Netamin GlükoVitál kapszula

Termékkép
  • A kiegyensúlyozott vércukorszint természetes támogatója
  • Komplex készítmény összesen 13 hatóanyaggal! Például: króm, fahéj, magnézium, inulin
  • Támogatja a vércukorszint normalizálását és az inzulinérzékenység javítását
  • Segítségedre lehet az inzulinrezisztencia/cukorbetegség kiegészítő kezelésében
  • Az inzulinrezisztencia a hormonális egyensúlyzavarok (pl. PCOS), női és férfi termékenységi problémák táptalaja
  • 30 db kapszula
Normál ár: 2990 Ft
Kosárba teszem

A Netamin GlükoVitál kapszula egy inulint, fahéj-és egyéb gyógynövény kivonatokat, vitaminokat, magnéziumot és krómot tartalmazó étrend-kiegészítő. Összetevői hasznos segítséget nyújthatnak az egészséges vércukor- és inzulinszint fenntartásában.

Mi köze az inzulinnak a női hormonháztartáshoz?

A hormonrendszer igen bonyolult szerkezet, mely hatással van az egész női szervezet működésére. Olyan, mint egy zenekar: ha az egyik hangszer (azaz hormon) hamisan kezd játszani, akkor ez a többi zenészre is hatással van, az összehangoltság felborul, és jönnek a bajok.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bizony a vércukor-szabályozó inzulin is egy hormon, ezért ha termelődésébe hiba csúszik, az dominószerűen az egész hormonrendszer működését döntheti. Ilyen hiba a nyugati típusú társadalmakban ma már népbetegségnek számító inzulinrezisztencia is, mely elsősorban a nőket érintő állapot.

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, majdnem minden esetben megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A cukorbetegség bizonyítottan megnehezítheti a teherbeesést és csökkentheti a nők termékeny időszakát.1  Emellett az utóbbi évek tudományos vizsgálatai alapján világossá vált, hogy az inzulinrezisztencia – okként vagy okozatként – jelentős szerepet játszik az ún. hiperandrogén folyamatok, különösképpen a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kialakulásában.2-3

Az inzulinrezisztencia és a PCOS „ kéz a kézben” jár

A policisztás ovárium szindróma egyes becslések szerint akár a reproduktív korú nők 20 százalékát érintheti, és nagyjából a háromnegyedüknél okoz meddőséget is.

Felmérések szerint a PCOS-ben szenvedő nők akár 70 százaléka inzulinrezisztenciás, vagyis sejtjeik nem tudják az inzulint megfelelően hasznosítani.4 Az inzulinrezisztencia előfordulása az elhízott PCOS-betegek körében a 95%-ot is elérheti.5

Az inzulinrezisztencia azonban a PCOS jelenlététől függetlenül is igen káros állapot, ami a nők termékenységét negatívan befolyásolhatja. A sejtek rossz inzulinérzékenységére a szervezet még több inzulin termelésével válaszol: az inzulintöbblet a hormonegyensúlyt felborítja a magasabb tesztoszteron- és alacsonyabb ösztrogénszint irányába. Ez anovuláció, vagyis az ovuláció elmaradását okozhatja, illetve a petesejt minőségére is hatással lehet.6

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a vércukorszint felborulása (inzulinrezisztencia, cukorbetegség) gyakori tünete az ösztrogén dominanciának, tehát a vércukorszint helyreállítása fontos része az ösztrogén domináns állapot kezelésének is.

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, a férfiak megtermékenyítő képességét is negatívan befolyásolhatja!7-8

Az inzulinrezisztencia leggyakoribb okai:

  1. Helytelen táplálkozás (túlzott kalóriabevitel, finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása, zöldségek fogyasztásának hiánya, rostszegény táplálkozás, telített zsírsavakban gazdag ételek preferálása).
  2. Túlsúly (elsősorban a hasra lokalizálódó elhízás).
  3. Mozgásszegény életmód.

