A menstruáció színe, színváltozásai: ezt érdemes tudnod róluk

A menstruáció színe, színváltozásai: ezt érdemes tudnod rólukA menstruáció sokak szemében sajnos még mindig tabutéma, pedig nagyon fontos lenne, hogy szabadon beszéljünk róla. Miért is olyan fontos ez? Minél jobban ismerjük saját szervezetünk működését, annál tudatosabban tudunk figyelni a számunkra küldött jeleire, melyek problémákra is figyelmeztethetnek. Ilyen például a menstruációs vér színe, ami kifejezetten hasznos információkkal szolgál, nem csak a termékenységről, de az egészségi állapotról is.

Miért változik a menstruációs vér színe?

Menstruáció (vagy menzesz) során a peteéréskor megvastagodott méhnyálkahártya leválik és a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből. Maga a menstruációs folyadék vér és méhnyálkahártya szövet keveréke.

Az első menstruáció ideje átlagosan 12 éves korra esik, majd normál esetben 21-35 naponta jelentkezik.

A menstruációs váladék színe lehet élénkpiros, sötétbarna vagy fekete, attól függően, hogy a távozó szövet mennyire elöregedett. A kellően hosszú ideig a méhben maradt vér reakcióba lép az oxigénnel (oxidálódik), ennek hatására sötétebbé válik. Ez teljesen normális jelenség.

A vérzés színe és állaga hónapról hónapra, de akár egy menzesz alatt is változhat. A menstruáció alkalmával távozó folyadék jellemzőit befolyásolják hormonális változások, az étrend, az életmód, az életkor, és a környezet is. Fertőzések, betegségek, terhesség és, ritka esetekben, méhnyakrák okozhat szokatlan színű vérzést vagy rendszertelen menstruációt.

Mit jelentenek a különböző színek?

Fekete

Fekete színű vérzés a menstruáció végén vagy elején is megjelenhet. A szín jellemzően arra utal, hogy a vér „régi” vagy hosszabb időbe telt, míg elhagyta a méhet, ezért oxidálódni tudott, először barna vagy sötétpiros lett, majd végül feketévé vált.

Egyes esetekben a fekete vér a hüvely elzáródását is jelezheti. Ennek egyéb tünetei: kellemetlen szagú váladék, láz, vizelési nehézség, viszketés vagy duzzanat a hüvelyben vagy a hüvely körül

Barna vagy sötétpiros

A fekete vérhez hasonlóan a barna vagy sötétpiros szín is régi vérre utal, és a menstruáció elején vagy végén is jelentkezhet. A barna vagy sötétpiros vér nem tudott ugyanannyi ideig oxidálódni, mint a fekete vér, és különböző árnyalatokban jelentkezhet.

Terhesség

Esetenként a barna vér vagy pecsételés a terhesség korai jele is lehet, ezt az orvosok beágyazódási vérzésnek nevezik.

A terhesség alatti barna váladék vagy pecsételés utalhat vetélésre vagy méhen kívüli terhességre, ami akkor fordul elő, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe ágyazódik be, hanem a petevezetékbe, a petefészekbe vagy a hasüregbe.

Fontos, hogy ha terhesség alatt tapasztalsz pecsételést vagy hüvelyi vérzést, akkor erről konzultálj az orvosoddal vagy a nőgyógyászoddal.

Gyermekágyi folyás

A szülés után jelentkező sötétpiros vagy barna hüvelyi váladékot gyermekágyi folyásnak (lochia) nevezik. Nem jelent okot aggodalomra, ugyanis a szervezet így szabadul meg a felesleges vértől és méhszövettől.

A gyermekágyi folyás tipikusan élénkpiros vérzéssel kezdődik és aztán fokozatosan sötétebbé válik, ahogy az áramlás csökken. Idővel aztán a váladék színe világosabbá válik, ahogy a mennyisége is apad.

A gyermekágyi folyás időtartama egyénenként eltérő, de általában a szülés után néhány hónapon belül eláll. Ha szülés után nagyon erős vérzést tapasztalsz, akkor keresd fel az orvosodat.

Nem minden nőnél jelentkezik gyermekágyi folyás a szülést követően. Egyeseknél a menstruáció is rendszertelenné válhat szülés után, a hormonszintek változása miatt.

Élénkpiros

Az élénkpiros vérzés friss vérre és akadálytalan menstruációs áramlásra utal. A menstruáció kezdődhet élénkpiros vérzéssel, ami sötétebbé válik, ahogy közeledik a menstruáció vége. Egyes nőknél a menstruáció teljes ideje alatt élénkpiros a vérzés.

A menstruációs ciklusok közötti szokatlan pecsételés vagy vérzés szexuális úton terjedő fertőzés, például chlamydia vagy gonorrhea jele is lehet. A méhnyálkahártyában kialakult növekedések, polipok vagy miómák, szintén okozhatnak szokatlanul erős vérzést.

