Miért fontos a D-vitamin PCOS esetén?

A policisztás ovárium szindróma (röviden PCOS) kezelésére a mai napig nincs fix „recept” az orvostudományban. A mozgás, a testsúly normalizálása egy általánosan elfogadott javaslat az egyéb kezelés kiegészítésére, ám emellett van még egy természetes megoldás, aminek alkalmazásával egyre több orvos és táplálkozás-kutató is egyetért.

A PCOS egy anyagcserét és hormonrendszert érintő betegség, ami bár a nevével arra utal, csak a petefészek megbetegedését jelenti, ennél jóval összetettebb. A kialakulásában a genetika is szerepet játszhat, csakúgy, mint a stressz, a helytelen táplálkozás, a túlsúly, vagy a mozgásszegény életmód.

Mint írtuk, a PCOS kezelésére egyelőre sajnos nincs általános megoldás, az orvosok ugyan tudnak javasolni különböző diétákat, illetve gyógyszereket, de egyetlen olyan gyógymód, ami garantáltan mindenkinél működik, sajnos nincs. De akkor mit tudunk tenni a gyógyulás érdekében? Az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett könnyen lehet, sokaknál a D-vitamin jelentheti a megoldást!

Nem túlzás azt állítani, hogy erre a vitaminra a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, mégis, a magyar lakosság közel kilencven százaléka D-vitamin hiányos! Pedig ha valamire, hát erre mindennél nagyobb szüksége van a PCOS-el küzdőknek! Rengeteg kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a D-vitaminnak szerepe van többek közt a peteérésben, a menstruációs ciklus beállításában és a termékenység létrejöttében is!

Amit ugyanis kevesen tudnak, hogy a D-vitamint leginkább a megszokás miatt nevezzük már csak vitaminnak, a szervezetben gyakorolt hatása miatt sokkal inkább tekinthető egy hormonszerű előanyagnak, ezért is lehet létfontosságú a PCOS kezelésében, hiszen a megfelelő hormonszintek beállításában is tud segíteni.

Bár a D-vitamin és a PCOS kapcsolatának orvosi kutatásai – sajnos pont úgy, mint általában minden, ami a PCOS-sel kapcsolatos – még gyermekcipőben járnak, kisebb tesztcsoportokkal már több kísérletet is végeztek, amik nagyon jó eredményeket mutatnak.

Egy 13 főből álló, PCOS-sel küzdő csoportot vizsgáló kutatásban semmi mást nem csináltak, csak rendszeresen adagolták a D-vitamint a résztvevő nőknek. A 13 alanyból hétnél két hónapon belül tökéletesen beállt a menstruációs ciklus, ketten pedig teherbe estek!

A Yale Egyetem meddőségi intézetének kutatói 67 meddő nőt vizsgáltak meg: 93%-uk D-vitamin hiánytól szenvedett! A vizsgált nők között PCOS beteg is volt: közülük senki sem rendelkezett megfelelő D-vitamin szinttel.

Félreértés ne essék, a D-vitamin nem egy csodaszer, de ami szinte teljes bizonyossággal garantálható az az, hogy ha nem juttatjuk megfelelő mennyiségben és rendszerességgel a szervezetünkbe, a teherbeesés esélye drasztikusan csökken és a PCOS tüneteinek csökkentése is jelentősen nehezebb lesz.

És hogy mennyi D-vitaminra van szükség? Az általánosan ajánlott napi beviteli érték 5 mikrogramm, ez azonban régóta vitatéma orvosi körökben is: a nemzetközi kutatások szerint szervezetünknek ennek tízszeresére van szüksége napi szinten. Pontosan ennyit tartalmaz egy kapszula Netamin D-vitamin is.

Forrás:

pcosnutrition.com/2072/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4669857/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268197/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695598/
pcosdietsupport.com/supplements/pcos-and-vitamin-d/
http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/3434420/Vitamin-D-can-aid-fertility.html

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.