Hogyan hat a C-vitamin a női hormonrendszerre és a termékenységre?

Számos kutatás bizonyította már, hogy a C-vitamin fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyban, a termékenységben és az egészséges várandósságban. Ha te is szeretnéd a teherbeesés esélyeit növelni, akkor ebből a cikkből megtudhatod, a C-vitamin hogyan segíthet neked ebben. Már akár pár hónapnyi C-vitamin kiegészítés is elég lehet a fogantatás elősegítéséhez!

A C-vitamin szerepe az ovulációban és a petesejt egészségében

Kutatók igazolták, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) fontos szerepet tölt be a menstruációs ciklus szabályozásában és a petefészek funkciójában. Az aszkorbinsav kiválasztódása megnövekszik és lecsökken közvetlenül az ovuláció előtt, majd azonnal újra megnövekszik, amikor az ovuláció után a hőmérséklet megemelkedik. Kutatók ebből következtetve úgy gondolják, hogy a petefészek közvetlenül az ovuláció előtt aszkorbinsavat vesz fel, ami aztán a sikeres ovulációt segíti. Az aszkorbinsav serkenti a progeszteron és az oxitocin hormonok termelését, és nagy koncentrációban megtalálható a sárgatestben.

A petefészek magas aszkorbinsav-tartalma segítheti a kollagén szintézist, ami szükséges a tüszőnövekedéshez és sárgatest képződéshez, valamint ovuláció után a petefészek felszínének begyógyulásához. Ha ezzel a funkcióval problémák vannak, az petefészek ciszták kialakulásához vezethet.

A C-vitamin állatkísérletek alapján nagymértékben befolyásolja a tüsző-burok és a tüszőfal épségét. Más kutatások összefüggést mutattak a szervezet C-vitamin szintje és a tüszőfolyadék szintje között a lombikbébi kezelésen áteső nőknél (petesejt-leszívás során). Ezek alapján világossá válik, hogy a C-vitamin milyen fontos az egészséges menstruációs ciklus fenntartásához és a petesejt egészségének fenntartásához vagy javításához.

A C-vitamin megnyújtja a luteális fázist, segíti a termékenységet

A menstruációs ciklus második felét – a peteérés napja és a következő szakasz között – nevezik luteális fázisnak. A normális időtartama 12-16 nap. A luteális fázis zavara esetén viszont ez az idő ennél rövidebb, ami gyakran termékenységi gondokat okoz.

Egy 2003-ban, a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a C-vitamin szedése pozitívan befolyásolja a hormonszinteket és javítja a termékenységet, olyan nőknél, akiknél túl rövid a luteális fázis.
A kutatásban 150 nő vett részt, egy részük napi 750 mg C-vitamint kapott, míg a többiek semmilyen kezelést nem kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a C-vitamint szedő nők 77%-ánál a progeszteron szintje megemelkedett, a C-vitamint nem szedő nőknél azonban nem változott a progeszteron szint.

A C-vitamint szedő nők csoportjában a teherbeesés aránya szignifikánsan magasabb volt: 25%-os 6 hónapot követően, míg a kezelést nem kapó nőknek csak 11%-a esett teherbe ez idő alatt. A C-vitamin tehát képes volt több mint duplájára növelni a teherbeesés valószínűségét! A C-vitamint szedő nők 53%-ánál hosszabb lett a luteális fázis, míg ez az arány a kiegészítést nem kapó nőknél csak 22% volt.

A C-vitamin női szervezetre gyakorolt további pozitív hatásai

Erős menstruációs vérzés csillapítása

A C-vitamin kiegészítés segíthet csökkenteni az erős menstruációs vérzést a hajszálerek megerősítése révén. Egy kutatás szerint az erős vérzés a rendszeresen magas dózisú C-vitamint szedő nők 87%-ánál enyhült. A C-vitamin a vas felszívódásához is szükséges, ezért segít a túl erős menstruációs vérzés által okozott vashiányos vérszegénység megelőzésében.
Dr. Tori Hudson természetgyógyász napi 2000-4000 mg közötti terápiás dózist javasol, az erős menstruációs vérzés csillapítására.

Szerep az endometriózis és mióma természetes kezelésében

Kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin növeli a sejtes immunitást és csökkenti az autoimmun betegségek előrehaladását, illetve a fáradtságot. Emiatt segíthet lelassítani az endometriózis és a mióma terjedését és növekedését. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, erősíti a hajszálereket és megakadályozhatja a tumorok növekedését, melyek mind fontos részét képezik ezen állapotok természetes úton történő kezelésének.

A C-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges terhességhez

A C-vitamin kiegészítés – egészséges, C-vitaminban gazdag étrend kíséretében – képes lehet csökkenteni a terhességi mérgezés (preeclampsia) és a magzatburok idő előtti megrepedésének az esélyét. A női szervezet nagy mennyiségű aszkorbinsavat használ fel a fogantatás során és szükséges a magzatburkok kialakulásához és megerősítéséhez. Kutatások alapján a C-vitamin kiegészítés a születési rendellenességek megelőzésében is segíthet.

Hogyan juthatsz elegendő C-vitaminhoz?

Mivel a C-vitamin érzékeny a hőre, a fényre, a vízre és a levegőre is, ezért a legjobb, ha friss, nyers ételekből jutsz hozzá. A felvágott gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma azonnal elkezd csökkenni, ezért fontos, hogy olyan hamar elfogyaszd őket, ahogy csak tudod – így biztos lehetsz benne, hogy optimális mennyiségű C-vitamin kerül a szervezetedbe.

C-vitaminban gazdag ételek (nyersen edd őket): acerola cseresznye, petrezselyem, papaja, kaliforniai paprika, brokkoli, kelbimbó, eper, narancs, kiwi, karfiol, fodros kel, bodza, spenót, vörös káposzta, burgonya, paradicsom, citrus gyümölcsök.

A nyers ételek fogyasztása mellett ajánlott megfontolni egy C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő szedését is. Javasolt napi adag: 500-1000 mg, a C-vitaminban gazdag étrend mellett.

 Források a cikkhez:

Igarashi M. Augmentative effect of ascorbic acid upon induction of human ovulation in clom.-ineffective anovulatory women. Int J Fertil. 1977;22(3):168-73.
Cohen, J Rubin H. “Functional menorrhagia: treatment with bioflavonoids and vitamin C.” Curr Therap Res 1960; 2 (11): 539
Luck, Martin R., Jeyaseelan, Indira, Scholes, Rachel A., “Minireview Ascorbic Acid and Fertility.” Biology of Reproduction 52, 262-266, 1995
http://www.livestrong.com/article/485142-vitamin-c-progesterone-during-pregnancy/
Henmi, H., Endo, T., Kitajima, Y., Manase, K., Hata, H., & Kudo, R. (2003). Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect. Fertility and sterility, 80(2), 459-461.
Murray, N.D., Michael T., Encyclopedia of Nutritional Supplements. Three Rivers Press, 59-79, 1996
Hudson, N.D. Tori, Women’s Encyclopedia of Natural Medicine. McGraw Hill, 2008
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-c-ascorbic-acid

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.