Szeptember – Policisztás Ovárium Szindróma elleni küzdelem hónapja

Szeptember - PCOS elleni küzdelem hónapja

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb hormonális betegség, amely átlagosan minden 15. nőt érint (sőt egyes becslések szerint valójában minden 10.), és amely sok esetben termékenységi problémákhoz vezethet. A neve ugyan arra utal, csak a petefészket érinti, ám valójában a teljes anyagcserére, hormonrendszerre komoly hatással van. Összetettsége miatt rengeteg olyan nő van, aki hosszú hónapokig, vagy akár évekig tartó vizsgálat-sorozatok után kapott végre diagnózist, vagy talán még mindig nem kapott… Ha “végre” kiderült, hogy PCOS okozza a gondokat sem jön sokszor könnyen a segítség: az ilyenkor szükséges életmódbeli és egyéb változtatásokat sokat innen-onnan próbálják összevadászni, nem mindig sikerrel.

A babalesz.hu csapata számára évek óta kiemelt fontosságot jelent a PCOS-el harcolók segítése, ezért idén is csatlakoztunk ahhoz a szeptemberi kampányhoz, ami erre a betegségre kívánja felhívni a figyelmet!

PCOS elleni küzdelem története

Miért fontos a PCOS elleni küzdelem hónapja?

Mert sokan sajnos még mindig nem tudják, hogy a problémáikat PCOS okozza…

A PCOS tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, éppen ezért nem mindenki kapja meg (időben) a megfelelő diagnózist. Ez a kampány azért is született, hogy felhívja a figyelmet a tünetekre és buzdítson mindenkit arra, járjon utána alaposan, mi okozhatja a problémát.

Mert a PCOS kordában tartható/kezelhető

Az inzulinrezisztenica mértékének csökkentése, a termékenység támogatása, a bőrproblémák enyhítése, a ciklus rendszerességének visszaállítása, a súlyproblémák kezelése – mind-mind lehetséges! Nem kell feladnod semmit sem azért, mert PCOS-diagnózist kaptál.

A legfőbb gyógymód rajtad múlik

A megfelelő, speciálisan az állapotodhoz illesztett életmód az egyik leghatékonyabb fegyvered a harcban, hogy tüneteid kordában tartsd, a hétköznapjaid újra Te irányítsd és ne a betegséged. Ebben segítünk Neked mi is!

Jellemző PCOS tünetek

Hogyan vesz részt a babalesz.hu csapata a PCOS elleni küzdelem hónapjában?

1. Folyamatosan bővítjük cikkeink sorát a témában

Már idáig is több cikket írtunk PCOS témájában legyen szó termékenység-támogatásról, fogyásról, táplálkozásról, vitaminokról, gyógynövényekről, de ebben a hónapban további anyagokkal is fogunk jelentkezni. Kifejezetten ezzel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod:

2. PCOS esetére összeállított válogatás-csomagokkal várunk, akciós áron

Étrend-kiegészítőinkből összeállított válogatás-csomagjainkhoz minden esetben kedvezőbb áron juthatsz hozzá, mintha külön-külön vennéd meg a termékeket. PCOS esetére 2-féle termékcsomag is vár kínálatunkban! Egy a hormonális egyensúly és termékenység kifejezett támogatására, egy pedig a PCOS esetén gyakran jelentkező túlsúly leküzdéséhez, általános jóllét támogatásához. Tudj meg többet a termékcsomagokról, itt:

3. Bővítjük egyéb étrend-kiegészítő termékeink kínálatát is

Ha nem szeretnéd a fenti csomagok minden tagját bevetni, akkor is érdemes körülnézned teljes kínálatunkban, termékeink nagyrésze kifejezetten hasznos harcostárs lehet a PCOS-elleni küzdelemben. Mindegy, hogy általános közérzeted javítása, ciklusod rendezése vagy termékenységed támogatása a cél, mindegyikhez találsz megfelelő kiegészítőt, amelyek sorát a jövőben is folyamatosan bővíteni fogjuk, tudományos kutatási eredményeknek megfelelően:

Hogyan vegyél részt Te a PCOS elleni küzdelem hónapjában?

1. Ellenőrizd, hogy nincsenek-e tüneteid

A PCOS tünetei észrevehetőek (lásd a fenti ábrát is), ezért ha rendszertelen ciklusod, felnőtt korod ellenére feltűnően aknés a bőröd, “férfias” szőrösödést vagy kopaszodást tapasztalsz magadon, hirtelen gyarapszik a súlyod, nem sikerül teherbe esned (legalább 1 év próbálkozás után sem), feltétlenül keress fel egy orvost. Amennyiben prediabéteszed vagy 2-es típusú cukorbetegséged van szintén érdemes rendszeres kontroll vizsgálatra járnod, mert sajnos ezeknél az állapotoknál fokozott a PCOS kialakulásának kockázata.

2. Beszélj az orvosoddal

Ha többféle tüneted is van a fenti ábrán jelöltek közül, de egyik sem kifejezetten a nőgyógyászati panaszokat érinti, akkor is érdemes beszélned orvosoddal, vagy endokrinológussal arról, hogy szeretnéd kizárni a PCOS lehetőségét, kérj erre vonatkozó vizsgálatokat.

3. Beszélj a barátaiddal

Természeténél fogva a PCOS egy kényes téma, amiről nem szívesen beszél az ember – ám mégis fontos lehet. Ha érintett vagy, segíthet feldolgozni is a problémát, ha beszélsz róla, ha nem vagy, akkor a figyelemfelhívó munkát támogathatod, így hozzásegítheted nőtársaidat ahhoz, hogy megfelelően tudjanak gondoskodni egészségükről szükség esetén.

Köszönjük, hogy elolvastad bejegyzésünket!
Ha Te már vívod a PCOS-csatát akkor ne feledd: nem vagy egyedül és van segítség!


Források:

pcosaa.org

pcoschallenge.org

nationaltoday.com/polycystic-ovarian-syndrome-awareness-month

160gramm.hu/2015/09/01/szeptember-a-pcos-elleni-kuzdelem-honapja

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.