Szeptember – Policisztás Ovárium Szindróma elleni küzdelem hónapja

Szeptember - PCOS elleni küzdelem hónapja

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb hormonális betegség, amely átlagosan minden 15. nőt érint (sőt egyes becslések szerint valójában minden 10.), és amely sok esetben termékenységi problémákhoz vezethet. A neve ugyan arra utal, csak a petefészket érinti, ám valójában a teljes anyagcserére, hormonrendszerre komoly hatással van. Összetettsége miatt rengeteg olyan nő van, aki hosszú hónapokig, vagy akár évekig tartó vizsgálat-sorozatok után kapott végre diagnózist, vagy talán még mindig nem kapott… Ha “végre” kiderült, hogy PCOS okozza a gondokat sem jön sokszor könnyen a segítség: az ilyenkor szükséges életmódbeli és egyéb változtatásokat sokat innen-onnan próbálják összevadászni, nem mindig sikerrel.

A babalesz.hu csapata számára évek óta kiemelt fontosságot jelent a PCOS-el harcolók segítése, ezért idén szeptemberben mi is csatlakoztunk ahhoz a szeptemberi kampányhoz, ami erre a betegségre kívánja felhívni a figyelmet!

PCOS elleni küzdelem története

Miért fontos a PCOS elleni küzdelem hónapja?

Mert sokan sajnos még mindig nem tudják, hogy a problémáikat PCOS okozza…

A PCOS tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, éppen ezért nem mindenki kapja meg (időben) a megfelelő diagnózist. Ez a kampány azért is született, hogy felhívja a figyelmet a tünetekre és buzdítson mindenkit arra, járjon utána alaposan, mi okozhatja a problémát.

Mert a PCOS kordában tartható/kezelhető

Az inzulinrezisztenica mértékének csökkentése, a termékenység támogatása, a bőrproblémák enyhítése, a ciklus rendszerességének visszaállítása, a súlyproblémák kezelése – mind-mind lehetséges! Nem kell feladnod semmit sem azért, mert PCOS-diagnózist kaptál.

A legfőbb gyógymód rajtad múlik

A megfelelő, speciálisan az állapotodhoz illesztett életmód az egyik leghatékonyabb fegyvered a harcban, hogy tüneteid kordában tartsd, a hétköznapjaid újra Te irányítsd és ne a betegséged. Ebben segítünk Neked mi is!

Jellemző PCOS tünetek

Hogyan vesz részt a babalesz.hu csapata a PCOS elleni küzdelem hónapjában?

1. Folyamatosan bővítjük cikkeink sorát a témában

Már idáig is több cikket írtunk PCOS témájában legyen szó termékenység-támogatásról, fogyásról, táplálkozásról, vitaminokról, gyógynövényekről, de ebben a hónapban további anyagokkal is fogunk jelentkezni. Kifejezetten ezzel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod:

2. PCOS esetére összeállított válogatás-csomagunk most extra kedvezménnyel kapható

Étrend-kiegészítőinkből összeállított válogatás-csomagjaink alapból is kedvezményes áron kaphatóak, de a PCOS esetére javasolt csomagot most 2019 szeptemberében további extra -10% kedvezménnyel vásárolhatod meg! ProCreation nőknek termékenységtámogató kapszula vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyógynövényekkel az egészséges peteérés és hormonegyensúly támogatására, Barátcserje kapszula az egészséges menstruációs ciklus támogatására, Fűrészpálma kapszula Nőknek és Csukamájolaj kapszula. Tudj meg többet a termékcsomagról, itt:

3. Bővítjük egyéb étrend-kiegészítő termékeink kínálatát is

Ha nem szeretnéd a fenti csomag minden tagját bevetni, akkor is érdemes körülnézned teljes kínálatunkban, termékeink nagyrésze kifejezetten hasznos harcostárs lehet a PCOS-elleni küzdelemben. Mindegy, hogy általános közérzeted javítása, ciklusod rendezése vagy termékenységed támogatása a cél, mindegyikhez találsz megfelelő kiegészítőt, amelyek sorát a jövőben is folyamatosan bővíteni fogjuk, tudományos kutatási eredményeknek megfelelően:

Hogyan vegyél részt Te a PCOS elleni küzdelem hónapjában?

1. Ellenőrizd, hogy nincsenek-e tüneteid

A PCOS tünetei észrevehetőek (lásd a fenti ábrát is), ezért ha rendszertelen ciklusod, felnőtt korod ellenére feltűnően aknés a bőröd, “férfias” szőrösödést vagy kopaszodást tapasztalsz magadon, hirtelen gyarapszik a súlyod, nem sikerül teherbe esned (legalább 1 év próbálkozás után sem), feltétlenül keress fel egy orvost. Amennyiben prediabéteszed vagy 2-es típusú cukorbetegséged van szintén érdemes rendszeres kontroll vizsgálatra járnod, mert sajnos ezeknél az állapotoknál fokozott a PCOS kialakulásának kockázata.

2. Beszélj az orvosoddal

Ha többféle tüneted is van a fenti ábrán jelöltek közül, de egyik sem kifejezetten a nőgyógyászati panaszokat érinti, akkor is érdemes beszélned orvosoddal, vagy endokrinológussal arról, hogy szeretnéd kizárni a PCOS lehetőségét, kérj erre vonatkozó vizsgálatokat.

3. Beszélj a barátaiddal

Természeténél fogva a PCOS egy kényes téma, amiről nem szívesen beszél az ember – ám mégis fontos lehet. Ha érintett vagy, segíthet feldolgozni is a problémát, ha beszélsz róla, ha nem vagy, akkor a figyelemfelhívó munkát támogathatod, így hozzásegítheted nőtársaidat ahhoz, hogy megfelelően tudjanak gondoskodni egészségükről szükség esetén.

 

Köszönjük, hogy elolvastad bejegyzésünket!
Ha Te már vívod a PCOS-csatát akkor ne feledd: nem vagy egyedül és van segítség!


Források:

pcosaa.org

pcoschallenge.org

nationaltoday.com/polycystic-ovarian-syndrome-awareness-month

160gramm.hu/2015/09/01/szeptember-a-pcos-elleni-kuzdelem-honapja