Anti-Müller Hormon (AMH): mit árul el a női termékenységről?

Az anti-Müller hormon (AMH) az ösztrogénnel, tesztoszteronnal vagy progeszteronnal ellentétben egy sokkal kevésbé ismert hormon. Sokan valószínűleg nem is hallottak még róla, és talán még kevesebben tudják, hogy pontosan mi is a jelentősége. Habár nők és férfiak szervezetében egyaránt termelődik, és magában az emberi fejlődésben is szerepe van, ezúttal a női termékenység vonatkozásában lesz szó az AMH szintről. Miért is fontos a vizsgálata? Milyen szint tekinthető normálisnak, és léteznek-e természetes módszerek az AMH növelésére? Minden fontos kérdésre válaszolunk!

Mi az az anti-Müller hormon (AMH)?

Az anti-Müller hormon, vagy röviden AMH, egy olyan hormon, amelyet a petefészek tüszőinek úgynevezett granulosa sejtjei termelnek, fejlődésük korai fázisában. Ez a hormon határozza meg a petefészek tartalékot, más szóval segít képet alkotni az éretlen petesejtek számáról – de nem ad információt azok minőségéről.

Az anti-Müller hormon szorosan összefügg a termékenységi problémákkal és nagyon fontos a teherbe esni kívánó nők számára. 2002 óta használják a petefészek tartalék meghatározására. A petefészek tartalék az egyik legjobb előrejelzője az IVF (lombikbébi) kezelés sikerének.

Meddőségi vizsgálat során nagy valószínűséggel megmérik az AMH szintedet. Ilyenkor az anti-Müller hormon teszt választ ad néhány fontos kérdésre:

  • Mekkora a petefészkeid tartalékkapacitása?
  • Rendelkezel-e elegendő petesejttel a sikeres IVF kezeléshez és hogyan fognak reagálni a petefészkek a stimulációra?
  • Fontolóra kell-e venned a petesejt-lefagyasztást vagy a terhesség tervezésének előrehozatalát?

Mi számít normális AMH szintnek?

Az AMH szintje egészséges nőknél a korai felnőttkorig növekszik, ezután az életkor előrehaladtával lassan csökkenésnek indul, míg végül teljesen kimutathatatlanná válik. Ez nagyjából 5 évvel menopauza előtt következik be, amikor a növekvő tüszők raktára végérvényesen kimerül.

Az alábbiakban láthatóak a különböző lehetséges AMH szintek és hogy mit jelenthetnek. Fontos ugyanakkor, hogy te magad ne következtess ezekből semmire, az értelmezést hagyd szakorvosra!

AMH szintMit jelent?
3,0 ng/ml felettMagas (gyakran a PCOS jele)
1,0 ng/ml felettNormális
0,7-0,9 ng/ml közöttAlacsony-normális tartomány
0,3-0,6 ng/ml közöttAlacsony
0,3 ng/ml alattNagyon alacsony

Létrejöhet-e a terhesség alacsony AMH szinttel?

Igen. Az alacsony AMH szinttel rendelkező nők közül is sokan teherbe tudnak esni természetes úton, habár ennek kisebb a valószínűsége, ha az AMH szint az „alacsony” alatti tartományba esik. Könnyen előfordulhat, hogy egyes hónapokban magasabb az AMH szint – vagyis több petesejt érik meg – míg más hónapokban kevesebb petesejt érik meg, ezért az AMH is alacsonyabb.

Milyen tényezők lehetnek hatással az AMH szintre?

Több tényező is van, ami hatással lehet az AMH szintjére. A legfontosabbak ezek közül:

  • Az életkor az alacsony AMH szint elsődleges oka. A petefészek tartalék – és az AMH szintje – az életkor előrehaladtával természetes módon csökken. Ez a folyamat 35 éves kor után gyorsul fel igazán, ilyenkor kezd a termékenység is jelentősen csökkenni.
  • Genetikai adottságok. Sajnos előfordulhat, hogy az alacsony AMH szint örökölt genetikai okokra vezethető vissza.
  • Az alacsony AMH szint hátterében egy olyan autoimmun betegség is állhat, amely során a szervezet immunrendszere a petefészek sejtjeit támadja meg.
  • Az endometriózis, petefészekciszta, petefészek-csavarodás vagy méhen kívüli terhesség miatt petefészek műtéten átesett nők körében gyakoribb az alacsony AMH szint.
  • A pszichológiai stressz negatívan befolyásolhatja az AMH szintjét. Az állandó stressz és szellemi nyomás alatt élő nők gyakran csak akkor esnek teherbe, ha kellő mértékben mérsékelték a stressz-szintjüket.
  • Kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a petefészek tartalék és AMH szint csökkenéséhez.
  • A hormonális rendellenességek és a szaporító rendszerrel kapcsolatos betegségek ugyancsak befolyásolhatják az AMH szintjét. A PCOS-es nőknél például jellemzően magasabb az AMH szint.

