Petevezeték átjárhatósági vizsgálat: kérdések és válaszok

Akár természetes teherbeesésről, akár mesterséges ondóbevitelről (inszemináció) van szó, a fogantatásnak elengedhetetlen feltétele, hogy a babára vágyó, leendő kismama legalább egy átjárható egészséges petevezetékkel rendelkezzen. Mivel a petevezeték elzáródása a meddőség egyik leggyakoribb oka, ezért a petevezeték átjárhatóságának ellenőrzése nagyon fontos része minden meddőségi kivizsgálásnak.

Miért fontos a petevezeték átjárhatósága?

Ha a petevezetékek elzáródtak vagy sérültek, a petesejt és a spermium nem tud találkozni, és a petesejt megtermékenyítése nem tud bekövetkezni. Ha az egyik petevezeték részlegesen van elzáródva, akkor megnövekszik a méhen kívüli terhesség kockázata.

Mi okozhatja a petevezeték elzáródását?

A legtöbb nő átjárható petevezetékekkel rendelkezik, ám ha valaki korábban átesett kismedencei fertőzésen, chlamydia- vagy gonorrhea-fertőzésen, vakbélgyulladáson, méhen kívüli terhességen, endometriózison vagy egyéb betegségen, mely esetleg a petevezetékek károsodását okozhatja, akkor felmerül a részleges vagy akár teljes petevezeték elzáródás kockázata. Mivel tüneteket jellemzően nem produkál ez a probléma, ezért sokan nem is tudnak róla, és csak a vizsgálat során derül rá fény.

Milyen esetekben érdemes elvégeztetni a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatot általában három fő okból kifolyólag szoktak végezni:

Hogyan történik a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A klasszikus értelemben vett petevezeték átjárhatósági vizsgálat sokkal inkább az egész méhüreg állapotának felméréséről szól, mint csak magának a petevezetéknek az átjárhatóságáról.

Az átjárhatósági vizsgálat során kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, majd valamilyen képalkotó eljárással vizualizálják ezt és így tájékozódnak a reproduktív szervek állapotáról. Az átjárhatósági vizsgálat négyféle eljárással is végezhető:

  • HSG (hysterosalpingography – petevezeték átfújás): egy kontrasztanyagot fecskendeznek a méh üregébe, majd ennek útját röntgennel követik.
  • HyCoSy (hystero-contrast-sonography): a kontrasztanyag útját hüvelyi ultrahanggal nézik. A HSG módszernél jóval kedveltebb eljárás, mivel ez ambulánsan is elvégezhető, kíméletesebb, pontosabb, valamint nem jár sugárterheléssel.
  • LSK (laparoszkópia – hastükrözés): a köldökön és az alhason apró bemetszést végeznek, ezen keresztül száloptikát vezetnek be, így az egész hasüreg pontos vizsgálat alá kerül. A petevezetők átjárhatóságáról metilénkék festékanyag méhnyakcsatornán keresztül történő befecskendezésével győződnek meg. Az eljárás előnye, hogy az átjárhatósági vizsgálaton kívül lehetőséget ad kismedencei, hasüregi összenövések oldására, endometriózis kezelésére, mióma eltávolítására is. Hátránya, hogy altatásban végezhető, ezért előzetes kivizsgálás, kórházi bennfekvés szükséges hozzá.
  • HSK (hiszteroszkópia – méhtükrözés): elsősorban a méh üregét vizsgálják eme eljárás során, de lehetőséget biztosít a méhkürtök eredésének, a folyadék áramlása alapján azok átjárhatóságának ellenőrzésére is. Rövid altatásban történik, és ha az orvos a méh üregében eltérést talál, akkor azt helyben kezelni is tudja.

Az ultrahangos HyCoSy vizsgálat nem csak biztonságos (nem jár röntgensugár-terheléssel), de tanulmányok alapján eredményének megbízhatósága felveszi a versenyt az úgynevezett „arany standardként” számon tartott laparoszkópiás eljárással. Mindemellett indokolt esetben, például ha nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani, előfordulhat, hogy tükrözéses vizsgálatra is szükség van.