Szerencsére az inzulinrezisztencia és a PCOS napjainkban már hatékonyan kezelhető, sőt visszafordítható állapotok – akár természetes úton!

Helyes életmóddal, természetes tápanyagokkal a vércukor- és inzulinszint visszaállhat a normális értékre, ami segít a női hormon egyensúlyt, valamint az egészséges női és férfi termékenységet fenntartani.

Kutatások igazolták, hogy az életmódbeli változtatások kiemelt szerepet játszanak az inzulinrezisztencia megelőzésében és kontrolljában, akár 58%-kal csökkentve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását9:

  • Egészséges táplálkozás: 40% szénhidrát (alacsony glikémiás indexű!), 20-30% fehérje, 30-35% zsír, napi többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztása a megfelelő rostbevitel érdekében.10
  • Rendszeres testmozgás: heti 150 perc közepes intenzitású kardió edzés, úgy elosztva, hogy ne teljen el két napnál több mozgás nélkül, továbbá izomerősítő edzés is végezhető heti 2-3 alkalommal.
  • Természetben előforduló hatóanyagok használata (vitaminok, nyomelemek, gyógynövények), melyeket megtalálhatsz a GlükoVitálban!

A GlükoVitál kapszula olyan készítmény, melyet speciálisan az egészséges vércukorszint fenntartásáért fejlesztettünk ki. Tudományosan igazolt hatású összetevők sorát tartalmazza, melyek sokoldalúan segítik azt, hogy az étrend- és életmódbeli változtatások célt érjenek, vércukorszinted kiegyensúlyozott legyen – Te pedig egészséges és boldog életet élhess!

A GlükoVitál kapszula hatóanyagairól

Króm: A króm olyan fontos nyomelem, mely az inzulin által elősegíti a cukormolekuláknak a véráramból a sejtekbe való eljuttatását, ahol a cukor energiává alakul át. A szervezetbe jutott króm így hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Kutatások megállapították, hogy a króm csökkentheti az inzulinrezisztenciát, jótékony hatással lehet a vércukorkontrollra 2-es típusú cukorbetegség esetén és segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.11-13 Mindezen célokra a GlükoVitálban is megtalálható forma, a króm-pikolinát a legalkalmasabb.14

Fahéj:
A fahéj nem csak fűszerként népszerű, közismert arról is, hogy hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Hogyan képes ezt elérni? Először is, kimutatták, hogy a fahéj csökkenti az étkezés után a véráramba jutó glükóz mennyiségét, ugyanis lassítja a szénhidrátok lebomlását.15 Másodszor, a fahéjban található egy vegyület, ami inzulinszerű hatással bír a sejtekre, így nagymértékben javítja azok cukorfelvételét.16 Számos, embereken végzett kutatás igazolta a fahéj vércukorszintre gyakorolt erejét, ezek alapján az éhgyomri vércukorszintet 10-29%-kal képes csökkenteni.17-19

Inulin: Az inulin egy vízben oldódó növényi rost. A vízben oldódó rostokról köztudott, hogy emésztés során felszívják és megtartják a vizet, így zselészerű anyagot képeznek a gyomorban és a bélben, lassítják az emésztést, aminek következtében képesek stabilizálni a vércukorszintet. Az inulin több tanulmány szerint is javíthatja a vércukorkontrollt diabéteszes és prediabéteszes állapotokban.20-23

D-vitamin: Mindenki tudja, hogy a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához, illetve az immunrendszer normál működéséhez. Az elmúlt 10-15 év kutatásai azonban teljesen új megvilágításba helyezték a D-vitamint; többek között felfedezték, hogy a D-vitamin hiány akár 5-szörösére emelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát!24 Az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták a PCOS tüneteinek súlyosbodásával, a termékenységi problémákkal, a magasabb vércukorszinttel prediabétesz és 2-es típusú diabétesz esetén is.25-28

