Netamin Indol-3-karbinol kapszula
Ösztrogén-dominancia esetére

60 db kapszula

 • A keresztesvirágúakban (pl. brokkoli, káposzta, karfiol) természetesen előforduló növényi vegyület
 • kutatások alapján pozitív hatással lehet a férfi és női termékenységre
 • pozitív hatással lehet a férfi és női termékenységre
 • hozzájárulhat a mellek, a méh, a petefészek és a prosztata egészségének fenntartásához
 • segíthet ösztrogén-dominancia esetén
 • 100% vegán termék: növényi alapanyag növényi kapszulában
 • A termék hűtést igényel - mi magunk is speciális, hűtött védőcsomagolásban adjuk fel. Ezért ez a termék csak GLS Futárszolgálattal rendelhető a mihamarabbi kiszállítás és a termék biztonsága érdekében. Köszönjük megértésed!

1 db szállítása FoxPost automatába:
790 Ft

További szállítási módok
8370 Ft

Termékleírás

Hormonegyensúly és egészség a sejtek szintjén: támogasd szervezet normál működését egészséges életmóddal, természetes tápanyagokkal!

Mi az az indol-3-karbinol?

Az indol-3-karbinol (I3C) egy természetesen előforduló növényi vegyület, ami nagy mennyiségben megtalálható az ún. keresztesvirágú növényekben (pl. brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó, stb.).1-2 Valószínűleg a keresztesvirágúak legtöbbet tanulmányozott összetevője, egy komplex indol, ami fogyasztást követően a gyomorban és bélrendszerben lebomlik és több száz egyedülálló, biológiailag aktív származék jön létre belőle.
Az indol-3-karbinollal kapcsolatos tudományos vizsgálatok napjainkban is tartanak, jelenlegi ismereteink arra utalnak, hogy az indol-3-karbinolban gazdag zöldségek rendszeres fogyasztása jótékonyan befolyásolhatja az ösztrogén és tesztoszteron metabolizmusát.3-4 Ezzel rendkívül sokoldalú módon képes lehet az egészség támogatására.

Az indol-3-karbinol megfelelő bevitele szakértők szerint például mióma, endometriózis, PCOS és PMS esetén is esszenciális lehet.

OGYÉI szám: 19589/2017. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A nálunk vásárolható termékek mindegyike minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készül a Te egészségedért.

Hivatkozások
1 Johnson IT. Glucosinolates: bioavailability and importance to health. Int J Vitam Nutr Res. 2002 Jan;72(1):26-31.
2 Grose, KR, and Bjeldanes, LF. Oligermization of indole-3-carbinol in aqueous acid. Chem Res Toxicol. 1992 Mar-Apr;5(2):188-93.
3 Licznerska B, Baer-Dubowska W. Indole-3-Carbinol and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;928:131-154.
4 https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/indole-3-carbinol

Bővebben a hatóanyagokról

Tudnivalók, érdekességek a termékben található hatóanyagokról, a legújabb vizsgálatok és tudományos eredmények tükrében.*

Ismertetőnkben olvashatsz a…:

– női hormonális rendszerre gyakorolt jelentőségéről
– férfi hormonális rendszerre kifejtett hatásáról
– termékenység szempontjából való jelentőségéről, melyeket kutatások támasztanak alá.

Ha nem szeretnél mindent végigolvasni, tekerj a számodra leginkább érdekes részhez!

Női hormonegyensúly és az indol-3-karbinol

Az ösztrogén egy női nemi hormon, melynek ideális esetben le kell bomlania és távoznia kell a szervezetből, miután elvégezte feladatát. Amikor ez az ösztrogén lebontás történik, kétféle mellékterméket kaphatunk:
•    2-hidroxiösztront (azaz „jó ösztrogén” mellékterméket), illetve
•    16-alfa-hidroxiösztront (azaz „rossz ösztrogén” mellékterméket).

A „jó ösztrogén” ösztrogén ellenes hatású, és megóv az ösztrogén függő daganatok kialakulásától.1-2A „rossz ösztrogén” erősen tud a receptorokhoz kötődni, így nagyon erős ösztrogén hatással bír, növeli a sejtburjánzás és a rosszindulatú daganatok kockázatát. A két ösztrogén mellékterméknek létezik egy optimális aránya, ami ha felborul, akkor ösztrogén dominancia alakulhat ki. Ennek sokféle oka lehet, pl. xenoösztrogének, krónikus stressz, szegényes étrend.3

Számos kutatás kiváló eredményeket ért el az indol-3-karbinol használatával a hormonális egyensúly helyreállításában. Az indol-3-karbinol elősegíti az ösztrogén melléktermékek egészséges arányát, mivel növeli a „jó ösztrogének” termelését és csökkenti a „rossz ösztrogének” mennyiségét.4-9

Női alanyokon végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az indol-3-karbinol hatására pozitív változás következik be az ösztrogén metabolizmusban,10a felesleges ösztrogének kivezetésével az indol-3-karbinol csökkentheti az ösztrogén dominanciát.11-17

Az ösztrogén dominancia számos nőgyógyászati betegség kiváltója: az indol-3-karbinol ezekre lehet jótékony hatással, az ösztrogénszint szabályozása és az egészséges hormonegyensúly helyreállítása révén.

