Ösztrogén dominancia hatása a női termékenységre

A termékenységi problémák hátterében nagyon sokszor az ösztrogén dominancia áll. A női szervezetben több okból is ösztrogén dominancia alakulhat ki:
• Mesterséges vegyipari termékek (xenoösztrogének)
• Stressz
• Elhízás
• Szintetikus hormonkészítmények

A jó hír az, hogy létezik természetes hatóanyag, ami segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges ösztrogénektől: ez az indol-3-karbinol.

Mi az ösztrogén dominancia?

Az ösztrogén és a progeszteron megfelelő egyensúlya szükséges a női egészséghez. A kor előrehaladtával az emberek hormonszintje csökken, különösen nők esetében a perimenopauza időszakától kezdődően. A legtöbb nőnél ez 45-55 éves kor között kezdődik, de van, akinél már a 30-as éveiben. A progeszteron természetes szintje nagyobb mértékben és gyorsabban csökken, mint az ösztrogéné. Ettől a hormonok egymáshoz viszonyított aránya felborul.

A hormonális egyensúlytalanság a fiatalabb nőket is érintheti. Egy normális menstruációs ciklus során, amikor az érett petesejt kiszabadul a petefészekből (vagyis megtörténik az ovuláció), a megrepedt tüsző helyén kifejlődik a sárgatest (corpus luteum). A sárgatest állítja elő a progeszteront. Előfordulhat, hogy a szervezet hormonháztartása kibillen egyensúlyából és a sárgatest nem termel elegendő progeszteront. A progeszteron megfelelő szintje alapvető a normális menstruációs ciklushoz, a termékenységhez, és az egészséges terhességhez is.

Sokféle tényező járulhat hozzá az ösztrogén dominancia kialakulásához. Egyik ilyen a túlsúly, mivel az ösztrogén a zsírszövetekben raktározódik. A tartós fizikai vagy érzelmi stresszhatás esetén kevesebb progeszteron termelődik a szervezetben az ösztrogénhatások ellensúlyozására. De a problémák nagy részét a környezetünkből, háztartásunkból, kozmetikumokból, tisztítószerekből bekerülő vegyszerek okozzák: a szervezetbe jutó mesterséges ösztrogénvegyületek (xenoösztrogének) az ösztrogénhatásokat fokozva felborítják a hormonegyensúlyt.

Kutatások igazolták, hogy az ösztrogén dominancia akár meddőséget is okozhat, mivel felborítja a menstruációs ciklust, gátolja az ovulációt. Az ösztrogén dominancia kulcsszerepet játszik az endometriózis, a mióma és a petefészekciszták kialakulásában és terjedésében, melyek a termékenységet súlyosan veszélyeztető állapotok.

Miből tudhatod, hogy ösztrogén dominanciád van?

Az ösztrogén dominancia leggyakoribb tünetei:
• Emlőfeszülés, emlőcsomók
• Szabálytalan ciklus
• Menstruációs görcsök
• PMS (Premenstruális szindróma)
• Endometriózis
• Meddőség, vetélés
• Alvászavar, kimerültség
• Folyadékvisszatartás, súlygyarapodás
• Csökkent nemi vágy
• PCOS (Policisztás petefészek szindróma)
• Pattanások, szőrösödés, hajhullás
• Méh miómák

Hogyan használd az indol-3-karbinolt az ösztrogén dominancia csökkentésére?

Az indol-3-karbinol (I3C) az ösztrogén túlsúly megszüntetésére, illetve megelőzésére leggyakrabban használt növényi hatóanyag. A keresztesvirágú zöldségekben található meg, pl. brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, stb. Az indol-3-karbinolból az emésztés során egy természetes vegyület, a diindolylmethane (DIM) képződik.

Kutatások alapján mind az indol-3-karbinol, mind annak anyagcsereterméke, a DIM, segít a női szervezetnek a hormonális egyensúly visszaállításában és a káros ösztrogének lebontásában. Amikor az ösztrogén lebontása történik, akkor kétféle mellékterméket kaphatunk: „jó” ösztrogént (2-hidroxiösztron) és „rossz” ösztrogént (16-alfa-hidroxiösztron). Ennek a két mellékterméknek az egyensúlya kritikus fontosságú: ha felborul, akkor ösztrogén dominanciához vezethet, illetve tovább fokozhatja a már meglévő ösztrogén túlsúlyt.

Az indol-3-karbinol pozitívan befolyásolja a jó és a rossz ösztrogének arányát, fokozza a jó ösztrogén termelést, és csökkenti a rossz ösztrogén termelését a májban. A felesleges ösztrogén kivezetésével segít kivédeni és megszüntetni a meddőség, és számos nőgyógyászati probléma fő okát, az ösztrogén dominanciát.

Habár a fentebb említett zöldségek kiváló forrásai az indol-3-karbinolnak, ahhoz, hogy a szakértők által ajánlott 400-800 mg hatóanyagot elérjük, kb. 1-1,5 kg keresztesvirágú zöldségfélét kellene megennünk. Minden egyes nap! A szükséges dózis tehát leginkább egy indol-3-karbinol tartalmú étrend-kiegészítő szedésével biztosítható.

Források:

Lee, John, MD. What Your Doctor May Not Tell You About Menopause. New York: Warner Books, 1996.
Northrup, Christiane, MD. Women’s Bodies, Women’s Wisdom, Bantam, 2010.
Lam, Michael, MD. Estrogen Dominance: Hormonal Imbalance of the 21st Century. Loma Linda: Adrenal Institute Press, 2012.
Auborn, K. J., Fan, S., Rosen, E. M., Goodwin, L., Chandraskaren, A., Williams, D. E., … & Carter, T. H. (2003). Indole-3-carbinol is a negative regulator of estrogen. The Journal of nutrition, 133(7), 2470S-2475S.
ZELIGS, M. A. (1998). Diet and estrogen status: the cruciferous connection. Journal of Medicinal Food, 1(2), 67-82.
http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/indole-3-carbinol

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.