Folsav: A folsav, vagyis a B9-vitamin elengedhetetlen az egészséges élethez: pl. hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, segít csökkenteni a fáradtság és kimerültség érzését. Az utóbbi évek vizsgálatai alapján a folsav homocisztein-csökkentő hatása révén segítheti a vércukorkontrollt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében.29

Biotin: A biotin részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében, kedvező hatással van a cukoranyagcserére, növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Több tanulmány is hasznosnak találta a biotin és krómium-pikolinát kombinációját a cukorbetegség kiegészítő kezelésében, mivel együttesen segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában.30-32

Magnézium: A magnézium az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, csaknem 300 enzim működését szabályozza. Többek között hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál izomműködéshez. Kutatásokból kiderült, hogy magnéziumpótlással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, és a magnéziumpótlás hasznos a betegség kiegészítő kezelésében is, ugyanis segíthet javítani a sejtek inzulinérzékenységét.33

Görögszéna kivonat: A görögszéna egy gyógynövény, amit Ázsiában széles körben használnak fűszerként, valamint a cukorbetegség tradicionális kezelésére. Egy 2014-es elemző tanulmány az addig elvégzett klinikai vizsgálatok alapján hatásosnak találta a görögszénát a cukorbetegek vércukorkontrolljában.34 2017-ben egy újabb tanulmány erősítette meg a görögszéna antidiabetikus hatását.35

Szegfűszeg kivonat: A szegfűszeg egy antioxidánsokban gazdag fűszernövény, ami az egészségre jótékony hatással bírhat. Tradicionális gyógynövényként használják cukorbetegség esetén is. Hatékonyságát egyelőre állatkísérlet segítségével sikerült igazolni, melyben szignifikánsan csökkentette a vércukor szintjét.36

Máriatövis kivonat: Kutatók felfedezték, hogy a máriatövisben található egy vegyület, amely egyes cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekhez hasonló hatást fejthet ki. Ez a természetes vegyület javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukrot.37 Egy 2016-ban közzétett szisztematikus áttekintő tanulmány szerint a rendszeresen máriatövist szedő embereknél az éhgyomri vércukorszint és a vércukorkontrollt mérő HbA1c-szint egyaránt jelentősen csökkent.38

Aloe vera kivonat: Az aloe vera alkalmazása a gyógyászatban évezredekre nyúlik vissza. Tradicionális gyógymódként szerte a világban használják cukorbetegségre, például Latin Amerikában vagy az Arab-félszigeten.39 Az eddigi tudományos vizsgálatok biztatóak ezen a téren: egy 2016-os szisztematikus áttekintés és meta-analízis szerint az aloe vera jótékony hatással lehet a vércukorkontrollra prediabétesz és 2-es típusú diabétesz esetén.40 Az aloe vera képes lehet a sejtek inzulinérzékenységét fokozni, ami a vércukor- és inzulinszint, az inzulinrezisztencia, a testsúly, illetve testzsír csökkenéséhez vezet.41

Keserűfű kivonat: Az ártéri japánkeserűfű gyökér (Polygonum cuspidatum) antioxidáns tulajdonságának köszönhetően hozzájárulhat a szabad gyökökkel szembeni védelemhez,42 a benne található rezveratrol segíthet a szív- és érrendszer egészséges működésében. A keserűfűt széles körben használják antidiabetikus hatású gyógynövényként a tradicionális kínai gyógyászatban.43

Olajfalevél kivonat: Az olajfalevél kivonat nagyon ígéretes szernek tűnik, ugyanis több mechanizmus révén is segíthet a vércukorszint csökkentésében. Egyrészt lelassíthatja a keményítők egyszerű cukrokká történő átalakulását, ezen cukrok belekből történő felszívódását, illetve növeli a szövetek glükóz felvételét a vérből.44-45
Másrészt antioxidáns tulajdonságai révén megóvhat a glikáció (glükóz és fehérjék összekapcsolódása) során képződő szabad gyökök káros hatásától.46-47
Embereken végzett kutatások szerint az olajfalevél kivonat jelentősen javíthatja az inzulinérzékenységet túlsúlyos emberekben,48 illetve csökkentheti a hosszú távú vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében.49

