Életmódcsomag ENDOMETRIÓZIS esetére
Kiegészítő életmód-csomag, válogatott termékekkel

2 havi adag

 • 1 CSOMAG = 2 HAVI ADAG!
 • Gyógynövény-és vitaminválogatás kifejezetten ENDOMETRIÓZIS által érintett hölgyek számára
 • 3 termék, amely 3 oldalról támogatja a női szervezetet az ENDOMETRIÓZIS kiegészítő kezelésében
 • Antioxidáns-védelem erősítése, hormonális egyensúly és termékenység természetes támogatása
 • Tudományosan igazolt és 100%-ban természetes összetevők
 • Indol-3-karbinol, ProCreation nőknek és Omega-3 Koncentrátum
 • Állandó csomagkedvezménnyel!
 • INGYENES KISZÁLLÍTÁS már egy csomag esetén is!
 • A csomagban található indol-3-karbinol kapszula hűtést igényel - mi magunk is speciális, hűtött védőcsomagolásban adjuk fel. Ezért ez a termék csak GLS Futárszolgálattal rendelhető a mihamarabbi kiszállítás és a termék biztonsága érdekében. Köszönjük megértésed!

1 db szállítása FoxPost automatába:
Ingyenes

További szállítási módok
23345 Ft  helyett állandó csomagkedvezménnyel
21790 Ft A te megtakarításod:
-1555 Ft (7%)

Termékleírás

A Babalesz.hu szakértői a jelenleg rendelkezésre álló lektorált szakirodalmi forrásokat felhasználva állították össze ezt a csomagot, speciálisan endometriózis esetére, a megelőzés támogatására és az étrend- és életmódváltás kiegészítésére.

FIGYELEM! A termékcsomag nem gyógyszereket tartalmaz, hanem étrend-kiegészítőket és funkcionális élelmiszereket. A termékek szedése nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes étrendet, sem a szakorvosi ellátást.

A csomagban található termékek az endometriózis három legfontosabb szempontját szem előtt tartva a szervezet antioxidáns védelmét, a gyulladások mérséklését, és a hormonális egyensúly helyreállítását támogathatják.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis az az állapot, amikor a méhüreg belsejét borító szövet, az endometrium a méhüregen kívül helyezkedik el (endometriális szövet). Az endometriózis a leggyakrabban a petefészket, a beleket vagy a medence belsejét borító szövetet érinti. Az endometriális szövet ritkán a kismedence területén kívül is megjelenhet.

Endometriózis esetén a rendellenes helyre került méhnyálkahártya szövet továbbra is úgy viselkedik, mint normális esetben – megvastagodik, leválik, és vérzés kíséretében a mentruációs ciklusok során távozik. A méhüregen kívül elhelyezkedő szövet azonban nem tud távozni a szervezetből, és így „bennragad”. Ha az endometriózis a petefészkeket érinti, endometriómáknak nevezett ciszták alakulhatnak ki. A környező szövet irritálttá válik, végül hegesedés és összenövések (a szerveket összekötő rendellenes szövet) jelenhetnek meg.

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, vagyis nem jelent rákos elváltozást, hanem azt jelenti, hogy egészséges szövetek rendellenes helyeken fordulnak elő. Ugyanakkor vannak olyan kutatások, amik azt mutatják, hogy megnövelheti bizonyos rákfajták kockázatát.

Egyes becslések szerint az endometriózis a nők 15-20%-át érintheti. A fejlett országokban ez a harmadik leggyakoribb oka a nőgyógyászati vonatkozású kórházi bentfekvéseknek.

Amellett, hogy ez az állapot akár igen komoly fájdalmakat okozhat, a női termékenységre is negatívan hathat: statisztikák alapján a meddő nők 25-50%-a szenved endometriózisban, és az endometriózisos nők 30-50%-ának jelentős gondjai vannak a teherbe eséssel.1 Egy 2015-ben publikált angliai vizsgálat szerint endometriózisos nőknél nagyobb lehet a szülés alatti kockázat, a vetélések száma, mint normál állapotú terhesség esetén.2

Ezek az adatok csak megerősítettek minket abban, hogy ideje még komolyabban foglalkoznunk a témával és segítséget nyújtani azoknak, akik endometriózis mellett természetes módszerekkel is kívánják támogatni egészségüket és termékenységüket is.

Mi okozza az endometriózist?

