Mi mit jelent a spermavizsgálaton?

Az orvosok számos paramétert megvizsgálnak, amikor a férfi termékenységet kiértékelik. A laborteszt során a férfi átadja a spermamintát az orvosnak vagy labortechnikusnak, aki mikroszkóp alá téve analizálja azt. A teszt befejezése után a kezünkbe kerülnek az eredmények – de mégis mit jelent pontosan az a sok szám? Ebben a cikkben részletesen elmondjuk, hogy a spermavizsgálat eredményét hogyan kell értelmezni.

A termékenység lényegében a valószínűségről szól. A több millió spermiumból, ami ejakuláció után a hüvelybe kerül, mindössze pár száz az, amennyi egyáltalán a petesejt közelébe jut. Még ennek a néhány spermiumnak is elég egészségesnek kell lennie ahhoz, hogy elegendő ideig életben maradjanak a női testben, amíg egy petesejt megjelenik. Ezért ha a teherbeesés a cél, minél több az egészséges spermium, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik épségben eljut a petesejtig. Fontos azonban tudni, hogy a sikeres fogantatáshoz mindössze egyetlen egészséges spermiumra van szükség, így még ha pl. a spermiumszám alacsony is, akkor is van esély arra, hogy természetes úton létrejöjjön a terhesség.

A sperma vizsgálat olyan fontos paraméterek értékeit méri, amelyek hatással vannak arra, hogy a hímivarsejt képes-e elérni a petesejtig. Némely paraméter a spermiumtermelést és a spermiumok egészségét jelzi, míg mások az ondó minőségét és megtermékenyítő-képességét mutatják meg.

A spermavizsgálat során mért paraméterek

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health, Organization, WHO) széleskörű adatgyűjtést végzett minden egyes paraméter tekintetében, azon férfiak körében, akiknél a próbálkozás kezdetét követően kevesebb mint 12 hónapon belül sikerült a gyermeknemzés. Minden paraméterhez odaírtuk a WHO által meghatározott „normál” tartományt, amibe az egészséges férfiak 90 százaléka tartozik.

Spermiumszám

Ez a szám mutatja meg, hogy mennyi spermiumsejt található az ondó mintában. Két különböző formában is fel lehet tüntetve: spermium koncentráció (millió sejt per 1 milliliter ondó) vagy teljes spermiumszám (millió sejt az ejakulátumban). A teljes szám meghatározásához egyszerűen meg kell szorozni a spermium koncentrációt a sperma térfogattal.

A férfi termékenység alapvetően egy számjáték. Persze tény, hogy egyetlen jó minőségű spermium is elegendő a megtermékenyítéshez, de sokkal jobbak az esélyek, ha sok-sok millió jó minőségű spermium áll rendelkezésre. Ezért minél magasabb a spermiumszám, annál nagyobb a fogantatás valószínűsége.

WHO normál tartomány: 15-213 millió sejt/mL

Spermium motilitás (%)

Nem elég, ha nagy számú spermiumsejt van jelen az ondóban, tudniuk kell úszni is és a „feladatukat” végrehajtani. A spermium motilitás százalékos formában mutatja meg, hogy a spermiumok mekkora része motilis, azaz mozgékony.

Bizonyos esetekben ezt a kategóriát lebontják további alkategóriákra, mint gyors progresszív mozgás, lassú progresszív mozgás és előre irányuló progresszív mozgás – ezek az úszó sejtek sebességét és irányát mutatják meg (az egészséges spermiumok előrefelé úsznak). Ezeket a paramétereket nehezebb számszerűsíteni és egészen változó értékek jöhetnek ki, a vizsgálatot elvégző technikustól függően.

WHO normál tartomány: 40-78%

Sperma térfogat (mL)

A sperma térfogatot elsősorban azért mérik, hogy meg tudják becsülni a teljes spermiumsejt-számot. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az abnormálisan alacsony sperma térfogat megakadályozhatja a spermiumokat abban, hogy sikeresen elérjék úti céljukat a női szaporító szervrendszerben. Az abnormálisan magas sperma térfogat valamilyen fertőzés jele is lehet. Az orvos ez utóbbi esetben általában további vizsgálatokat hajt még végre.