Tudnivalók a Netamin GlükoVitál kapszuláról

Hatóanyagok

HatóanyagA napi adag tartalmaz (1 kapszula) NRV%*
D3-vitamin50 µg1000%
Folsav30 µg15%
Biotin10 µg20%
Magnézium57 mg15%
Króm40 µg100%
Inulin (90%)200 mg-
Görögszéna kivonat (Trigonella foenum-graecum L. mag, 50 % szaponin)180 mg-
Fahéj kivonat (Cinnamonum cassia kéreg, 10% polifenol)90 mg-
Szegfűszeg kivonat (4:1) (Syzygium aromaticum virágrügy)40 mg-
Máriatövis kivonat (Silybum marianum mag, 40% silymarin)5 mg-
Aloe vera kivonat (10:1) (Aloe vera levél)5 mg-
Keserűfű kivonat (Polygonum cuspidatum gyökér, 50% resveratrol)4,74 mg-
Olajfalevél kivonat (Olea europaea levél 20% oleuropein)4 mg-

Alkalmazás

Napi 1 kapszula étkezés előtt, bő folyadékkal. Nyelési nehézség esetén a kapszulát húzza szét, a tartalmát keverje natúr joghurtba és úgy fogyassza el.

Összetevők:

inulin, görögszéna kivonat (Trigonella foenum-graecum L. mag), növényi kapszula, magnézium-oxid, fahéj kivonat (Cinnamonum cassia kéreg), szegfű kivonat (Syzygium aromaticum virágrügy), emulgeálószer (mikrokristályos cellulóz), D-vitamin, csomósodást gátlók (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), máriatövis kivonat (Silybum marianum mag), aloe vera kivonat (Aloe vera levél), keserűfű kivonat (Polygonum cuspidatum gyökér), olajfalevél kivonat (Olea europaea levél), króm-pikolinát, folsav, biotin