Hogyan tudod természetes úton növelni az AMH szintjét?

Ha alacsony vagy nagyon alacsony az AMH szinted, az jelentős mértékben csökkentheti a fogantatás esélyét. A tudományos kutatások szerint bizonyos életmód- és táplálkozásbeli tényezők összefüggésben állhatnak az alacsony AMH szinttel. Ezeket helyreállítva bizonyos esetekben növekedhet a szervezetedben az AMH szintje.

Megfelelő D-vitamin-ellátottság
Klinikai vizsgálatok közvetlen kapcsolatot találtak a D-vitamin és az AMH szint között. Ez különösképpen igaznak bizonyul a 40 év feletti, alacsony AMH szinttel rendelkező nőknél. A szervezet D-vitamin-ellátottságát egy egyszerű vérvizsgálattal ellenőrizni lehet. Az optimális szint fenntartása érdekében naponta legalább 1500-2000 NE D-vitamin bevitele szükséges.

Tápanyagokban gazdag étrend
Egy 2013-ban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a Crohn-betegségben szenvedő, termékeny korban lévő nőknek sokkal alacsonyabb az AMH szintje, mint azoknak, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Mivel a Crohn-betegség az emésztőrendszert érinti és akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, a kutatók arra következtetnek, hogy minél több vitamint és tápanyagot képes felszívni a szervezet, annál jobb a szaporodási funkciója, beleértve az AMH-termelést. Igyekezz követni a termékenységfokozó étrend alapvető szabályait, ezzel támogatva a petefészek és a petesejtek egészségét!

Dohányzás kerülése
Természetesen a legjobb, ha el sem kezded, de ha már dohányzol, akkor sincs soha késő abbahagyni! Ezzel az általános egészségednek és a termékenységednek is csak jót teszel. Egy 2010-es tanulmány szerint a dohányzás közvetlen összefüggésben áll a petefészek öregedésével és az alacsony AMH szinttel.

Akupunktúra
Egy 2020-as szisztematikus irodalmi áttekintés arra jutott, hogy az akupunktúrás kezelés javíthatja az AMH szintet és a kinyert petesejtek számát a gyenge petefészek válasszal rendelkező, IVF kezelésben résztvevő nőknél. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a szerzők összesen három klinikai vizsgálatot azonosítottak, és ezekből is csak egyben volt mérve az AMH szintje.

Stressz csökkentése
A stressz igazoltan összefügg az alacsonyabb AMH szinttel a meddő nőknél. Az AMH-termelés fokozása érdekében végezz stresszcsökkentő tevékenységeket, például jóga, légzőgyakorlatok, progresszív izomrelaxáció, tai chi.

Mit tehetsz PCOS esetén az AMH szint normalizálása érdekében?

Q10-tartalmú kiegészítő szedése
A koenzim Q10 egy rendkívül erős antioxidáns vegyület, amiből a szervezet nagyjából 30 éves korig képes előállítani a szükséges mennyiséget. Ezt követően külső forrásokból, például étrend-kiegészítő szedésével javasolt pótolni. Egy 2019-es klinikai vizsgálatban PCOS-es nők szedtek napi 100 mg Q10-et 3 hónapon át, aminek hatására jelentős mértékben csökkent a betegek rendellenesen magas AMH szintje.

Egészséges testsúly fenntartása
Egy 2009-es kutatás kapcsolatot mutatott a fogyás és a szaporodási funkció javulása között túlsúlyos vagy elhízott, PCOS-sel és reproduktív zavarral küzdő nőknél. Habár a testsúly csökkenésével nem mutatkozott változás az AMH szintben, a szaporodási funkció egyértelműen javult. Egy 2013-as kutatásban az orlistat nevű súlycsökkentő gyógyszer, edzés és diéta hatására megemelkedett a PCOS-es nők alacsony AMH szintje. A bizonyítékok alapján egy dolog biztos: az egészséges testsúlynak fontos szerepe van a termékenységi problémák elleni küzdelemben.


Forrás:
whattoexpect.com/getting-pregnant/prepping-for-pregnancy/anti-mullerian-hormone/
healthline.com/health/diminished-ovarian-reserve
flo.health/getting-pregnant/trouble-conceiving/fertility-problems/anti-mullerian-hormone-test
medlineplus.gov/lab-tests/anti-mullerian-hormone-test/
inviafertility.com/blog/blog/infertility/inviaadmin/how-to-increase-amh-levels/
incbi.nlm.nih.gov/pubmed/23194076
sciencedirect.com/science/article/pii/S2213422020300263
amhsr.org/articles/effects-of-coenzyme-q10-supplementation-on-antimllerian-hormone-levels-in-patients-with-polycystic-ovarian-syndrome-5082.html

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.