Melyek a legtermékenyebb napok? Az ovuláció 8 jele

Az ovuláció, más néven peteérés a menstruációs ciklus része. Ovuláció akkor következik be, amikor a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből. A kiszabadult petesejt bejut a petevezetékbe, majd találkozik a hímivarsejttel, megtermékenyül, és beágyazódik a méhbe. A másik lehetőség, hogy nem termékenyül meg, 2-3 nap alatt elpusztul, az előkészített nyálkahártya pedig leválik és menstruáció során a hüvelyen át távozik a szervezetből.

Mivel a teherbeesés technikailag csakis az ovuláció előtti 5 napban, illetve az ovuláció napján lehetséges, ezért érthető módon minden gyermeket tervező nő szeretné a lehető legnagyobb pontossággal megtudni az ovuláció idejét. De milyen jelekből lehet megállapítani, hogy közeledik az ovuláció, és miből lehet tudni, ha már megtörtént? Olvass tovább, cikkünkből kiderül!

Mikor történik az ovuláció?

A rendszeres ciklussal rendelkező nők átlagosan a ciklus 11. és 21. napja között ovulálnak. (A ciklus első napja a vérzés első napja.) Ez azt jelenti, hogy egy nő legtermékenyebb napjai a 8. és a 21. nap közé esnek. Rövidebb ciklus esetén nagyobb az esélye annak, hogy a 11. naphoz közelebb történik meg az ovuláció, hosszabb ciklus esetén pedig annak, hogy a 21. naphoz közelebb történik meg.

Habár ki lehet tűzni célként, hogy a 8. és a 21. nap között minden egyes nap legyen szexuális együttlét, ez nem éppen reális vagy ideális megoldás. Az ovuláció idejét segít meghatározni a menstruációs naptár vezetése (ehhez legalább 6-12 hónapig tanácsos regisztrálni a havi vérzések jelentkezését erre a célra szolgáló menzesznaptárban), vagy a babalesz.hu oldalán is elérhető online peteérés kalkulátor is. Emellett az is nagyon hasznos lehet, ha figyelsz a tested jeleire, melyek azt üzenik, hogy közeledik vagy éppen már megtörtént az ovuláció.

Az ovuláció jelei

Az alábbiakban 8 olyan jelet mutatunk be, amiből az ovuláció érkezésére vagy bekövetkeztére lehet következtetni.

Pozitív eredmény az ovulációs teszten

Az ovulációs teszt sok mindenben hasonlít egy terhességi teszthez. Először vizeletmintát kell venned, majd ebbe belemártani egy tesztcsíkot. Két vonal fog megjelenni rajta: amikor a tesztvonal sötétebb színű, mint a kontrollvonal, akkor hamarosan (24-48 órán belül) ovulálni fogsz. Ilyenkor 24 óra múlva, de legfeljebb 48 órán belül javasolt a szexuális együttlét.

Az ovulációs teszteknek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

  • Sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és kevesebb munkát igényel egy teszt, mint a bazális testhőmérséklet követése (erről lentebb lesz szó).
  • A tesztcsík leolvasása azonban nem feltétlenül egyszerű feladat, néha nehéz meghatározni, hogy a tesztvonal valóban sötétebb-e a kontrollvonalnál.
  • Költségesebb is lehet, különösen ha rendszertelenek a menstruációid vagy hosszabb ideje próbálsz teherbe esni.
  • A teszt nem 100%-os garancia, vagyis előfordulhat, hogy pozitív eredményt kapsz, de mégsem ovulálsz utána.
  • A PCOS-ben szenvedő nők akár többszörös pozitív eredményt is kaphatnak, úgy, hogy nem is ovulálnak. Ilyenkor a teszt használata értelmetlenné válik.

Termékeny típusú méhnyaknyák

Amikor közeledsz az ovulációhoz, a méhnyak mirigyei által kiválasztott méhnyaknyák nevű folyadék állaga megváltozik, nyers tojásfehérjéhez hasonló lesz. Ez a termékeny típusú méhnyaknyák elősegíti a hímivarsejtek túlélését, haladását, célba jutását. Egyúttal könnyebbé és élvezetesebbé is teszi a szexuális együttlétet.