Hivatkozások

1 Livshits A, Seidman DS. Fertility issues in women with diabetes. Womens Health (Lond). 2009 Nov;5(6):701-7.
2 Sozen I, Arici A. Hyperinsulinism and its interaction with hyperandrogenism in polycystic ovary syndrome. Obstet Gynecol Surv. 2000 May;55(5):321-8.
3 Dunaif A, Segal KR, Futterweit W, Dobrjansky A. Profound peripheral insulin resistance, independent of obesity, in polycystic ovary syndrome. Diabetes. 1989 Sep;38(9):1165-74.
4 Marshall JC, Dunaif A. Should all women with PCOS be treated for insulin resistance? Fertil Steril. 2012 Jan;97(1):18-22.
5 Stepto NK, Cassar S, Joham AE, et al. Women with polycystic ovary syndrome have intrinsic insulin resistance on euglycaemic-hyperinsulaemic clamp. Hum Reprod. 2013 Mar;28(3):777-84.
6 Niu Z, Lin N, Gu R, Sun Y, Feng Y. Associations between insulin resistance, free fatty acids, and oocyte quality in polycystic ovary syndrome during in vitro fertilization. J Clin Endocrinol Metab. 2014 Nov;99(11):E2269-76.
7 Mansour R, El-Faissal Y, Kamel A, et al. Increased insulin resistance in men with unexplained infertility. Reprod Biomed Online. 2017 Nov;35(5):571-575.
8 Condorelli RA, La Vignera S, Mongioì LM, et al. Diabetes Mellitus and Infertility: Different Pathophysiological Effects in Type 1 and Type 2 on Sperm Function. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 May 25;9:268.
9 Colberg SR, Sigal RJ, Fernhall B, et al. Exercise and type 2 diabetes: the American College of Sports Medicine and the American Diabetes Association: joint position statement. Diabetes Care. 2010 Dec;33(12):e147-67.
10 Weickert MO. Nutritional modulation of insulin resistance. Scientifica (Cairo). 2012;2012:424780.
11 Hua Y, Clark S, Ren J, Sreejayan N. Molecular mechanisms of chromium in alleviating insulin resistance. J Nutr Biochem. 2012 Apr;23(4):313-9.
12 Paiva AN, Lima JG, Medeiros AC, et al. Beneficial effects of oral chromium picolinate supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized clinical study. J Trace Elem Med Biol. 2015 Oct;32:66-72.
13 McIver DJ, Grizales AM, Brownstein JS, Goldfine AB. Risk of Type 2 Diabetes Is Lower in US Adults Taking Chromium-Containing Supplements. J Nutr. 2015 Dec;145(12):2675-82.
14 A scientific review: the role of chromium in insulin resistance. Diabetes Educ. 2004;Suppl:2-14.
15 Adisakwattana S, Lerdsuwankij O, Poputtachai U, et al. Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase. Plant Foods Hum Nutr. 2011 Jun;66(2):143-8.
16
Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr. 2001 Aug;20(4):327-36.
17 Kirkham S, Akilen R, Sharma S, Tsiami A. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes Obes Metab. 2009 Dec;11(12):1100-13.
18 Pham AQ, Kourlas H, Pham DQ. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. Pharmacotherapy. 2007 Apr;27(4):595-9.
19 Mang B, Wolters M, Schmitt B, et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4.
20 Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, et al. A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes. Nutr Metab (Lond). 2015 Oct 24;12:36.
21 Dehghan P, Pourghassem Gargari B, Asgharijafarabadi M. Effects of high performance inulin supplementation on glycemic status and lipid profile in women with type 2 diabetes: a randomized, placebo-controlled clinical trial. Health Promot Perspect. 2013 Jun 30;3(1):55-63.
22 Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Frost GS. A Randomised Crossover Trial: The Effect of Inulin on Glucose Homeostasis in Subtypes of Prediabetes. Ann Nutr Metab. 2016;68(1):26-34.
23 Pourghassem Gargari B, Dehghan P, Aliasgharzadeh A, Asghari Jafar-Abadi M. Effects of high performance inulin supplementation on glycemic control and antioxidant status in women with type 2 diabetes. Diabetes Metab J. 2013 Apr;37(2):140-8.
24 Park SK, Garland CF, Gorham ED, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of type 2 diabetes and pre-diabetes: 12-year cohort study. PLoS One. 2018 Apr 19;13(4):e0193070.
25 Trummer C, Pilz S, Schwetz V, et al. Vitamin D, PCOS and androgens in men: a systematic review. Endocr Connect. 2018 Mar;7(3):R95-R113.
26 Kirubhakaran Kanakaraju, Rangabashyam Seetharaman Ranganathan, Shankar R. Correlation of vitamin D3 levels and the blood sugar parameters among the patients with type 2 diabetes mellitus. International Journal of Contemporary Medical Research 2017;4(4):844-847.
