Netamin Tripla Jód komplex kapszula
Női, férfi szaporítószervek egészségéért és az egészséges várandósságért

60 db

  • Jód 3 forrásból: szerves eredetű jód, tengeri algából + kálium-jodid + nátrium-jodid
  • A jód hozzájárul a pajzsmirigyhormonok termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez
  • A megfelelő jódbevitel nélkülözhetetlen a női és férfi szaporítószervek egészségéhez, a teherbeeséshez és egészséges terhességhez
  • Magyarországon jelentős probléma a jódhiány: a lakosság legalább 80%-át érinti!
  • 100% vegán termék

1 db szállítása FoxPost automatába:
790 Ft

További szállítási módok
2990 Ft

Termékleírás

100% vegán jód háromféle forrásból:

  • tengeri alga – természetes, szerves jódforrás
  • nátrium-jodid
  • kálium-jodid

Jódra minden sejtnek szüksége van, de különösen elengedhetetlen a pajzsmirigy, a női és férfi szaporítószervek egészségéhez, a teherbeeséshez és az egészséges terhességhez. Ezzel a komplex készítménnyel egyszerre három forrásból juthatsz hozzá, biztosítva az optimális felszívódást és hasznosulást tested minden szövetében!

 A jódhiány Magyarországon jelentős probléma, ami a lakosság legalább 80 százalékát érinti. A nem megfelelő jódbevitel pajzsmirigyzavart okozhat, útjába állhat a sikeres teherbeesésnek, várandósság alatt magzatfejlődési rendellenességekhez vezet, és súlyos esetben magzati elhalás, spontán vetélés is bekövetkezhet miatta.

A jód jótékony hatásai*

  • hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez
  • hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához
  • hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
  • hozzájárul a bőr normál állapotának megőrzéséhez
  • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban

*Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.

 Tengeri alga, a természetes jódforrás

A Netamin Tripla Jód komplex kapszula egyik jódforrása a kombu (Laminaria japonica), amely a japán konyha egyik közkedvelt tengeri algája.

Japánban egyedülállóan magas az emberek jódbevitele, mivel étrendjük rendkívül gazdag tengeri algákban (pl. nori, wakame, kombu), melyek kiválóan hasznosuló, szerves jódforrások. Egy 2011-es átfogó elemzés szerint a japán emberek átlagosan napi 1000-3000 mcg jódot vihetnek be.1 Ennek semmiféle kimutatható hátránya nincs, de számos egyértelmű egészségügyi előnye van.

 Hivatkozások

1 Zava TT, Zava DT. Assessment of Japanese iodine intake based on seaweed consumption in Japan: A literature-based analysis. Thyroid Res. 2011;4:14.

Bővebben a hatóanyagokról

A jód szerepe: pajzsmirigy, termékenység és terhesség

A jód egy létfontosságú nyomelem, minden szervünkben és szövetünkben megtalálható: a jóddal telített, egészséges test kb. 15-20 mg jódot tartalmaz, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben tárolódik.1-3 A T3 és T4 pajzsmirigyhormonok egyik fő építőköve a jód. Óriási tévhit azonban, hogy kizárólag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez van rá szükségünk!

 Jódigényes szervek és szövetek közé tartozik többek között még a hormonrendszer összes mirigye, a női reproduktív szervek (mellek, petefészkek, méh), a férfi reproduktív szervek (prosztata, herék), az immunrendszer és idegrendszer is.4-6 A jódhiány tehát nemcsak pajzsmirigy-alulműködést okozhat, hanem számos egyéb szerv egészségére, működésére is káros hatással lehet.

 Fogamzás előtt kritikus a jódpótlás, hiszen a pajzsmirigyhormonok szabályozzák az ovulációt, az anyagcserét és a testsúlyt is – ezek mind rendkívül fontos tényezők a természetes teherbeesésben. A jód a petefészkek és a méh állapotára közvetlen hatással is lehet.7 Egy 2018-as kutatás szerint a mérsékelt vagy súlyos jódhiány csaknem 50%-kal csökkentheti a teherbeesés esélyét.8

 De a jód – illetve a pajzsmirigyhormon – teherbeesés után sem veszít jelentőségéből: az anya egészségének megőrzéséhez és a magzat helyes fejlődéséhez és növekedéséhez is elengedhetetlen.

 Magzat- és csecsemőkorban a jódhiány visszafordíthatatlan agyi károsodást, a testi, szellemi és idegrendszeri fejlődés visszamaradását, az agytérfogat és IQ csökkenését okozza.9,10 Emellett az anyai jódhiány a spontán vetélés, koraszülés, magzati elhalás kockázatát is fokozza.9

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várandós és szoptató anyáknak napi 250 mcg jód bevitelét ajánlja.8 A legjobb, ha már három hónappal teherbeesés előtt megnövelt a jódbevitel.

 A jódhiány intő jelei és tünetei

 A jódhiány a pajzsmirigy alulműködéséhez vezet. Ennek jelei: a nyak duzzanata (golyva, göbök), súlygyarapodás, fáradtság, gyengeség, depresszió, hajhullás, száraz bőr, törékeny körmök, lassabb pulzus, állandó fázás, tanulási és memóriazavarok, erős vagy rendszertelen menstruáció.