Az endometriózis kialakulásában, előrehaladásában is kulcsszereplő az ösztrogén egyik formája, az ösztradiol. A betegséggel összefüggő gyulladást, szövetburjánzást és fájdalmas tüneteket is ez a hormon okozza. Éppen ezért az endometriózis legtöbb jelenlegi kezelése az ösztrogén termelését próbálja csökkenteni a női szervezetben, hogy enyhítse a tüneteket.

Az indol-3-karbinol az alábbi állapotok esetén nyújthat segítséget nők számára:

 • Méh miómák
 • Mastopathiából eredő mellfájdalom
 • PMS (Premenstruális szindróma)
 • PCOS (Policisztás petefészek szindróma)
 • Endometriózis
 • Menopauza

Férfi hormonegyensúly és az indol-3-karbinol

Férfiak szervezetében a tesztoszteron hormonszint a kor előrehaladtával csökken, míg ezzel párhuzamosan az ösztrogén szint pedig lassan, de folyamatosan emelkedik. Felborul a hormonegyensúly, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Az ösztrogén hormonszint egyensúlyban tartása fontos minden férfinak az egészséges libidó, az erős csontok, a szív egészsége, a prosztata egészsége és a megfelelő agyi funkciók fenntartásához.
Clement K M Ho és munkatársai 2008-ban publikált kutatása kimutatta, hogy a jóindulatú prosztata megnagyobbodásért az ösztrogén is felelős. A tudományos vizsgálatok alapján az indol-3-karbinol blokkolja az ösztrogénhatást, gátolja az androgénreceptorok működését,18 illetve mellékterméke, a DIM, gátolja a prosztata megnagyobbodásért felelős DHT (dihidrotesztoszteron) androgén receptorokhoz történő kapcsolódását. 19 Ebből arra következtethetünk, hogy az indol-3-karbinol a prosztata megnagyobbodása, valamint rákos megbetegedése esetén is hatékony természetes kiegészítő lehet.

Termékenység támogatás indol-3-karbinollal nőknél és férfiaknál

Az ösztrogén dominancia olyan probléma, mely a férfi és a női szervezetet egyaránt érintheti. A férfiak ösztrogénszintje az életkor előrehaladtával emelkedik, ezért a nőkhöz hasonlóan náluk is a hormonegyensúly felborulása miatti problémák alakulhatnak ki, például az ösztrogén metabolizmus zavarai. A férfiaknál a megemelkedett ösztrogénszint szoros összefüggést mutat az alacsony spermiumszámmal és alacsony tesztoszteron szinttel. Nők esetében az ösztrogén túlsúly egyik tünete lehet a meddőség.

Kutatások alapján az indol-3-karbinol egy természetes aromatázgátló lehet, amely megakadályozza, hogy a tesztoszteron ösztrogénné alakuljon, emellett segíthet a hormonszint szabályozásában, csökkenti a „rossz” ösztrogéneket és növeli a „jó” ösztrogének kialakulását. 20-22 Ezen tulajdonságai miatt az indol-3-karbinol férfiaknak és nőknek is javasolható a termékenység természetes támogatására. 23-24

* Kijelentjük, hogy a termékeinkben található hatóanyagokról szóló írásaink kizárólag ismeretterjesztő és tájékoztató célokat szolgálnak. Az általunk közzétett információk nem minősülnek hatásállításoknak, sem orvosi tanácsnak, illetve nem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést. A hatóanyagokat a legújabb, releváns, lektorált tudományos szakirodalmi adatok alapján mutatjuk be, általános érvényűen, nem termékspecifikusan. Szakértőink törekednek arra, hogy átfogó képet nyújtsanak a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatokról és azok eredményeiről mindazoknak, akik erre fogékonyak és ismereteiket bővíteni szeretnék.