A ciklus nem termékeny időszakában a méhnyaknyák ragadósabb. A méhnyaknyák állaga folyamatosan változik a ciklus alatt, először szinte alig vagy egyáltalán nem is termelődik, majd ragadós, krémes, vizes, tojásfehérjeszerű, és végül ismét ragadós vagy száraz. A méhnyaknyák és a termékenység közötti kapcsolatról korábbi cikkünkben írtunk bővebben!

Fokozott szexuális vágy

A természet tudja, miként vegyen rá az együttlétre a fogamzáshoz megfelelő időpontban. Ovuláció előtt fokozódik a nők szexuális vágya. Sőt, tanulmányok megállapították, hogy amikor az ovulációhoz közeli időszakban vagy, jobb lesz a közérzeted és jobban nézel ki! Habár a pontos okokat még nem sikerült a tudósoknak megtalálni, de az egyértelmű, hogy az ovuláció előtti napokban és az ovuláció napján a férfiak sokkal vonzóbbnak találják a nőket.

Természetesen az ovuláció közeledte nem az egyetlen ok, ami miatt fokozódhat a szexuális vágyad. Emellett az is előfordulhat, hogy az erős szorongás, stressz, vagy depresszió miatt nem tapasztalsz fokozott szexuális vágyat, még ovuláció előtt sem.

Az alap testhőmérséklet tartós megemelkedése

A bazális (alap) testhőmérséklet a nyugalmi állapotban mért testhőmérséklet. Habár a 37 fokot tartják általában normálisnak, valójában a testhőmérséklet a nap, illetve hónap folyamán folyamatosan változik. Felfelé és lefelé is mozoghat, például a fizikai aktivitástól, a táplálkozástól, a hormonális változásoktól, az alvási szokásoktól és persze az egészségi állapottól függően.

Ovuláció után a szervezet progeszteronszintje megemelkedik. Ennek hatására az alap testhőmérséklet is enyhén (néhány tized fokkal) megemelkedik. Ha követed az alap testhőmérsékletedet, akkor meg tudod állapítani, mikor ovuláltál.

Néhány fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban:

  • A módszer csak akkor sikeres, ha minden egyes reggel megméred a testhőmérsékletedet, kivétel nélkül minden nap, ugyanabban az időpontban, még azelőtt, hogy felkelnél és WC-re mennél
  • Léteznek ingyenes mobilalkalmazások és weboldalak, amelyek segítik az alap testhőmérséklet követését
  • Nem segít az ovuláció előrejelzésében – de utólag segít meghatározni azt a napot, amikor az ovuláció történt
  • Nem a legjobb módszer akkor, ha éjszakai műszakban dolgozol vagy nincsenek jó alvási szokásaid
  • Az alap testhőmérsékleteket tartalmazó táblázat segíthet az orvosodnak a rendszertelen ciklusok vagy ovulációs problémák diagnosztizálásában

Termékeny méhnyak

Ha a hüvelyre egy alagútként gondolsz, akkor az alagút a méhnyaknál ér véget. A méhnyak hüvelyben elfoglalt helye azonban változik a ciklus során. Ezeket a változásokat te is tudod követni.

Ovuláció előtt a méhnyak feljebb kerül a hüvelyben (nehezebben is tudod elérni), tapintásra puhábbá válik, a méhszáj pedig enyhén kinyílik. Amikor a ciklusod nem termékeny időszakában vagy, a méhnyak lentebb helyezkedik el, keményebb, és a méhszáj zártabb.

A méhnyak ellenőrzését nem csak nőgyógyász orvos tudja elvégezni, tapintással való önvizsgálata megtanulható (csak a szüzesség elvesztése után javasolt!). Ilyenkor egyúttal a méhnyaknyák-minőség változásait is tudod ellenőrizni.