 De fontos tudni: a pajzsmirigy a legfontosabb szerv, amit szervezetünk igyekszik jóddal ellátni. Mire a pajzsmirigyzavar kialakul, addigra a többi szerv és szövet már rég nem jut jódhoz!

 A jódhiány Magyarországon égető probléma

 A jódhiány világszerte az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, hazánkban pedig kifejezetten komoly probléma.

 Vizsgálatok igazolják, hogy a lakosság legalább 80%-ának jódellátottsága elégtelen, mivel a talaj és ivóvíz jódtartalma alacsony, így az itt termelt élelmiszerekkel, ivóvízzel alig jutunk jódhoz.11 Az Országos Közegészségügyi Intézet 2016-os vizsgálata alapján a hazai települések 97%-ának ivóvize jódhiányos.12 Emellett sajnos a jódban gazdag tengeri eredetű élelmiszerek fogyasztásában sem járunk az élen.

 Ellentmondásos módon az egészségtudatos lépések is a jódbevitel csökkenéséhez vezethetnek: a sóbevitel csökkentése, utólagos sózás kerülése, több zöldség és kevesebb hús fogyasztása (az állati élelmiszerekben ugyanis több jód van), rendszeres edzés (izzadással igen sok jódot veszítünk).

 Egy 2006-os magyarországi felmérésben a kutatók 72 anyatejminta jódtartalmát vizsgálták és arra a megállapításra jutottak, hogy a csecsemők 42%-a nem jut hozzá a nemzetközileg ajánlott, megfelelő testi és szellemi fejlődéshez szükséges jódmennyiséghez.13 A szerzők terhes és szoptató nők számára jódtartalmú étrend-kiegészítők vagy magas jódtartalmú ételek fogyasztását ajánlják.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Hivatkozások
1 Panth P, Guerin G, DiMarco NM. A Review of Iodine Status of Women of Reproductive Age in the USA. Biol Trace Elem Res. 2019;188(1):208-220.
2 Broekhuysen J, Laruel R, Sion R. Recherches dans la série des benzofurannes. XXXVII. Etude comparée du transit et du métabolisme de l'amiodarone chez diverses espèces animales et chez l'homme [Research on the benzofuran series. XXXVII. Comparative study of transit and metabolism of amiodarone in different species of animals and humans]. Arch Int Pharmacodyn Ther. 1969;177(2):340-359.
3 Ahad F, Ganie SA. Iodine, Iodine metabolism and Iodine deficiency disorders revisited. Indian J Endocrinol Metab. 2010;14(1):13-17.
4 Venturi S, Donati FM, Venturi A, Venturi M. Environmental iodine deficiency: A challenge to the evolution of terrestrial life?. Thyroid. 2000;10(8):727-729.
5 Aceves C, Mendieta I, Anguiano B, Delgado-González E. Molecular Iodine Has Extrathyroidal Effects as an Antioxidant, Differentiator, and Immunomodulator. Int J Mol Sci. 2021;22(3):1228.
6 myhdiet.com/pdf/research-Advances_in_Iodine_Nutrition.pdf
7 Mathews DM, Johnson NP, Sim RG, O'Sullivan S, Peart JM, Hofman PL. Iodine and fertility: do we know enough?. Hum Reprod. 2021;36(2):265-274.
8 Mills JL, Buck Louis GM, Kannan K, et al. Delayed conception in women with low-urinary iodine concentrations: a population-based prospective cohort study. Hum Reprod. 2018;33(3):426-433.
9 Toloza FJK, Motahari H, Maraka S. Consequences of Severe Iodine Deficiency in Pregnancy: Evidence in Humans. Front Endocrinol (Lausanne). 2020;11:409.
10 Leung AM, Pearce EN, Braverman LE. Iodine nutrition in pregnancy and lactation. Endocrinol Metab Clin North Am. 2011;40(4):765-777.
11 Farkas I, Sajgó M. A lakosság 80%-ának jódellátottsága elégtelen. Van lehetőség a jódpótlásra. Táplálkozás-Allergia-Diéta. 2001;6(3-4):34-42.
12 oki.antsz.hu/files/dokumentumtar/2017-7-ivoviz-jodid-tartalom-felmeres.pdf
13 Griff T, Czakó K, Lugasi A, Martos E. A magyarországi anyatejminták jódtartalma--reprezentatív felmérés 2006. Orv Hetil. 2009;150(30):1407-1411.

Adagolási javaslat

Adagolás: felnőtteknek napi 1 kapszula, lehetőleg étkezés közben.

Hatóanyag-táblázat, összetevők

HatóanyagNapi adag tartalmaz (1 kapszula)*NRV%
Jód (tengeri algából, kálium-jodidból és nátrium-jodidból)150 mcg100 %
*=Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén) Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), növényi kapszula (hidroxipropilmetil-cellulóz), tengeri alga (sea kelp - Laminaria japonica Aresch), csomósodást gátló (zsírsavak magnéziumsói), kálium-jodid, nátrium-jodid.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.