Netamin VAS-KOMPLEX szirup
Vashiány, erős menzesz, krónikus fáradtság esetére

150 ml - 1 havi adag

 • Komplex készítmény szerves vassal (vas-biszglicinát), C-vitaminnal, szerves foláttal, B-vitaminokkal és rézzel
 • Magas felszívódási és hasznosulási arány, kíméletes az emésztőrendszerhez
 • Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez
 • A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, a réz részt vesz a normál vasszállításban
 • Fokozott vasbevitel javasolt terhesség és szoptatás alatt
 • Kutatások alapján a vashiány negatív hatással lehet a női és a férfi termékenységre

1 db szállítása FoxPost automatába:
790 Ft

További szállítási módok
4375 Ft

Termékleírás

Miért szükséges a vas mindennapi pótlása?

A vas esszenciális nyomelem, vagyis nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, de az emberi szervezet maga nem képes előállítani, így nekünk kell gondoskodni a megfelelő beviteléről. A vas a vérképzésben, oxigénszállításban, kognitív funkciókban, energiatermelésben, és az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet.

A menstruációval járó vérvesztés miatt a nőknél jóval gyakoribb a vashiány és a vashiányos vérszegénység, mint a férfiaknál. A terhesség és a szoptatás – egyébként normális vasszinttel rendelkező nőknél is – a tartalékok felélésével járhat, ami vaspótlást tehet szükségessé.

Férfiaknak a javasolt bevitel napi 10 mg, nőknek 15 mg. Terhesség alatt napi 30 mg vas bevitele ajánlott, szoptatás alatt pedig napi 20 mg.

A vas jótékony hatásai*

 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
 • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban
 • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
 • hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez
 • hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához
 • részt vesz a szervezet normál oxigénszállításában

*Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.

Lehet, hogy TE is vashiányos vagy?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vashiány a világ vezető tápanyaghiánya, és az egyetlen olyan tápanyaghiány, amely az iparosodott országokban is széles körben elterjedt.1 A szervezet becslése alapján a világ teljes lakosságának akár 80 százaléka nem rendelkezik megfelelő vasszinttel.2

A vashiány egyik legfőbb jele az állandó fáradtság, kimerültség, ami elegendő alvás ellenére is jelen van, illetve nők esetében az erős menstruáció. Emellett vashiányról árulkodhat még a sápadtság, légszomj, heves szívdobogás, fejfájás, szédülés, koncentrációzavar, hajhullás, törékeny körmök, gyakori fertőzések, nyelvgyulladás, libidócsökkenés.

A Netamin VAS-KOMPLEX szirup kiváló hasznosulását 3 tényezőnek köszönheti:

1. A termékben szerves vas található (vas-biszglicinát). Kutatási eredmények arra utalnak, hogy ez a szerves forma magasabb felszívódási és hasznosulási aránnyal bír, mint a vas-szulfát, a vas-fumarát, és egyéb, gyakran használt szervetlen formák.3-6 A vas-biszglicinát szedése a vaspótlás esetén gyakori emésztőrendszeri mellékhatások (székrekedés, puffadás, hasmenés, hányinger) alacsonyabb kockázatával is jár, vagyis jóval kíméletesebb a gyomorhoz.3,7-9

2. Hatékonyságát extra vitaminok és ásványi anyagok fokozzák! A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. A réz a szervezetben részt vesz a normál vasszállításban. A folát hozzájárul a normál vérképzéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A B1-, B2-, B6- és B12-vitaminok hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer normál működéséhez, a B6- és B12-vitaminok hozzájárulnak a normál vörösvérsejt-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez.

3. Folyékony állagának köszönhetően gyorsabban, hatékonyabban szívódhatnak fel a benne lévő hatóanyagok, mint egy szilárd (pl. tabletta) formájú étrend-kiegészítő esetén. Egyes források szerint a folyékony készítményeknek akár 98%-át képes felszívni a szervezet!10 Emellett a használata is kényelmesebb, mint tablettákat, kapszulákat szedegetni minden egyes nap.

Összefoglalva: a Netamin VAS-KOMPLEX szirup ideális választás mindazoknak, akik a vashiány kezelésére vagy megelőzésére keresnek hatékony, kényelmes és kíméletes megoldást, illetve azoknak is, akiknek bármilyen okból fokozott vasbevitelre van szükségük.

OGYÉI szám: 24408/2020. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A nálunk vásárolható termékek mindegyike minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készül a Te egészségedért.


Hivatkozások:
1 https://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/
2 De Benoist B, McLean E, Egli, Cogswell M, editors. Worldwide prevalence of anaemia 1993–2005: WHO global database on anaemia; Geneva: World Health Organization; 2008.
3 Singh S, Singh S, Lata S, et al. Evaluation of efficacy and tolerability of ferrous bisglycinate tablets in comparison with ferrous sulphate tablets in patients with iron deficiency anemia. J Pharm Res. 2011;4:2836–9.
4 Jeppsen RB, Borzelleca JF. Safety evaluation of ferrous bisglycinate chelate. Food Chem Toxicol. 1999 Jul;37(7):723-31.
5 Pizarro F, Olivares M, Hertrampf E, et al. Iron bis-glycine chelate competes for the nonheme-iron absorption pathway. Am J Clin Nutr. 2002 Sep;76(3):577-81.
6 Hertrampf E, Olivares M. Iron amino acid chelates. Int J Vitam Nutr Res. 2004 Nov;74(6):435-43.
7 Pineda O, Ashmead HD, Perez JM, et al. Effectiveness of iron amino acid chelate on the treatment of iron deficiency anemia in adolescents. J. Appl. Nutr. 1994;46(1-2):2–13.
8 Pineda O, Ashmead HD. Effectiveness of treatment of iron-deficiency anemia in infants and young children with ferrous bis-glycinate chelate. Nutrition. 2001 May;17(5):381-4.
9 Coplin M, Schuette S, Leichtmann G, et al. Tolerability of iron: a comparison of bis-glycino iron II and ferrous sulfate. Clin Ther. 1991 Sep-Oct;13(5):606-12.
10 The Physician’s Desk Reference,p.1542.