A betegség okát ma sem ismerjük pontosan, de számos lehetséges tényezőt azonosítottak már a szakemberek. Legvalószínűbb, hogy a különböző tényezők együttesen vezethetnek bizonyos nőknél a betegséghez.

Lehetséges okok:

 • Retrográd menstruáció
 • Embrionális sejtnövekedés
 • Endometriális sejtek vér- és nyirokkeringés általi terjedése
 • Immungyengeség, állandó gyulladás a szervezetben
 • Krónikus stressz
 • Genetikai hajlam
 • A hormonális egyensúly felborulása, ösztrogéndominancia (az ösztrogén túlsúlya a progeszteronnal szemben)

Az endometriózis gyakori jelei és tünetei az alábbiak:

 • Erős menstruációs fájdalom (diszmenorrea): a medencetáji fájdalom és a görcsök a menstruáció előtt elkezdődhetnek és napokig kitarthatnak a menstruáció alatt is. Derék- és hasi fájdalmakat is érezhetsz. Ezek a fájdalmak sok esetben olyan erősek, hogy akár a normális, hétköznapi teendők elvégzésében is akadályoznak.
 • Fájdalmas szexuális együttlét. a szex alatt vagy után érzett fájdalom gyakori endometriózis esetén.
 • Fájdalmas székelés vagy vizelés: ezeket a tüneteket legnagyobb valószínűséggel menstruáció alatt tapasztalhatod.
 • Elhúzódó bő vérzés: időnként erős menstruációs vérzést vagy két menstruáció közötti vérzést tapasztalhatsz.
 • Termékenységi problémák: egyes esetekben a termékenységi kezelés során diagnosztizálják először az endometriózist.
 • Egyéb jelek és tünetek: rendszeres fáradtság, hasmenés, székrekedés, puffadás vagy hányinger, különösen menstruáció alatt.

Az endometriózis lehetséges szövődményei:

 • Meddőség, teherbeesési nehézségek, veszélyeztetett terhesség
 • A petefészekrák megnövekedett kockázata
 • Mirigysejtes rák (adenocarcinoma)

Terhesség endometriózis esetén? Célunk, hogy információkkal és csomagunkkal is segítsünk!

A babalesz.hu szakértői cikkeiben rendszeresen foglalkozunk az endometriózissal. A kapcsolódó tartalmainkat IDE KATTINTVA érheted el!

Ha szeretnél életmódodon speciális, az endometriózis állapotához igazodó diétával is javítani, keresd fel táplálkozási tanácsadónkat ide kattintva.

Hivatkozások
1 Bulletti C, Coccia ME, Battistoni S, et al. Endometriosis and infertility. J Assist Reprod Genet. 2010 Aug;27(8):441-7.
2 Dunselman G, Saraswat L, Horne A, et al. ESHRE: Management of Women With Endometriosis. Human Reproduction. 2015.

Bővebben a hatóanyagokról

Tudnivalók, érdekességek a termékben található hatóanyagokról, a legújabb vizsgálatok és tudományos eredmények tükrében.*

A konvencionális gyógyászat még nem tudta meghatározni, hogy mi az endometriózis optimális kezelési módszere, és elsősorban a tünetek enyhítésére fókuszál, gyógyszeres és műtéti úton.
A természetes megközelítés a női szervezet egyensúlyának helyreállítását és a betegség kiváltó okainak megszüntetését célozza meg.

A csomagban található 3 termék természetes úton segítheti a női szervezetet az endometriózis elleni küzdelemben. A csomag egyik legnagyobb ereje a komplexitásában rejlik, mivel a betegség három fő oka ellen kínál segítséget antioxidáns, gyulladáscsökkentő és a hormonrendszer egyensúlyát támogató összetevőivel.

Omega-3: a gyulladás csökkentésére

Kutatások szerint az endometriózis esetén jelentkező fájdalom és meddőség egyik fő okozója a nagymértékű gyulladás. 1-3
Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkeznek.3 Minden bizonnyal ezen tulajdonságoknak köszönhető az, hogy az omega-3 zsírok segíthetnek megelőzni az endometriózis kialakulását.4
Állatkísérletek segítettek megerősíteni, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszhatnak az endometriózis természetes, kiegészítő kezelésében. Egy állatmodellt használó kutatásban megállapították, hogy az eikozapentaénsav (EPA), a halolajban található egyik fontos omega-3 zsírsav, csökkentheti az endometrium gyulladását, valamint csökkentheti további, az endometriózishoz kapcsolódó molekulák szintjét (pl. prosztaglandin E szintáz, ami a krónikus gyulladásért felelős egyik vegyület).5
Egy másik állatmodell vizsgálat szerint a halolaj kiegészítők szedése képes csökkenteni az endometriózis által okozott adhéziók (belső szervi összenövések) előfordulását.6
Egy 2013-ban publikált, nagyméretű kutatás azt találta, hogy azoknál a nőknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak hosszú láncú omega-3 zsírsavakat, kisebb volt az endometriózis kialakulásának valószínűsége.7