27 Bhatt SP, Misra A, Gulati S, et al. Lower vitamin D levels are associated with higher blood glucose levels in Asian Indian women with pre-diabetes: a population-based cross-sectional study in North India. BMJ Open Diabetes Research and Care 2018;6:e000501.
28 Mirhosseini N, Vatanparast H, Mazidi M, Kimball SM. Vitamin D Supplementation, Glycemic Control, and Insulin Resistance in Prediabetics: A Meta-Analysis. J Endocr Soc. 2018 May 25;2(7):687-709.
29 Sudchada P, Saokaew S, Sridetch S, et al. Effect of folic acid supplementation on plasma total homocysteine levels and glycemic control in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Res Clin Pract. 2012 Oct;98(1):151-8.
30 Singer GM, Geohas J. The effect of chromium picolinate and biotin supplementation on glycemic control in poorly controlled patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blinded, randomized trial. Diabetes Technol Ther. 2006 Dec;8(6):636-43.
31 Albarracin CA, Fuqua BC, Evans JL, Goldfine ID. Chromium picolinate and biotin combination improves glucose metabolism in treated, uncontrolled overweight to obese patients with type 2 diabetes. Diabetes Metab Res Rev. 2008 Jan-Feb;24(1):41-51.
32 Juturu V, Ruelle A, et al. Improved glycemic control after diabetes education and chromium picolinate/biotin supplementation in type 2 diabetes: Results from patients experience pilot program. Trace Elements Electrolytes. 2006;2:66-72.
33 Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and type 2 diabetes. World J Diabetes. 2015 Aug 25;6(10):1152-7.
34 Neelakantan N, Narayanan M, de Souza RJ, van Dam RM. Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutr J. 2014 Jan 18;13:7.
35 Mooventhan A, Nivethitha L. A Narrative Review on Evidence-based Antidiabetic Effect of Fenugreek (Trigonella Foenum-Graecum). Int J Nutr Pharmacol Neurol Dis [serial online] 2017 [cited 2018 Sep 10];7:84-7. Available from: http://www.ijnpnd.com/text.asp?2017/7/4/84/217554
36 Adefegha SA, Oboh G, Adefegha OM, et al. Antihyperglycemic, hypolipidemic, hepatoprotective and antioxidative effects of dietary clove (Szyzgium aromaticum) bud powder in a high-fat diet/streptozotocin-induced diabetes rat model. J Sci Food Agric. 2014 Oct;94(13):2726-37.
37 Kazazis CE, Evangelopoulos AA, Kollas A, Vallianou NG. The therapeutic potential of milk thistle in diabetes. Rev Diabet Stud. 2014 Summer;11(2):167-74.
38 Voroneanu L, Nistor I, Dumea R, et al. Silymarin in Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Diabetes Res. 2016;2016:5147468.
39 Foster M., Hunter D., Samman S. Evaluation of the nutritional and metabolic effects of Aloe vera. In: Benzie I.F.F., Wachtel-Galor S., editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd ed. CRC; Boca Raton: 2011.
40 Suksomboon N, Poolsup N, Punthanitisarn S. Effect of Aloe vera on glycaemic control in prediabetes and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Clin Pharm Ther. 2016 Apr;41(2):180-8.
41 Radha MH, Laxmipriya NP. Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. J Tradit Complement Med. 2014 Dec 23;5(1):21-6.
42 Hsu CY, Chan YP, Chang J. Antioxidant activity of extract from Polygonum cuspidatum. Biol Res. 2007;40(1):13-21.
43 Zhang H, Li C, Kwok ST, et al. A Review of the Pharmacological Effects of the Dried Root of Polygonum cuspidatum (Hu Zhang) and Its Constituents. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:208349.
44 Wainstein J, Ganz T, Boaz M, et al. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. J Med Food. 2012 Jul;15(7):605-10.
45 Gonzalez M, Zarzuelo A, Gamez MJ, Utrilla MP, Jimenez J, Osuna I. Hypoglycemic activity of olive leaf. Planta Med. 1992 Dec;58(6):513-5.
46 Al-Azzawie HF, Alhamdani MS. Hypoglycemic and antioxidant effect of oleuropein in alloxan-diabetic rabbits. Life Sci. 2006 Feb 16;78(12):1371-7.
47 Jemai H, El Feki A, Sayadi S. Antidiabetic and antioxidant effects of hydroxytyrosol and oleuropein from olive leaves in alloxan-diabetic rats. J Agric Food Chem. 2009 Oct 14;57(19):8798-804.
48 de Bock M, Derraik JG, Brennan CM, et al. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial. PLoS One. 2013;8(3):e57622.
49 Wainstein J, Ganz T, Boaz M, et al. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. J Med Food. 2012 Jul;15(7):605-10.

 

Hozzászólások