WHO normál tartomány: 1.5-6.8 mL

Morfológia (%)

A morfológia azt mutatja meg, hogy a spermiumok hány százalékának normális az alakja. Előfordul, hogy a spermiumok fej- vagy farokrésze abnormális méretű vagy arányú. A spermiumsejtek morfológiáját jellemzően akkor mérik meg, ha egy pár a lombikbébi kezelést (in vitro fertilizáció, IVF) fontolgatja. A morfológiai érték és az in vitro megtermékenyítés sikeressége között bizonyítottan pozitív kapcsolat áll fenn. A morfológia ugyanakkor alapvetően kevésbé lényeges adat szeretkezés vagy a mesterséges megtermékenyítés útján történő fogantatás esetében. Ha a hagyományos megtermékenyülés esélyeit szeretnénk felmérni, akkor a spermiumszámot és a motilitást érdemes figyelni.

WHO normál tartomány: 4-44%

Egyéb paraméterek

A spermavizsgálat további paramétereket is tartalmaz, melyek általában kevésbé fontosak, de ennek ellenére befolyásolhatják a fogantatás esélyét, illetve utalnak a férfi egészségügyi állapotára is:

pH-érték: Egy savas (alacsony pH-értékű) spermaminta elzáródásra utalhat az ondóhólyag területén. A lúgos (magas pH-értékű) spermaminta oka fertőzés lehet. Ha a pH-érték nem normális, az orvos valószínűleg további teszteket fog elvégezni. Normál tartomány: 7.2-8.0

Viszkozitás: A viszkozitás azt méri, hogy a spermaminta mennyire sűrű vagy folyékony állagú. A túlságosan viszkózus ondó ronthatja a spermiumok mozgékonyságát és nehezebbé teheti a spermiumok számára, hogy eljussanak a petesejtig. A viszkozitás lehet alacsony, normális vagy magas. Az ideális érték a normális.

Elfolyósodási idő (percek): Az elfolyósodási idő azt mutatja meg, hogy a gélszerű ondó mennyi idő múlva lesz folyékony. Bizonyos idő elteltével a mintában lévő enzimek hatására a sperma gélszerű szerkezete elkezd lebomlani. Ez a folyamat segít csökkenteni a minta viszkozitását, így javítva a spermiumok úszóképességét. Normál tartomány: 15-60 perc.

Fruktóz (μmol per ejakulátum): Az ondóban találhatók szénhidrátok, így fruktóz, inozitol és szorbitol. A spermium ezeket használja tápanyagként. A sperma fruktóz-tartalma a prosztata egészségi állapotára enged következtetni. Normális esetben a mennyisége minimum 13 μmol per ejakulátum.

Fehérvérsejtek (FVS, millió sejt per mL): A spermamintában nyomokban találhatók fehérvérsejtek (vagy leukociták). A túl nagy fehérvérsejt koncentráció fertőzésre utaló jel. A fehérvérsejtek fontos részei az immunrendszernek, ezért fertőzés esetén a szervezet természetes módon több fehérvérsejtet termel, hogy könnyebben le tudja azt küzdeni. Az orvos több tesztet is elrendel, ha fertőzésre utaló jelet talál. Normál tartomány: kevesebb mint 1 millió sejt per mL

Vitalitás (%): A vitalitás azt méri, hogy a spermiumsejtek mekkora része van életben. A spermiumsejtek élettartama viszonylag rövid, ezért a normál ejakulátumnak is bizonyos része halott sejtekből áll. A túl sok halott sejt viszont problémákra utalhat. WHO normál tartomány: 58-91%

Íme, egy táblázatban összefoglalva a legfontosabb tudnivalók – vagyis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott normálértékek:

Spermavizsgálat paramétereNormál értékek
Sperma térfogatmin. 1.5 ml
pHmin. 7.2
Spermium koncentrációmin. 15000000/ml
Teljes motilitásmin. 40%
Progresszív motilitásmin. 32%
Morfológiamin. 5% normális alak (szigorú kritérium)
Vitalitásmin. 58%
Fehérvérsejtkevesebb mint 1000000/ml

Hogyan tehetsz természetesen a spermiumok egészségéért?

Ide kattintva elolvashatod cikkünket, amiből kiderül, hogy miként lehet a spermiumok egészségét természetes úton biztosítani.

Szeretnél otthoni tesztet végezni?

A webáruházunkban kapható Spermakoncentráció gyorsteszt tájékoztató eredményt ad (azaz nem helyettesít 1 komplett orvosi vizsgálatot!) a spermiumok koncentrációjáról, vagyis mennyiségéről. Az otthoni végezhető teszt megmutatja, hogy a spermaszám 20 millió/ml felett, vagy alatt van, ami fontos mutató lehet egy folyamatban lévő kezelés során, vagy információ egy vizsgálatot megelőzően. További részleteket a Spermakoncentráció gyorstesztről > ide kattintva találsz <.

Források:

advancedfertility.com/malefactor.htm
who.int/reproductivehealth/topics/infertility/cooper_et_al_hru.pdf


Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.