ProCreation nőknek: komplex antioxidáns védelem

Habár az endometriózis kialakulásának pontos okait még nem ismerjük, az már széleskörűen bizonyított, hogy a betegség és az oxidatív stressz között szoros összefüggés van. 9-12
Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy számos kutatás foglalkozott az antioxidáns hatású vegyületek (vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények) terápiás szerepével endometriózis esetén. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben, növelik az antioxidáns enzimek szintjét és csökkentik az oxidatív károkat.
Egy kutatásban 91 meddő nő közül az endometriózisban szenvedőknél jelentősen alacsonyabb C-vitamin szintet találtak a tüszőfolyadékban, illetve a szuperoxid dizmutáz nevű antioxidáns szintje is alacsonyabb volt az endometriózisos nők vérében.13 Egy másik kutatásban 78, 18 és 40 év közötti nőt vizsgálva azt találták, hogy az endometriózis és a megnövekedett oxidatív stressz között összefüggés állhat fenn.14

További bizonyítékok azt mutatják, hogy az alacsonyabb antioxidáns-bevitel, pl. E- és C-vitamin, szelén és cink, kapcsolatba hozható az endometriózis súlyosabb eseteivel.15
Egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban 59, 19 és 41 év közötti nő vett részt: egy részük E- és C-vitamin kombinációt, másik részük placebót kapott 8 héten át. A placebo csoporttal (vagyis akik valódi hatás nélküli készítményt kapnak) összehasonlítva a kezelt csoportban a nők 43%-a tapasztalta a krónikus fájdalom csökkenését, 37% tapasztalta a menstruációs fájdalmak csökkenését és 24% tapasztalta a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom csökkenését. Emellett a gyulladásos markerek és az oxidatív stressz markerei közül is többnek csökkent a szintje az antioxidánsokat szedő nőknél.16 Laboratóriumi körülmények között a zöld teában található EGCG nevű polifenol képes volt csökkenteni az endometriózis csomók növekedését, illetve az endometriózis csomókat tápláló vérerek kialakulását.17 Ezekből a kutatási eredményekből arra következtethetünk, hogy az antioxidánsok fogyasztása előnyös lehet endometriózis esetén.
A ProCreation nőknek nem csak egy átlagos vitaminkészítmény: közel 40 speciális összetevőt (!) tartalmaz, köztük antioxidáns hatású hatóanyagokat (pl. C-vitamin, E-vitamin, szelén, mangán, fokhagyma, zöld tea) és ezek mellett számos egyéb, a női hormonrendszert és termékenységet támogató vitamint és gyógynövény-kivonatot is.

Indol-3-karbinol: a hormonegyensúly támogatásra

Mivel az endometriózis hátterében gyakran az ösztrogén és a progeszteron hormon egyensúlyának felborulása áll, ezért nagyon fontos, hogy ennek helyreállítása érdekében is aktívan tegyünk.
Az ösztrogén dominancia vagy ösztrogén túlsúly az ösztrogén progeszteronhoz viszonyított arányára utal, vagyis az ösztrogén mennyisége a progeszteronhoz viszonyítva a kívántnál magasabb. Az ösztrogén túlsúly, illetve a kóros ösztrogén/progeszteron arány egyik lehetséges következménye az endometriózis kialakulása.
Ösztrogén dominancia nem csak a menopauza időszakában, de már 35 éves kortól jelentkezhet, sőt, egyre gyakoribb fiatal hölgyeknél is.

