PCOS kialakulása, kezelése: mit érdemes tudni róla?

A nők szaporító szervrendszere jelentősen komplexebb, mint a férfiaké, működése pedig ritmusos, ez a menstruációs ciklus. A külső nemi szervek közé tartoznak a nagyajkak, kisajkak, csikló és hüvelybemenet – elsődleges funkciójuk a közösülés és orgazmus létrejötte. Belső nemi szervek a petefészkek, amelyek nemi hormonokat és petesejteket termelnek, a petevezetékek, amelyek eljuttatják a petesejtet a méhbe, a méh, amely a petesejt, majd embrió fejlődését biztosítja, illetve a méhnyak, amely a spermiumok bejutását és túlélését biztosítja.

A nőket sokféle betegség érintheti, ezek közül napjainkban növekvő gyakoriságot mutat például az endometriózis, mióma, petefészek ciszta és policisztás ovárium szindróma (röviden PCOS). Ebben a cikkben a PCOS kialakulásának okait, tüneteit járjuk körbe, illetve bemutatjuk a PCOS kezelési és megelőzési lehetőségeit is.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk PCOS-re?

Miért endokrinológiai betegség a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS vagy PCO betegség) alapvetően egy belgyógyászati-endokrinológiai probléma, melyre sok esetben bőrgyógyászati vagy endokrinológiai panaszok hívják fel a figyelmet. Az endokrinológia a belgyógyászat speciális ága, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek vagyis a hormonrendszer betegségeivel foglalkozik.

Milyen tünetei vannak a PCOS-nek?

A kezdődő PCOS felborítja a hormonháztartás addigi egyensúlyát és általában jól beazonosítható jeleket és tüneteket okoz. Egyik legtipikusabb ezek közül a menstruációs zavar.

PCOS tünetek:

 • rendszertelen vagy hiányzó menstruáció
 • termékenységi problémák
 • hiperandrogénizmus (férfi nemi hormon túlsúlya)
 • sok apró ciszta a petefészekben
 • aknés, pattanásos, zsíros bőr
 • bőr szürkésbarna elváltozása
 • magas inzulinszint, inzulinrezisztencia vagy lappangó cukorbetegség
 • szőrösödés az arcon és a testen
 • hajhullás, férfias jellegű kopaszodás
 • súlygyarapodás, hasi hízás

A PCOS tipikus tünetei mellett olyan könnyedén beazonosítható jelekkel is jár, mint a fáradtság, hangulatingadozás, migrének, édesség utáni sóvárgás. A szőrösödés a betegek 60-80%-ánál fellép, de hasonlóan gyakori a túlsúly, elhízás, illetve a pattanásosság és meddőség is.

Milyen szerveket érint a PCOS?

A policisztás petefészek megnagyobbodik, vaskosabb kérge alatt gyöngyfüzérszerűen sorakozik számos kisebb-nagyobb ciszta. A PCOS azonban a petefészken kívül más szerveket is érint: a mellékveséket, agyalapi mirigyet, zsírsejteket, hasnyálmirigyet. Sőt, a szív- és érrendszerre is hatással van, ugyanis növeli az ilyen típusú betegségek kialakulásának veszélyét.

Mivel a PCOS-ben szenvedő nőknél jelentősen gyakoribb a túlsúly, elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, inzulinrezisztencia és cukorbetegség, ezért kutatások szerint náluk kétszer nagyobb a szív- és érrendszeri esemény – például szívroham, stroke – előfordulásának kockázata. Egészséges életmóddal és megfelelő kezeléssel ez a veszély azonban jelentősen csökkenthető.

Kiket érint a PCOS?

A PCOS a fogamzóképes korú női lakosság 4-20%-át érinti világszerte. Ez csak Magyarországon több százezer nőt jelent. Sajnos sokan nem is tudnak a betegségükről és gyakori a késői diagnózis, pedig ha PCOS-ről van szó, a mielőbbi felismerés és időben történő kezelés kritikusan fontos!

Hogyan diagnosztizálható a PCOS?

Nincs konkrét PCOS teszt, azonban az orvosok ma már magabiztosan diagnosztizálni tudják a betegséget különböző vizsgálatok elvégzésével. Fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, ha a PCOS-re jellemző jeleket és tüneteket vesszük észre magunkon.

