencia okozhat meddőséget?

A hormonháztartást úgy kell elképzelni, mint sok kis mérleg komplex, egymással szorosan összefüggő rendszerét. Ahhoz, hogy ez a rendszer egyensúlyban legyen, és a szervezet megfelelően tudjon működni, minden egyes mérlegnek, azaz hormonnak is egyensúlyban kell lennie – vagyis a hormonok szintjének egy megadott intervallumon belül kell esnie. Sajnos elég, ha akár csak egyetlen hormon mennyisége túlzottan lecsökken vagy megnő, és az egész rendszer felborulhat. Az inzulin egy ilyen létfontosságú hormon, ami hatással van a teljes hormonháztartásra, és így a termékenységre is.

Mi is az az inzulinrezisztencia?

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, és alapvető szerepe van az anyagcsere szabályozásában; segít a szervezetnek energiává alakítani a glükózt.
Az inzulinrezisztencia (IR) olyan állapot, amikor a szervezet ugyan termel inzulint, de ezt nem képes megfelelően felhasználni. Mivel a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, a hasnyálmirigy még többet kezd termelni belőle – elárasztva a vért jóval több inzulinnal, mint szükséges. Ennek következtében a hormonháztartás felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, utat nyitva a diabétesz kialakulásának.

Az IR által okozott megnövekedett inzulinszint együtt jár a tesztoszteron fokozott termelésével, ami csökkentheti a termékenységet és teljesen leállíthatja a petefészkek működését. A magas inzulinszint emellett felborítja az ösztrogén-progeszteron egyensúlyt, valamint gátolja a folliculus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) termelését, így a tüszőérést is negatívan befolyásolja.
Az inzulinrezisztencia azonban nem csak a fogantatást nehezíti, fokozza a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, ezért nem szabad kezeletlenül hagyni.

Mi okozza az inzulinrezisztenciát?

Az inzulinrezisztencia kialakulásához számos tényező vezethet.
A policisztás petefészek szindróma (PCOS) gyakran együtt jár inzulinrezisztenciával. A PCOS további tünetei a rendszertelen menstruációs ciklus, fokozott szőrnövekedés, elhízás, pattanásos bőr, sok kis ciszta a petefészekben, terméketlenség.
Bizonyos génekről már kimutatták, hogy hajlamosíthatnak az inzulinrezisztencia és diabétesz kialakulására. A túlsúly, az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya szintén IR kialakulásához vezethet.
Fontos: bár gyakrabban fordul elő nőknél, nem kizárólag őket érintheti az inzulinrezisztencia. Férfiak esetén túlsúly, azon belül is kifejezett hasi zsír, potencia-problémák, libidó csökkenése, gyakori farkaséhség, hajhullás jelezhetik többek közt az inzulinrezisztenciát.

Hogyan lehet az inzulinrezisztenciát fékezni és közben a teherbeesést támogatni?

Az inzulinrezisztencia kezelésének célja az inzulinszint normalizálása és a sejtek inzulinérzékenységének növelése. Ennek két legfőbb módja az étrend változtatása és a rendszeres testmozgás. A testsúly csökkentése jelentősen javíthat az IR tünetein, ugyanakkor sajnos éppen maga a betegség teszi nehezebbé a fogyást, ezért különösen nagy figyelem és akaraterő szükséges a sikerességhez.

Étrend

A táplálkozás terén a legfontosabb az úgynevezett glikémiás index figyelembevétele. A magas glikémiás indexű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, ezért hirtelen és jelentősen megemelik a vércukorszintet. Ilyen például a cukor, a finomított lisztek, burgonyából, kukoricalisztből készített élelmiszerek. Ezek fogyasztását kerülni kell. Az alacsony glikémiás index ezzel szemben azt jelenti, hogy a szénhidrát lassan felszívódó, ezért fokozatosan emeli a vércukorszintet, nem készteti a szervezetet sürgős inzulintermelésre és hosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet is. Ilyenek a magas rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák és a keményítőt nem tartalmazó zöldségek.
Szeretnél pontos útmutatást kérni étrended kialakításához? Tanácsadói szolgáltatásunk segítségedre lehet >> kattints ide!

Mozgás

Kutatások alapján a rendszeres mozgás 58 százalékkal képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ami azt jelenti, hogy az inzulinrezisztencia kezelésében is rendkívül hatásos. A PCOS-ban szenvedő nőknél sem ritka, hogy a fogyás következtében helyreáll a menstruációs ciklus és nő a termékenység.

Vitaminok

A vitaminok és ásványi anyagok pótlása ugyancsak fontos része az IR kezelésének. A legfontosabb tápanyag a króm, mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet. A C-vitamin antioxidáns hatása révén növeli az inzulinérzékenységet, valamint segíti a króm felszívódását. IR és PCOS esetén gyakori a D-vitamin és a magnézium hiány, így alapvetően szükséges ezeknek a pótlása is.
Étrend-kiegészítő kiválasztásakor érdemes olyan formulát választani, ami minden olyan vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, melyeket a leendő anyuka és a baba szervezete igényel. Egy komplex termékenységtámogató vitaminnal elősegíthető a fogantatás és a magzat számára is biztosíthatóak az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagok.

 

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.