Hivatkozások
1 Bradlow, H. L., et al. 2-hydroxyestrone: the ‘good’ estrogen. Journal of Endocrinology 150.3 Suppl (1996): S259-S265.
2 Schneider, Jill, et al. Antiestrogen action of 2-hydroxyestrone on MCF-7 human breast cancer cells. Journal of Biological Chemistry 259.8 (1984): 4840-4845.
3 Allan Warshowsky, Elena Oumano: Healing Fibroids: A Doctor’s Guide to a Natural Cure. 2002.
4 Wong GY, Bradlow L, Sepkovic D, Mehl S, Mailman J, Osborne MP. Dose-ranging study of indole-3-carbinol for breast cancer prevention. J Cell Biochem Suppl. 1997;28–29:111–116.
5 Michnovicz JJ, Adlercreutz H, Bradlow HL. Changes in levels of urinary estrogen metabolites after oral indole-3-carbinol treatment in humans. J Natl Cancer Inst. 1997 May 21;89(10):718-23.
6 Michnovicz JJ. Increased estrogen 2-hydroxylation in obese women using oral indole-3-carbinol. Int J Obes Relat Metab Disord. 1998 Mar;22(3):227-9.
7 Michnovicz JJ, Bradlow HL. Altered estrogen metabolism and excretion in humans following consumption of indole-3-carbinol. Nutr Cancer. 1991;16(1):59-66.
8 Kall MA, Vang O, Clausen J. Effects of dietary broccoli on human drug metabolising activity. Cancer Lett. 1997 Mar 19;114(1-2):169-70.
9 Bradlow HL, Michnovicz JJ, Halper M, et al. Long-term responses of women to indole-3-carbinol or a high fiber diet. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1994;3(7):591-595.
10 Ashok BT. Abrogation of estrogen-mediated cellular and biochemical effects by indole-3-carbinol. Nutr Cancer. 2001;41(1-2):180-7
11 Lord et al. Estrogen metabolism and the diet-cancer connection: rationale for assessing the ratio of urinary hydroxylated estrogen metabolites. Altern Med Rev. 2002 Apr;7(2):112-29.
12 Auborn KJ, Fan S et al. Indole-3-carbinol is a negative regulator of estrogen. J Nutr. 2003 Jul;133(7 Suppl):2470S- 2475S.
13 Lee IJ, Han F, Baek J, Hisatsune A, Kim KC. Inhibition of MUC1 expression by indole-3-carbinol. Int J Cancer. 2004 May 10;109(6):810-6.
14 Brandi G et al. A new indole-3-carbinol tetrameric derivative inhibits cyclin-dependent kinase 6 expression, and induces G1 cell cycle arrest in both estrogen- dependent and estrogen-independent breast cancer cell lines. Cancer Res. 2003 Jul 15;63(14):4028-36.
15 Chinni SR, Sarkar FH. Akt inactivation is a key event in indole-3-carbinol-induced apoptosis in PC-3 cells. Clin Cancer Res. 2002 Apr;8(4):1228-36.
16 Leibelt DA et al. Evaluation of chronic dietary exposure to indole-3-carbinol and absorption-enhanced 3,3’-diindolylmethane in sprague-dawley rats. Toxicol Sci. 2003 Jul;74(1):10-21.
17 Ho CK, et al. Oestrogen and benign prostatic hyperplasia: effects on stromal cell proliferation and local formation from androgen. J Endocrinol. 2008 Jun;197(3):483-91.
18 Hsu JC, et al. Indole-3-carbinol inhibition of androgen receptor expression and downregulation of androgen responsiveness in human prostate cancer cells. Carcinogenesis. 2005 Nov;26(11):1896-904.
19 Le HT, Schaldach CM, Firestone GL, Bjeldanes LF. Plant-derived 3,3’-diindolylmethane is a strong androgen antagonist in human prostate cancer cells. J Biol Chem 2003;278:21136-21145.
20 Licznerska BE, et al. Modulation of CYP19 expression by cabbage juices and their active components: indole-3-carbinol and 3,3′-diindolylmethene in human breast epithelial cell lines. Eur J Nutr. 2013 Aug;52(5):1483-92.
21 Sanderson, J. Thomas, et al. 2, 3, 7, 8-Tetrachlorodibenzo-p-dioxin and diindolylmethanes differentially induce cytochrome P450 1A1, 1B1, and 19 in H295R human adrenocortical carcinoma cells. Toxicological sciences 61.1 (2001): 40-48.
22 Michnovicz JJ, Adlercreutz H, Bradlow HL. Changes in levels of urinary estrogen metabolites after oral indole-3-carbinol treatment in humans. J Natl Cancer Inst. 1997 May 21;89(10):718-23.
23 http://natural-fertility-info.com/estrogen-dominance
24 http://www.empowher.com/community/share/best-vitamins-and-supplements-increasing-fertility

Adagolási javaslat

Felnőtteknek naponta 1 kapszula, étkezés közben, bő folyadékkal lenyelve. Figyelmeztetések: Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől el kell zárni! Terhesség vagy szoptatás alatt a termék szedése nem ajánlott! HŰTŐBEN TÁROLANDÓ!

Hatóanyag-táblázat, összetevők

HatóanyagA napi adag tartalmaz
(1 kapszula)
*NRV%
Indol-3-karbinol400 mg-
-=NRV%: Nincs napi beviteli referencia érték. Összetevők: indol-3-karbinol, cellulóz

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.