A HyCoSy vizsgálatra legideálisabb a rendszeres 28-napos (havi) menstruációs ciklus 8. és 18. napja közötti időszak. Fontos, hogy semmiképp ne álljon fenn a lehetséges terhesség esete, a vizsgálat ugyanis megzavarhatja az embrió beágyazódását. Ezért a menstruáció első napjától a vizsgálat napjáig kerülendő a védekezés nélküli szexuális együttlét. Ha elképzelhető, hogy a vizsgálati alany terhes, akkor a vizsgálatot a következő menstruációs ciklusig el kell halasztani.

Hogyan történik a petevezeték elzáródás kezelése?

Amennyiben a petevezetékek elzáródását kisebb mennyiségű hegszövet vagy enyhe összetapadás okozza, az orvos laparoszkópiás műtét során képes lehet megszüntetni az elzáródást. Ha az elzáródás a petevezeték sérülése miatt lép fel (méhen kívüli terhesség, vagy fertőzés miatt), az orvos el tudja távolítani a sérült részt, és összevarrja a két egészséges véget.

Bekövetkezhet a terhesség a petevezeték elzáródás kezelését követően?

A petevezeték elzáródás műtéti korrekciója után lehetségessé válik a terhesség, ugyanakkor a sikeres fogantatás esélye nagyban függ a kezelési módszertől, illetve az elzáródás súlyosságától. Nagyobb a sikeres terhesség valószínűsége, ha az elzáródás a méhhez közel volt, míg kisebb akkor, ha a petevezeték végén vagy a petefészekhez közel.

Visszafordíthatatlan petevezeték elzáródás esetén a lombikbébi-módszer (IVF) javasolt.

Létezik természetes segítség a petevezeték elzáródás kezelésére, megelőzésére?

Az elzáródásnak sok oka lehet, köztük olyan betegségek is, mint az endometriózis. A legtöbbször azonban felszálló fertőzés, gyulladás áll a háttérben, mely szerencsére kiküszöbölhető. A kismedencei gyulladás, illetve az azt leggyakrabban kiváltó gonorrhea- és chlamydia-fertőzés leghatékonyabb megelőzési módja a megbízható monogám partnerkapcsolat és az óvszerrel történő védekezés.

A petevezeték elzáródás megelőzését, sőt, a természetes kezelést is segítheti a gyulladáscsökkentő, fertőzésellenes hatású, illetve immunerősítő tápanyagok rendszeres fogyasztása.

  • Kerüld a glutént, a cukrot, a feldolgozott élelmiszereket, a finomított szénhidrátokat és a genetikailag módosított ételeket.
  • Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, különösen zöld leveles zöldségeket és bogyós gyümölcsöket.
  • Töltsd fel tápanyagraktáraidat jó minőségű, széles vitamin- és ásványi anyag spektrumú multivitamin szedésével. 
  • Növeld az omega-3 bevitelt a gyulladások csökkentése érdekében.
  • A fertőzések, gyulladások ellen szedj C-vitamint, illetve olyan gyógynövényeket, mint a tőzegáfonya, a fokhagyma, a gyömbér vagy a kurkuma.
  • A megfelelő petevezeték funkció elképzelhetetlen a hormonháztartás egyensúlya nélkül, ezért ennek elérésére és megtartására is nagy hangsúlyt kell fektetni. A keresztesvirágú zöldségek, rostok, omega-3 zsírsavak bevitele nagyon fontos, míg a kiegészítők közül a barátcserje és a maca gyökér nyújthat sok segítséget ezen a téren.

A megelőzés érdekében védekezz a szexuális úton terjedő betegségek/fertőzések és az egyéb bakteriális fertőzések (pl. felfázás) ellen, illetve ha már kialakult a fertőzés vagy a kismedencei gyulladás, akkor azonnal kezdd meg a megfelelő kezelést. A korai felismerés és kezelés segíthet megakadályozni az elzáródást okozó hegszövet kialakulását.


Felhasznált irodalom:

storkklinik.dk/en/treatments/causes-and-diagnostics/hsn/
healthline.com/health/womens-health/blocked-fallopian-tubes
completefertility.co.uk/blog/6-things-you-need-to-know-about-a-hycosy/
medicalnewstoday.com/articles/321419.php
fertilitytips.com/natural-approaches-to-overcome-blocked-fallopian-tubes/
verywellfamily.com/all-about-blocked-fallopian-tubes-1959927

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.