Mellérzékenység

Észrevetted már, hogy a melled néha érzékeny, ha hozzáérsz? De nem mindig van így? Azok a hormonok okozzák ezt, amelyeket a szervezeted ovuláció után termel.

Ha figyelemmel követed ezt a változást, megtudhatod, hogy megtörtént-e már az ovuláció. Az ovuláció előrejelzésében ez nem segít, azonban hasznos visszajelzést adhat, ha nem vagy biztos benne, hogy az adott ciklusban ovuláltál-e már.

Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy a mellérzékenység például a termékenységi gyógyszerek egyik mellékhatása is lehet.

Páfrányszerű alakzatok a nyálban

A nyálban látható páfrányszerű alakzatok az ovuláció lehetséges jelei közé tartoznak. Az ösztrogén az ovuláció előtt éri el a legmagasabb szintjét. Ahogy az ösztrogénszint emelkedik, úgy emelkedik a nyál sótartalma is, aminek következtében páfrányos, kristályos alakzatok jelennek meg a nyálban (az ablakokon látható jégvirágokhoz hasonlítanak).

A nyálminta vizsgálatára speciális mikroszkópokat is lehet vásárolni, de gyakorlatilag bármilyen játékbolti mikroszkóp megfelel erre a célra. A páfrányszerű alakzatok felismerése nem feltétlenül egyszerű feladat, és mivel ez az ovuláció kimutatásának egyedi és szokatlan módja, nem is találni túlzottan sok információt róla az interneten. (Míg például a méhnyaknyák vizsgálatában sokan tudnak segíteni közösségi oldalak csoportjaiban, fórumokon.)

Mittelschmerz fájdalom (ovulációs fájdalom)

Tapasztaltál már éles fájdalmat az alhasadban, ami látszólag a semmiből, váratlanul jött? Ha ez a fájdalom a ciklus közepén jelentkezik, akkor valószínűleg ovulációs fájdalomról van szó.

Egyes nők minden hónapban megtapasztalják az ovulációs fájdalmat. Kutatások megállapították, hogy az ovulációs fájdalom (német kifejezéssel mittelschmerz, vagyis közti fájdalom) közvetlenül az ovuláció előtt jelentkezik, vagyis a legtermékenyebb időszakban.

A legtöbb nő esetében ez egy ideiglenes, éles fájdalom, ami az alhasban érezhető. Másoknál azonban lehet annyira erős is ez a fájdalom, hogy megakadályozza a szexuális együttlétet a legtermékenyebb napokban. Ez az endometriózis vagy kismedencei összenövések lehetséges tünete is lehet. Ilyen esetben mindenképp beszélj erről az orvosoddal!

Számít-e egyáltalán az ovuláció pontos napja?

Meg tudod-e állapítani a fenti módszerek bármelyikével is az ovuláció pontos dátumát? Az igazság az, hogy az egzakt időpont egyáltalán nem is számít. Ha a lehetséges ovulációs naphoz viszonyított 3-4 napon belül minden nap, vagy minden második nap van szexuális együttlét, akkor a fogamzás szempontjából legmegfelelőbb időpontokban voltatok együtt. Tudományos kutatások szerint talán nem is lehetséges 100%-os pontossággal meghatározni az ovuláció napját.

Ultrahang segítségével meg lehet mondani, hogy mikor történt meg az ovuláció. Ezért kutatók összevetették az ultrahangos eredményeket a népszerűbb ovuláció előrejelző megoldásokkal. Azt találták, hogy az alap testhőmérséklet követése csak az esetek 43 százalékában jósolta meg helyesen az ovuláció pontos napját, míg az ovulációs tesztek az esetek 60 százalékában bizonyultak pontosnak.

A jó hír tehát az, hogy felesleges azon stresszelned, vajon pontosan az ovuláció előtti napon szeretkeztek-e – a lényeg, hogy a legtermékenyebb napokban próbálkozzatok, megfelelő gyakorisággal.


Forrás:
verywellfamily.com/signs-of-ovulation-1960281

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.