Az indol-3-karbinol a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, mint brokkoli, káposzta, kelbimbó, karfiol, stb. természetes módon van jelen. Ugyanakkor ezekből a zöldségekből lehetetlen lenne akkora mennyiséget elfogyasztani, hogy a várt pozitív hatáshoz szükséges adagot magunkhoz vegyük. Az indol-3-karbinol támogatja a káros ösztrogén lebontását, mivel fokozza az úgynevezett 2-hidroxilációs folyamatot. 18-19 Az ezen folyamat esetén keletkező 2-hidroxiösztron („jó ösztrogén-melléktermék”) ösztrogén ellenes hatású, szemben a 16-alfa-hidroxiösztronnal („rossz ösztrogén-melléktermék”), ami erős ösztrogén hatással bír és képes burjánzásra késztetni a női szöveteket. Mivel az indol-3-karbinol segíthet javítani az ösztrogén lebomlása során képződő ösztrogénmetabolitok optimális arányát, ezért csökkentheti az ösztrogén dominanciát a szervezetben. Ezzel pedig az endometriózis kezelését is segíti.20-21

Egy 2004-es olaszországi kutatás is igazolta, hogy az indol-3-karbinolban gazdag zöldségek nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti az endometriózis kialakulását. 22

* Kijelentjük, hogy a termékeinkben található hatóanyagokról szóló írásaink kizárólag ismeretterjesztő és tájékoztató célokat szolgálnak. Az általunk közzétett információk nem minősülnek hatásállításoknak, sem orvosi tanácsnak, illetve nem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést. A hatóanyagokat a legújabb, releváns, lektorált tudományos szakirodalmi adatok alapján mutatjuk be, általános érvényűen, nem termékspecifikusan. Szakértőink törekednek arra, hogy átfogó képet nyújtsanak a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatokról és azok eredményeiről mindazoknak, akik erre fogékonyak és ismereteiket bővíteni szeretnék.

Hivatkozások
1 Sekhon LH, Agarwal A. Endometriosis and Oxidative Stress. Studies on Women’s Health: Springer; 2013.
2 Bulun SE. Endometriosis. The New England journal of medicine. Jan 15 2009;360(3):268-279
3 Maroon JC, Bost JW. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol. 2006 Apr;65(4):326-31.
4 Missmer SA, Chavarro JE, Malspeis S, et al. A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Human Reproduction, 2010; 25(6): 1528-1535.
5 Netsu S, Konno R, Odagiri K, et al. Oral eicosapentaenoic acid supplementation as possible therapy for endometriosis. Fertility and Sterility, 2008;90:1496–502.
6 Herington JL, Glore DR, Lucas JA, et al. Dietary fish oil supplementation inhibits formation of endometriosis-associated adhesions in a chimeric mouse model. Fertility and Sterility, 2013; 99: 543-550.
7 Hansen SO, Knudsen UB. Endometriosis, dysmenorrhoea and diet. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 2013.
8 Carvalho LF, Samadder AN, Agarwal A, et al. Oxidative stress biomarkers in patients with endometriosis: systematic review. Archives of gynecology and obstetrics. Oct 2012;286(4):1033-1040.
9 Augoulea A, Alexandrou A, Creatsa M, et al. Pathogenesis of endometriosis: the role of genetics, inflammation and oxidative stress. Archives of gynecology and obstetrics. Jul 2012;286(1):99-103.
10 Augoulea A, Mastorakos G, Lambrinoudaki I, et al. The role of the oxidative-stress in the endometriosis-related infertility. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology. Feb 2009;25(2):75-81.
11 Gupta S, Agarwal A, Krajcir N, et al. Role of oxidative stress in endometriosis. Reproductive BioMedicine Online, 2006; 13(1): 126-134.
12 Sekhon LH, Agarwal A. Endometriosis and Oxidative Stress. Studies on Women’s Health: Springer; 2013.
13 Prieto L, Quesada JF, Cambero O, et al. Analysis of follicular fluid and serum markers of oxidative stress in women with infertility related to endometriosis. Fertility and sterility. Jul 2012;98(1):126-130.
14 Jackson LW, Schisterman EF, Dey-Rao R, et al. Oxidative stress and endometriosis. Human Reproduction, 2005; 20(7): 2014-2020.
15 Hernandez Guerrero CA, Bujalil Montenegro L, de la Jara Diaz J, et al. [Endometriosis and deficient intake of antioxidants molecules related to peripheral and peritoneal oxidative stress]. Ginecologia y obstetricia de Mexico. Jan 2006;74(1):20-28.
16 Santanam N, Kavtaradze N, Murphy A, et al. Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans. Transl Res. 2013; 161(3):189-95.
17 Annika S, Sajal G. The Role of Antioxidant Supplementation in Endometriosis Therapy. J Gynecol Women’s Health. 2017; 3(1): 555601.
18 Michnovicz JJ, Adlercreutz H, Bradlow HL. Changes in levels of urinary estrogen metabolites after oral indole-3-carbinol treatment in humans. J Natl Cancer Inst. 1997;89(10):718-720.
19 Reed GA, Peterson KS, Smith HJ, et al. A phase I study of indole-3-carbinol in women: tolerability and effects. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2005;14(8):1953-60.
20 Pfeifer BL, Fahrendorf T. Indol-3-Carbinol – ein Glucosinolat-Derivat aus Kreuzblütler-Gemüsen Deutsche Zeitschrift für Onkologie 2015; 47: 20–27
21 Evans JM. An integrative approach to fibroids, endometriosis, and breast cancer prevention. Integr Med. 2008;7:28–31.
22 Parazzini F, Chiaffarino F, Surace M, et al. Selected food intake and risk of endometriosis. Hum Reprod. 2004 Aug;19(8):1755-9.