Ritka esetekben az élénkpiros vérzés a méhnyakrák jele is lehet. A méhnyakrák egyéb tünetei, melyekre figyelni kell: erősebb menstruációk, a normálisnál hosszabb ideig tartó menstruációk, vérzés szexuális együttlét után, kellemetlen szagú hüvelyi váladék, fájdalom a derékban, medencében vagy lábakban, étvágyvesztés, megmagyarázhatatlan fogyás.

Rózsaszín

Rózsaszín vérzés vagy pecsételés olyankor fordul elő, amikor a menstruációs vér méhnyaknyákkal keveredik.

A hormonális fogamzásgátló használata csökkentheti a szervezet ösztrogénszintjét, ami enyhébb, rózsaszín árnyalatú vérzéshez vezethet a menstruáció alatt.

A szexuális együttlét apró szakadásokat okozhat a hüvelyben vagy a méhnyakban. A vér, ami ezekből a szakadásokból származik, összekeveredhet a hüvelyváladékkal és rózsaszín váladék formájában távozhat a testből.

A rózsaszín menstruációs vér egyéb lehetséges okai: jelentős testsúlyvesztés, egészségtelen étrend, vérszegénység.

Terhesség

Ha a terhesség alatt szövetet tartalmazó, rózsaszín váladék jelentkezik, ami görcsökkel párosul, az vetélésre utalhat. Fontos, hogy ha terhesség alatt hüvelyi vérzést tapasztalsz, akkor erről konzultálj az orvosoddal vagy a nőgyógyászoddal.

Narancssárga

A méhnyaknyákkal keverődött vér színe narancssárga is lehet.

A narancssárga vér vagy váladék gyakran fertőzésre utal, például bakteriális vaginózisra vagy trichomoniázisra. Ha narancssárga vért tapasztalsz, akkor érdemes figyelned egyéb jellemző tünetekre is, mint a hüvelyi viszketés, a diszkomfort, és a kellemetlen szagú váladékozás. Habár a narancssárga szín nem minden esetben jelent fertőzést, jó ötlet meglátogatni az orvosodat vagy a nőgyógyászodat egy kivizsgálásra.

Szürke

A szürke váladék általában bakteriális vaginózis jele, amit a hüvelyben található jótékony és káros baktériumok között fennálló egyensúly felborulása okoz.

A bakteriális vaginózis egyéb tünetei: viszketés a hüvelyben és a hüvely körül, kellemetlen, halhoz hasonló hüvelyszag és égető vagy fájdalmas vizelés.

Ha a bakteriális vaginózis tüneteit észleled, keresd fel az orvosodat vagy a nőgyógyászodat. Az orvosok általában antibiotikumot írnak fel a betegség kezelésére.

Terhesség

A terhesség késői szakaszában a vérrögöket tartalmazó, szürke váladék vetélésre utalhat. Ha bármilyen vérzést tapasztalsz terhesség során, akkor mindenképp keresd fel az orvosodat vagy a nőgyógyászodat.

Vérrögök a menstruációs vérben

Az egészséges menstruációs vérzésben néha a méhnyálkahártya látható darabjai is megtalálhatóak. Ezek a vérben lévő apró szövetdarabok, vagy rögök, nem jelentenek okot aggodalomra.

A nagyon erős vérzés vagy nagy méretű rögök ugyanakkor a menorrhagia jelei is lehetnek. Menorrhagia alatt a szokatlanul erős menstruációs vérzést vagy a 7 napnál tovább tartó menstruációt értjük.

Ajánlott felkeresned az orvosodat az alábbi esetekben:

  • a vérzés olyan erős, hogy kevesebb mint 2 órán belül cserélned kell a tampont vagy a betétet
  • a vérrögök nagy méretűek (százforintosnál nagyobbak)

A menorrhagia lehetséges okai: növekedések a méhben (pl. miómák vagy polipok), hormonális egyensúlyzavar, kismedencei gyulladás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, vérzési rendellenességek (pl. von Willebrand-betegség), bizonyos gyógyszerek szedése (pl. aszpirin vagy antikoagulánsok), méhnyak- vagy méhrák.

Megfelelő kezelés hiányában a menorrhagia szövődményekhez vezethet, például vérszegénység vagy krónikus fáradtság.


TERMÉKAJÁNLÓ

Barátcserje-kivonat a menstruáció szabályozására, a menstruációs görcsök enyhítésére, a prolaktin-szint csökkentésére, természetes progeszteron, progeszteron-szint növelésNetamin Barátcserje 400 mg kapszula

Gyógynövény a menstruációs ciklus zavaraira. A barátcserje hatóanyagai révén segíthet a menstruációs ciklus és a peteérés normalizálásában, valamint segíthet csökkenteni a premenstruációs tüneteket és fenntartani a jó közérzetet a menstruáció előtt és közben. A termék nem tartalmaz semmilyen hormont, csak tiszta gyógynövényport!

TUDJ MEG RÓLA TÖBBET IDE KATTINTVA


Forrás:
medicalnewstoday.com/articles/324848.php
healthline.com/health/womens-health/period-blood

 

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra! Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Feliratkozom!

Hozzászólások