Az orvos általában először a kórtörténetről kérdez ki, beleértve a menstruációban és testsúlyban bekövetkező változásokat. Fizikális vizsgálattal megnézi, hogy láthatóak-e túlzott szőrnövekedés, inzulinrezisztencia és pattanások jelei. Ezután a kismedence szemmel, tapintással és ultrahanggal történő vizsgálata, valamint vérvizsgálat következhet.

Az úgynevezett Rotterdami kritériumok alapján a diagnózis akkor állapítható meg, ha:
1. két tünet jelen van a következő háromból:
a) a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése
b) androgén (férfi hormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei
c) ultrahanggal igazolt PCOS
2. nem más hormonális eltérés okozza a tüneteket

Milyen tényezők befolyásolhatják a PCOS kialakulását?

A PCOS nem új keletű betegség, az orvosok legalább az 1700-as évek óta találkoznak a PCOS-re jellemző tünetekkel női betegeiknél. Sajnos ennek ellenére még ma sem ismerjük a pontos okokat, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek.

A legtöbb szakértő úgy véli, több tényező is szerepet játszhat a PCOS kialakulásában. Jelenlegi ismereteink alapján az öröklött genetikai hajlam egyik kulcstényező, de életmódbeli és környezeti hatások is közrejátszanak a betegség megjelenésében.

A PCOS lehetséges okai

 • Magas androgén szint. A PCOS-re jellemző a férfi nemi hormonoknak (androgéneknek) a túlsúlya. Normális esetben a női szervezet is előállítja ezeket a hormonokat, de csak kis mennyiségben. A normálisnál magasabb androgén szint meggátolja a petesejt petefészekből való kilökődését (ovuláció), aminek ciklusonként meg kéne történnie. Emellett fokozott szőrnövekedést és pattanásokat is eredményez.
 • Magas inzulinszint. Az inzulin egy hormon, aminek alapvető szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem reagálnak normálisan az inzulin hatására, és emiatt megemelkedik az inzulinszint. A PCOS-es nők túlnyomó többsége inzulinrezisztens, különösen a túlsúlyosak, elhízottak, egészségtelenül táplálkozók, keveset mozgók és a cukorbetegségre genetikailag hajlamosak.

A genetikai tényező szerepe

Gyakori, hogy a PCOS-ben szenvedő nők édesanyja, lánytestvére, unokatestvére vagy nagynénje szintén érintett ebben a betegségben. Ma már egyértelmű, hogy a PCOS örökölhető. Feltehetően olyan gének érintettek, amelyek a férfi nemi hormonok, luteinizáló hormon, anti-Müllerian hormon, inzulin és zsír termelését, inzulinszabályozást, energiatermelést és gyulladásos választ irányítják.

Kutatások alapján a PCOS-ben szenvedő nők 20-40%-ának van elsőfokú női rokona (édesanya vagy lánytestvér), aki szintén érintett a betegségben.

Az életmód szerepe

A PCOS kialakulásában bizonyítottan fontos szerepet játszanak az életmódbeli kockázati tényezők is. Az elhízás rendkívül gyakori a PCOS-ben szenvedő nők körében, egyes kutatások szerint akár 88%-uk túlsúlyos vagy elhízott. A kapcsolat azonban bonyolult, a túlsúly és elhízás a betegség oka és következménye is lehet. A mozgásszegény életmód, stressz és egészségtelen táplálkozás is hozzájárulhat a PCOS-hez.

A policisztás ovárium szindróma kezelésének lehetőségei

PCOS esetén szóba jöhet gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás, személyre szabott étrend, illetve egyéb természetes gyógymódok is. A PCOS kezelése elsősorban a fellépő tünetek súlyosságától és a gyermekvállalási szándéktól függ. Sok esetben életmódváltással is jelentős javulás érhető el.

Gyógyszeres kezelés

 • Inzulinérzékenyítő szerek (pl. metformin) használatával csökkenthető a vércukor-, inzulin- és androgén szint is. Néhány hónap használat után az ovuláció is újraindulhat.
 • Ha nincs teherbeesési szándék, akkor havi progeszteronterápia vagy alacsony dózisú fogamzásgátló tabletta használata javasolt. Ettől rendszeresebbé válik a menstruáció, csökken a pattanásosság, szőrösödés és az endometriózis kockázata is.
 • Teherbeesési szándék esetén ovuláció-indukciót elősegítő szer használata javasolt. A clomiphene citrate az első vonalas terápia.
 • Antiandrogén gyógyszerek az androgén hormon túlsúlyát orvosolják. Kombinált fogamzásgátlókkal együtt segítik a pattanásosság és szőrösödés kezelését.