Adagolási javaslat

A csomag 1 vagy 2 havi adagra is bontható, a kúra intenzitásától függően. Alap-kúra (1 csomag = 2 havi adag): Reggeli előtt 10 perccel: 1 db ProCreation nőknek kapszula Reggeli, vagy tízórai közben: 1 db Indol-3-karbinol kapszula Vacsora közben: 1 db Omega-3 Koncentrátum kapszula Intenzív kúra (1 csomag = 1 havi adag): Reggeli előtt 10 perccel: 2 db ProCreation nőknek kapszula Reggeli, vagy tízórai közben: 1 db Omega-3 Koncentrátum kapszula, 1 db Indol-3-karbinol kapszula Ebéd közben: 1 db Indol-3-karbinol kapszula Vacsora közben: 1 db Omega-3 Koncentrátum kapszula (megjegyzés: alap-kúra esetén javasolunk extra C-vitamin kiegészítést is alkalmazni.)

FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK:

A ProCreation nőknek és az Omega-3 Koncentrátum kapszulák akár terhesség alatt is tovább szedhetőek, az Indol-3-karbinol kapszula szedése azonban sem terhesség sem szoptatás alatt nem ajánlott! Az Indol-3-karbinol kapszula hűtve tárolandó, a ProCreation nőknek és az Omega-3 Koncentrátum kapszulák száraz, hűvös helyen tárolandóak.

Hatóanyag-táblázat, összetevők

Omega-3 Koncentrátum kapszula:
HatóanyagA napi adag tartalmaz
(1 lágyzselatin kapszula)
NRV%
Természetes E-vitamin
(d-alfa-tokoferol)
7,5 mg63%
Omega-3 zsírsavak750 mg
(500 mg EPA -
eikozapentaénsav,
250 mg DHA –
dokozahexaénsav)
-
Indol-3-karbinol kapszula:
HatóanyagA napi adag tartalmaz
(1 kapszula)
Indol-3-karbinol400 mg
ProCreation nőknek kapszula:
ÖsszetevőHatóanyag-tartalom a napi adagban
(2 kapszula tartalma)
NRV%*
C-vitamin80 mg100%
E-vitamin25 mg208%
B1-vitamin (Tiamin)20 mg1818%
B2-vitamin (Riboflavin)20 mg1428%
B3-vitamin (Niacin) 20 mg125%
B6-vitamin20 mg1428%
Vas17 mg121%
Cink15 mg150%
B5-vitamin (Pantoténsav)10 mg166%
Mangán5 mg250%
A-vitamin3000 mcg375%
Réz2 mg200%
Folát800 mcg400%
Króm120 mcg300%
K-vitamin100 mcg133%
Szelén70 mcg127%
B12-vitamin20 mcg800%
D-vitamin10 mcg200%
Kurkuma-kivonat (95%
standardizált kivonat)
50 mg-
Zöld tea kivonat - koffeinmentes (50%
polifenol-tartalommal)
50 mg-
Maca gyökér por20 mg-
Omega-3 (DHA)18 mg-
GYÓGYNÖVÉNY-KOMPLEX
(Acerola meggy, almapektin, feketeribizli-mag,
bromelain, sárgarépa, chlorella,
tengeri moszat, papaya, petrezselyem,
csipkebogyó, spenót, spirulina,
vízitorma, fokhagyma, datolya, panax ginzeng)
25 mg-
*=NRV%: Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén) -=NRV%: Nincs napi beviteli referencia érték. *A termékcsomag nem gyógyszereket tartalmaz, hanem étrend-kiegészítőket és funkcionális élelmiszereket. A termékek szedése nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes étrendet, sem a szakorvosi ellátást.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.