Ösztrogén-és progeszteron-szint férfiakban: mennyi a normális? (+Tippek!)

Ha a „női hormonok” kifejezést halljuk, akkor a legtöbb embernek az ösztrogén jut először eszébe, de remélhetőleg sokaknak a progeszteron is. Ez a két fontos nemi hormon szabályozza ugyanis a női testet, kettejük kapcsolata és kényes egyensúlya határozza meg a nőgyógyászati egészséget. De azt tudtad, hogy az ösztrogén és a progeszteron a férfi szervezetben is megtalálható? Vajon mi a feladata ennek a két hormonnak férfiak esetében? És mit okozhat ha túl kevés vagy túl sok van belőlük?

Az ösztrogén szerepe férfiaknál

Az ösztrogén és a tesztoszteron két, egymással közeli rokonságban álló vegyület: mindkettő szteroid. Kémiai szerkezetükben csak kismértékben térnek el egymástól. A tesztoszteront egy enzim, az aromatáz alakítja át ösztrogénné. Kutatások alapján a herékben találhatóak olyan sejtek, melyek ezt az aromatáz enzimet tartalmazzák és ösztrogént állítanak elő. Egyéb, a tesztoszterontermelésért felelős sejtek, úgynevezett Leydig-sejtek, ugyancsak termelnek ösztrogént. Habár a férfi szervezetben a nőkhöz viszonyítva alacsony a keringő ösztrogén mennyisége, a herékben viszonylag magas a hormon koncentrációja, mivel itt termelődik. Kisebb mennyiségben a mellékvese és a zsírszövetek is hozzájárulnak az ösztrogéntermeléshez.

Az ösztrogén fontos szerepet tölt be a férfi szervezet egészséges működésében, például a csonttömeg megtartásában, a normál szellemi működésben és az artériák belső falának megfelelő működésében is.

A progeszteron szerepe férfiaknál

A progeszteron szintén elsősorban a herékben termelődik, illetve a mellékvesében; összességében kb. feleannyi, mint a női szervezetben. A progeszteron jelenléte is nagyon fontos, mivel a férfi szervezet progeszteronból állít elő kortikoszteroid hormonokat és tesztoszteront. A kortikoszteroid hormonok olyan fontos funkciókért felelősek, mint stressz reakció, immunválasz, gyulladás szabályozás, szénhidrát anyagcsere, fehérje lebontás, vér elektrolit szintjeinek szabályozása vagy a viselkedés. Tesztoszteronra szükség van a férfi nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek kialakulásához, emellett megkönnyíti az izomnövekedést, a csontok fejlődését és karbantartását.

A progeszteron a prosztata betegségei ellen is megóv, mivel megakadályozza, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulhasson, ami nagy mennyiségben prosztata-megnagyobbodást, vagy akár prosztatarákot is okozhat.

Mi számít normál ösztrogén- és progeszteronszintnek férfiak esetében?

A laborban vérből az ösztrogének egyik fő fajtáját, az ösztradiolt mutatják ki. Ennek normál értéke felnőtt férfiak esetében 7 – 45, gyermekek esetében 5 – 40 ng/l között van.
A progeszteron normál értéke 0,2 – 1,4 µg/l.

Mi történik, ha felborul a férfi szervezet hormonegyensúlya?

Bár a férfiak szervezete csak kicsiny mennyiségben állítja elő az ösztrogént és a progeszteront, szerepük mégsem elhanyagolható.

A túlzottan alacsony ösztrogénszint erekciós zavarokhoz, csökkent libidóhoz, a testzsírszint növekedéséhez vezethet. Ösztrogénre a csonttömeg megőrzéséhez is szüksége van a férfiaknak, ezért ha nincs elég belőle, fokozódhat a csontritkulás.

A túlzottan magas ösztrogénszint termékenységi problémákat, mellnövekedést (gynecomastia), libidó csökkenést és erekciós zavarokat okozhat. Emellett a túl sok ösztrogén növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

A túlzottan alacsony progeszteronszint következményei a csontsűrűség csökkenése, és az ebből fakadó csonttörések, a libidó csökkenése, depresszió. A progeszteron egyik funkciója, hogy megvédje a szervezetet a magas ösztrogénszinttel szemben. Az alacsony progeszteronszint a hormonális egyensúly felborulását okozza, ami ösztrogéndominanciához vezet. Ez férfiak esetében a hasi zsír növekedését, a mellek megnövekedését, csökkent arcszőrnövekedést, és csökkent energiaszintet okozhat. Az alacsony progeszteronszint és ösztrogéndominancia lehetséges tünete még a gyakori vizelési inger, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázata is fokozódik.

Mivel a progeszteron kritikus szerepet tölt be a tesztoszteron és ösztrogén normál termelésében, a túlzottan magas progeszteronszint férfiakban növeli az ösztrogéntermelést. Ez számos problémához vezethet, például szívbetegségek kialakulása, depresszió, fáradtság, prosztata-megnagyobbodás, hasi zsír növekedése, csökkent arcszőrnövekedés, mellnövekedés.

Mit lehet tenni a hormonegyensúly helyreállítása érdekében?

A férfiakban a korral az ösztrogén szint lassan, de folyamatosan emelkedik, míg a progeszteron és tesztoszteron szint sajnos fokozatosan csökken. A tesztoszteron 30 éves kor után évente kb. 1%-kal csökken, ami idővel andropauza, vagyis férfi menopauza kialakulásához vezet. Ennek tünetei általában megegyeznek az ösztrogéndominancia tüneteivel.

A hormonegyensúly felborulását azonban az életkoron túl egyéb tényezők is okozhatják, ilyen például a túlsúly, mivel a zsírsejtek is képesek ösztrogént termelni. Másik gyakori faktor a xeno-ösztrogének, vagyis mesterséges vegyszerek szervezetbe jutása. Itt még közel sem ér véget a lista, de inkább nézzük, hogy mit lehet tenni a férfi hormonegyensúly helyreállítása érdekében:

• Egészséges testsúly elérése és megtartása
• Rendszeres testmozgás
• Krónikus stressz kezelése/megszüntetése
• Kiegyensúlyozott étrend, sok fehérje, egészséges zsírsavak (omega-3) fogyasztása, a finomított szénhidrátok limitálása/elhagyása
• A xeno-ösztrogének kerülése, pl. mesterséges adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztása, természetes kozmetikumok, tisztálkodószerek és tisztítószerek használata, BPA-mentes műanyagból készült termékek vásárlása
• Alkoholfogyasztás csökkentése
• Keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, káposzta) rendszeres fogyasztása, vagy indol-3-karbinol tartalmú étrend-kiegészítő szedése (kivezeti a káros ösztrogént a szervezetből)
D-vitamin pótlása (fontos szerepet tölt be a hormontermelésben)
Fűrészpálma szedése (blokkolhatja az ösztrogént és a DHT-t)
Cinkpótlás (hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához)
Maca gyökér szedése (kiegyensúlyozza a hormonrendszert)


Források:
livehealthy.chron.com/role-estrogen-male-reproduction-1195.html
livestrong.com/article/133992-effects-female-hormones-men/
livestrong.com/article/290358-high-progesterone-levels-in-men/
mic.com/articles/135096/do-men-have-estrogen-yes-and-it-s-critical-to-their-health
prostate.net/articles/why-is-estrogen-important-for-men
healthline.com/health/high-estrogen
livestrong.com/article/290192-is-progesterone-produced-by-men/
livestrong.com/article/477607-the-effects-of-progesterone-estrogen-in-men/
livestrong.com/article/318122-symptoms-of-low-progesterone-in-men/
bodylogicmd.com/

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.