Műtéti beavatkozás

Ha a gyógyszeres kezelés nem bizonyul sikeresnek, a PCO betegség tünetei műtéti kezeléssel is megszüntethetők. Az orvos egy apró bemetszést ejt a hason, majd ezen keresztül bevezet egy hosszú, vékony mikroszkópot (laparoszkóp). Ezután hővel vagy lézerrel kiégeti az androgén termelő petefészekszövetet, amitől a hormonegyensúly és petefészek-működés is helyreáll.

Természetes gyógymódok

A PCOS kezelése természetes módon is elősegíthető. A mio-inozitol egy természetes anyag, amit az emberi szervezet is előállít. Kutatások szerint napi 2 gramm mio-inozitol helyreállíthatja az ovulációt, csökkentheti a tesztoszteronszintet, javíthatja az inzulinérzékenységet és segítheti a terhességi cukorbetegség megelőzését.

Vizsgálatok alapján az omega-3 zsírsavak, D-vitamin, folát, króm, cink, szelén és magnézium megfelelő bevitele is szerepet játszhat a PCOS tüneteinek (pl. menstruációs zavarok, meddőség, szőrösödés, súlygyarapodás) kezelésében. Ígéretes még az alfa-liponsav, L-karnitin, Q10 koenzim és probiotikumok használata is.

PCOS étrend és életmód

A PCOS kezelésében a hosszú távú életmódváltás is kiemelten fontos. A PCOS diéta a megnövelt rostbevitelre (27-40 g/nap), alacsony glikémiás indexű táplálékokra, cukor-, só- és zsírfogyasztás csökkentésére és rendszeres (2-3 óránként), napi ötszöri étkezésre épül. Emellett rendszeres testmozgással, heti ötször 30-60 perc közepes intenzitású edzéssel is javíthatóak az egyes tünetek.

Hogyan előzhetjük meg a PCOS kialakulását?

A PCOS megelőzése – lehetséges ez egyáltalán?

Genetikai eredete miatt a betegség jelenlegi ismereteink szerint nem előzhető meg. Ha a családban előfordult már PCOS-es beteg, akkor jóval nagyobb az esélye, hogy nálunk is felüti fejét a betegség. Habár biztos módszert nem ismerünk ennek megelőzésére, de a PCOS kialakulásának kockázata, illetve a már kialakult betegség hatása helyes étrenddel és életmóddal csökkenthető.

Vitaminok és táplálkozás szerepe a PCOS megelőzésében

Kutatások alapján a PCOS előfordulása és a D-vitamin-hiány között kapcsolat figyelhető meg. A szakértők napi 2000-4000 NE D-vitamin pótlását javasolják egész évben, étrend-kiegészítés útján.

Egy 2021-es kutatás azt találta, hogy a sok omega-3 zsírsavat fogyasztó nők körében ritkábban fordul elő a PCOS. A megnövekedett omega-3-szinttel a follikulus stimuláló hormon (FSH) és nemi hormon kötő fehérje (SHBG) szintje is emelkedik (PCOS esetén ezek alacsonyak). Omega-3 található a halolajban, hidegvízi halakban, tengeri herkentyűkben, olajos magvakban.

Egy 2019-es iráni kutatás szerint a zöldségekben, növényi táplálékokban gazdag étrend hozzájárulhat a PCOS elleni védelemhez, míg az állati eredetű ételeken alapuló, kevesebb rostot és több telített zsírt tartalmazó étrend fokozhatja a betegség kockázatát.

Életmód szerepe a PCOS megelőzésében

A rendszeres testmozgás is fontos, hiszen támogatja az egészséges testsúly és hormonegyensúly fenntartását, csökkenti a vércukorszintet és inzulinrezisztenciát. Heti 150 perc mérsékelt mozgás (pl. tempós séta) vagy 75 perc intenzív mozgás (pl. futás) ajánlott, plusz legalább 2 napon minden izomcsoportot átmozgató izomerősítő edzés.