Bővebben a hatóanyagokról

Tudnivalók, érdekességek a termékben található hatóanyagokról, a legújabb vizsgálatok és tudományos eredmények tükrében.*

A tudományos kutatások szerint a vashiányos állapot negatív hatással lehet a női és férfi termékenységre.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a nem megfelelő vasszinttel rendelkező nőknél magasabb az anovuláció, vagyis az ovuláció elmaradásának a kockázata.1,2 Mint köztudott, ovuláció vagyis peteérés nélkül a terhesség egyszerűen elképzelhetetlen! És ez még nem minden: mivel a vashiány miatt a vörösvérsejt-képződés is kárt szenved, a test szöveteinek oxigénellátása is csökken, beleértve a petefészket és a méhet. A reproduktív szervek csökkent oxigénellátása miatt csökkenhet a petesejtek minősége, sőt, akár életképtelenné is válhatnak. Egy 2014-es tanulmány szerint a nem megfelelő vasbevitel akár 60%-kal csökkentheti a női termékenységet, összehasonlítva azokkal, akiknek optimális a vasszintje.2

Habár a vashiány jóval ritkább férfiak esetében, azért fontos megemlíteni, hogy a vas fontos szerepet tölt be a spermatogenezisben vagyis a spermiumok termelődésében. Egy vizsgálatban a vashiányos férfiaknál a vaspótlás hatására megduplázódott a spermiumszám és minden egyéb paraméter is javulást mutatott.3 A túlzott vasbevitel ugyanakkor ellenkező, káros hatást válthat ki, ezért a megfelelő egyensúlyra kell törekedni!

A terhesség alatt megnövelt vasbevitelre van szükség, ez ugyanis fontos a várandós anya és a fejlődő magzat egészsége szempontjából is. A vashiány miatt csökken a vér oxigénszállító kapacitása, ami kihat a baba fejlődésére, megakadályozhatja a méhlepény megfelelő fejlődését, valamint növelheti a vetélés és a koraszülés kockázatát.4

Fontos tudni, hogy a szoptatás is elvon annyi vasat a kismama szervezetéből, mint a menstruáció, ráadásul a szüléssel járó vérveszteséget is pótolni kell. Szoptató kismamáknak napi 20 mg vas bevitelét javasolják a szakértők, de ha ez idő alatt menstruáció is jelentkezik, akkor ennél is több vasat igényelhet a szervezet. A vashiány kockázata minden terhességgel tovább növekszik, ezért sem érdemes elhanyagolni ezt a tápanyagot.

Kutatások szerint a vasraktárak kimerülése és/vagy a vérszegénység hozzájárulhat a szülés utáni depresszió kialakulásához is.5

* Kijelentjük, hogy a termékeinkben található hatóanyagokról szóló írásaink kizárólag ismeretterjesztő és tájékoztató célokat szolgálnak. Az általunk közzétett információk nem minősülnek hatásállításoknak, sem orvosi tanácsnak, illetve nem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést. A hatóanyagokat a legújabb, releváns, lektorált tudományos szakirodalmi adatok alapján mutatjuk be, általános érvényűen, nem termékspecifikusan. Szakértőink törekednek arra, hogy átfogó képet nyújtsanak a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatokról és azok eredményeiről mindazoknak, akik erre fogékonyak és ismereteiket bővíteni szeretnék.


Hivatkozások:
1 Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, et al. Iron intake and risk of ovulatory infertility. Obstet Gynecol. 2006 Nov;108(5):1145-52.
2 Sathiyanarayanan S, Sundar JS, Madhankumar EK, et al. A study on significant biochemical changes in the serum of infertile women. Int J Curr Res Aca Rev. 2014;2:96–115.
3 Gabrielsen JS, Tanrikut C. Chronic exposures and male fertility: the impacts of environment, diet, and drug use on spermatogenesis. Andrology. 2016 Jul;4(4):648-61.
4 Turgeon O'Brien H, Santure M, Maziade J. The Association of Low and High Ferritin Levels and Anemia with Pregnancy Outcome. Can J Diet Pract Res. 2000 Autumn;61(3):121-127.
5 Wassef A, Nguyen QD, St-André M. Anaemia and depletion of iron stores as risk factors for postpartum depression: a literature review. J Psychosom Obstet Gynaecol. 2019 Mar;40(1):19-28.

Adagolási javaslat

Napi 5 ml (egy kávéskanálnyi mennyiség)

Hatóanyag-táblázat, összetevők

HatóanyagA napi adag tartalmaz (5 ml)NRV%
C-vitamin120 mg150%
Vas (vas-biszglicinátból)14 mg100%
B6-vitamin (Piridoxin)4 mg286%
B2-vitamin (Riboflavin)3 mg214%
B1-vitamin (Tiamin)1 mg91%
Réz1 mg100%
Folát (L-metil-folátból)400 mcg200%
B12-vitamin (metilkobalaminból)5 mcg200%
*=NRV%: Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén) -=NRV%: Nincs napi beviteli referencia érték. Összetétel: Tisztított víz, L-aszkorbinsav, stabilizátor (nátrium-citrát), narancs aroma, édesítőszerek (szukralóz, szteviol-glikozidok), tartósítószerek (nátrium-benzoát, kálium-szorbát), vas-biszglicinát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin-5'-foszfát nátriumsója, tiamin-mononitrát, réz-szulfát, L-metil-folát, metilkobalamin.
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.