Termékenység, tesztoszteron: ezért jó az astaxanthin férfiaknak

Találós kérdés: mi a közös a flamingóban, a lazacban és a homárban? Mindegyik az astaxanthin nevű karotinoidnak köszönheti a színét! Egyik állat sem képes azonban saját maga előállítani ezt az anyagot – táplálkozással jutnak hozzá, ugyanis a Haematococcus pluvialis nevű algában található (és étrend-kiegészítőkhöz is innen szokták kinyerni). Az astaxanthin elképesztően erős antioxidáns hatással bír: akár 800-szor erősebb, mint a Q10 koenzim és 6000-szer erősebb, mint a C-vitamin.

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy a gyermekre vágyó, vagy éppen hormonháztartásukat támogatni kívánó férfiaknak miért is érdemes astaxanthint szednie.

Astaxanthin: jobb minőségű sperma, jobb fogantatási esélyek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 60-80 millió pár küzd meddőséggel. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyermektelenség hátterében az esetek felében férfi okot találni, ami nem is annyira meglepő, tekintve azt, hogy az elmúlt 50 évben átlagosan 50-60%-kal csökkent a férfiak spermiumszáma.

Számos kutatási eredmény utal arra, hogy a spermiumszám hanyatlásának, illetve összességében a sperma funkciók csökkenésének egyik fő oka az oxidatív stressz. Kimutatták, hogy a meddő férfiak spermájában nagyon magas az úgynevezett reaktív oxigén gyökök (ROS) koncentrációja, melyek a spermiumok számára, mozgékonyságára, szerkezetére is negatívan hatnak – beleértve a DNS károsodását is.

A hímivarsejteknek nincs saját védekező rendszere, ráadásul a membránjukban található zsírsavak miatt különösen érzékenyek a reaktív oxigén gyökök támadásaira. Itt kerülnek képbe a különböző antioxidánsok, például az astaxanthin is!

Egy klinikai vizsgálatban meddő férfiak egy csoportja astaxanthint szedett (16 mg/nap), míg egy másik csoport hatóanyagmentes placebót. A három hónapig tartó vizsgálat végére az astaxanthin csoportban szignifikáns mértékben javult a sperma motilitás (mozgékonyság) és csökkent a szabad gyökök termelődése az ondóban. A teherbeesési arány az astaxanthin csoportban 54,5% volt, míg a hatóanyagot nem szedők csoportjában csak 10,5%.

Egy korábbi kutatásban napi 16 mg astaxanthin, három hónapon át történő szedése 478%-kal javította a fogantatási arányt, összehasonlítva a hatóanyagot nem szedő férfiakkal. Egy másik, az olasz kormányzat által támogatott kutatásban az astaxanthin még nem meddő férfiaknál is képes volt javítani a spermiumok motilitását és funkcióját.

Astaxanthinnal az optimális tesztoszteronszintért

Az életkor előrehaladtával minden férfinak csökken a tesztoszteronszintje, becslések szerint kb. 30 éves kortól évente 1-2 százalékkal. A mozgáshiány, a helytelen táplálkozási szokások, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rossz alvási szokások és számos egyéb tényező miatt azonban még ennél is jóval nagyobb mértékben csökkenhet a tesztoszteron termelődése, sőt, a nemkívánatos folyamat korábban is kezdetét veheti.

Ha kevesebb tesztoszteron van egy férfi szervezetében, az többek között depressziót, fáradékonyságot, izomgyengeséget, izomvesztést és a szexuális vágy csökkenését is eredményezheti. Egyúttal a termékenységre is nagyon káros tud lenni: a spermiumok számát, koncentrációját és minőségét is negatívan befolyásolja.

2008-ban, a Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban megjelent egy tanulmány, amelyből arra következtethetünk, hogy érdemes lehet az astaxanthint és a fűrészpálmát kombinálni, mivel így jelentős szinergikus hatás érhető el. (A gyógyászatban a „szinergizmus” azt jelenti, hogy kettő vagy több hatóanyag „szövetséget kötve” együtt hatékonyabban dolgozik, mint külön-külön.) A tanulmányba bevont férfiaknál az astaxanthin + fűrészpálma együttesen használva növelte a tesztoszteron szintjét és csökkentette az ösztrogén, illetve a prosztata megnagyobbodását okozó dihidrotesztoszteron (DHT) szintjét.

Hogyan juthatsz astaxanthinhoz?

Mivel az emberi szervezet astaxanthint nem képes előállítani, ezért ha a termékenységre, hormonháztartásra gyakorolt jótékony hatásait szeretnéd kiélvezni, akkor táplálkozással és/vagy étrend-kiegészítéssel kell hozzájutnod.

A garnélarák, a homár, a pisztráng és a lazac is olyan algákkal táplálkozik, melyek gazdagok astaxanthinban. A lazacok húsában 10 dkg-onként 0,4-3,8 mg astaxanthin található. A csúcstartó egyértelműen a vadon fogott vörös lazac (sockeye), 10 dkg elfogyasztásával ugyanis akár 3-4 mg astaxanthinhoz is lehet hozzájutni.

Napi 4 mg astaxanthin beviteléhez minden nap 10-15 dkg vadon fogott (!) vörös lazacot meg kéne enned. Természetesen egyéb lazacfajták és tengeri élőlények is tartalmaznak astaxanthint, ám jóval kevesebbet, tehát még nagyobb mennyiség elfogyasztására lenne szükség belőlük. Figyelembe véve a halak és tengeri állatok nehézfémtartalmát, sokkal logikusabb választás egy természetes astaxanthint tartalmazó, biztonságos étrend-kiegészítő használata.


Forrás:
researchgate.net/publication/285255302_Quenching_activities_of_common_hydrophilic_and_lipophilic_antioxidants_against_singlet_oxygen_using_chemiluminescence_detection_system
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691969/
algalif.is/wp-content/uploads/2020/08/Algalif_Natural-Astaxanthin_Review-of-Human-Clinical-Studies-_0917_web.pdf
algatech.com/natural-astaxanthin-and-male-infertility/
asiaandro.com/Abstract.asp?doi=10.1111/j.1745-7262.2005.00047.x
nutritionaloutlook.com/view/astaxanthin-immune-health-brain-health-and-male-fertility
health-mall.in/files_hl/Astaxanthin_A_Abstract_Book_copyr.pdf
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2525623/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24402174/

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.