Egyes kutatások szerint a stressz is összefügghet a PCOS betegséggel, ezért érdemes tudatosan odafigyelni a stressz kerülésére, kezelésére is.

Küzdelem a PCOS tünetek visszatérése ellen

A PCOS kínzó tünetei könnyedén visszatérhetnek, ha nem tartjuk be a táplálkozás- és életmódbeli előírásokat. Fontos tehát, hogy a PCOS kezelése nem egy kúra, hanem hosszú távra szóló, komplett életmód. A helyes étrend, rendszeres testmozgás és vitaminok, ásványi anyagok pótlása is kulcsfontosságú.

Gyógynövények is segíthetik a tünetek elleni küzdelmet és a hormonháztartás kiegyensúlyozását: a Maca gyökér, barátcserje, ligetszépe olaj, fahéj, görögszéna és édesgyökér is ide sorolható.

PCOS: vegyük komolyan, kezeljük tudatosan!

A policisztás ovárium szindróma igen gyakori női betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka. Sajnos ahogy a világon egyre több embert érint a túlsúly és elhízás problémája, úgy a PCOS is egyre több nőnél jelenik meg. A pontos diagnózis felállításához és a tünetek mielőbbi kezeléséhez elengedhetetlen a rendszeres szűrés, nőgyógyászati vizsgálat és kontroll.

Fontos, hogy figyeljük a saját testünket és vegyük észre a kezdődő PCOS tüneteit: menstruációs zavarok, zsíros, pattanásos bőr, hajhullás, szőrösödés, súlynövekedés. Szerencsére ezek – beleértve a meddőséget – helyes PCOS diétával, célzott tápanyagok bevitelével, rendszeres testmozgással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel is szinte minden esetben megszüntethetők.

A Babalesz Webshopban megtalálható:
» Életmód-csomag PCOS esetére (csukamájolaj, fűrészpálma, barátcserje és ProCreation Nőknek kapszula)
» PCOS / Inzulinrezisztencia + Fogyás csomag (mio-inozitol, almaecet, alfa-liponsav és L-karnitin)
» További táplálékkiegészítők PCOS esetére, a speciális életmód kiegészítésére 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Forrás:

medictests.com/units/the-reproductive-system
nogyogyaszatikozpont.hu/pcos
ragaszkodjhozza.hu/noi-egeszsegmegorzes/a-noi-betegsegek-abc-je-345
medicoverkorhaz.hu/blog/mi-a-policisztas-ovarium-szindroma-pcos/
jmhg.springeropen.com/articles/10.1186/s43042-019-0031-4
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4642490/
mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
endocrineweb.com/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/what-causes-pcos-how-will-it-affect-body
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27034186/
verywellhealth.com/do-i-have-pcos-2616597
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7879843/
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
verywellhealth.com/pcos-causes-2616582
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734597/
healthline.com/health/polycystic-ovary-disease
bugatpal.hu/images/betegtajekoztatok/2/ekezetlen/fsz6327_a_policisztas_petefeszek_szindroma_dietaja_betegtajekoztato.pdf
benu.hu/cikk/pcos
verywellhealth.com/before-you-have-surgery-for-pcos-2616323
nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/
matarka.hu/koz/ISSN_2063-2142/8k_2sz_2018/ISSN_2063-2142_8k_2sz_2018_005-018.pdf
perlahealth.com/pcos-medication/
peertechzpublications.com/articles/JGRO-6-174.php
verywellmind.com/inositol-what-should-i-know-about-it-89466
perlahealth.com/is-inositol-a-helpful-supplement-for-women-with-pcos/
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovarian-syndrome-how-your-ovaries-can-affect-your-heart
cnyfertility.com/pcos-supplements/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250088/
ajol.info/index.php/ahs/article/view/202357
apollopharmacy.in/blog/article/can-diet-rich-omega-3-fatty-acids-prevent-pcos
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6670269/
eknygos.lsmuni.lt/springer/516/247-257.pdf
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31741280/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528347/
naturalmedicinejournal.com/journal/lifestyle-and-herbs-polycystic-ovary-syndrome
pcosliving.com/pcos-living-blog/maca-for-pcos

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.