Ciklushoz igazított életmód, avagy „cycle syncing” – mi ez?

Minden nő tisztában van azzal, hogy szervezetében a hormonok szintje állandóan ingadozik. Ez a női lét elkerülhetetlen velejárója, egészen a tinédzserkortól kezdődően. Legtöbben egyszerűen csak elfogadják, hogy életüket, fizikai, szellemi és lelki állapotukat nagymértékben a hormonok játéka határozza meg, és igyekeznek túlélni, jobb esetben bizonyos módszerekkel egyensúlyra törekedni. De nem lenne jobb, ha ehelyett igazán tudatos, valóban működő lépésekkel hozzá tudnád igazítani az életmódodat a benned zajló hormonális változásokhoz, és így kiegyensúlyozottan, kínzó tünetek nélkül élvezhetnéd az életedet? Ez nagyon is lehetséges – olvass tovább, eláruljuk, hogyan!

Infradián ritmus – a nők 28 napos biológiai órája

A nőknek kétféle belső időmérője van, és ezek közül egyik az infradián ritmus. Ez egy nagyjából 28 napból álló – tehát havonta ismétlődő – ciklus, amely a menstruációs ciklust szabályozza.

Az infradián ritmus jelentős hatással van a női szervezet hat különböző rendszerére is:

 • Agy
 • Anyagcsere
 • Immunrendszer
 • Mikrobiom (az emberi szervezetben élő mikrobák összessége)
 • Stresszválasz rendszer
 • Szaporító rendszer

Sajnos az infradián ritmusról sokkal ritkábban hallani, pedig a nők életére, mentális, fizikai és lelki egészségére is rendkívül nagy hatással van. A másik belső biológiai óráról már gyakrabban esik szó: ez a cirkadián ritmus, amely férfiaknál és nőknél is jelen van. A cirkadián ritmus egy nagyjából 24 óránként ismétlődő ciklus, amely többek között az alvást és ébrenlétet szabályozza.

Hogyan befolyásolja az infradián ritmus a testedet és agyadat?

 • Az infradián ritmus egy hónap leforgása alatt 25%-os változást idéz elő az agy kémiai folyamataiban.
 • Anyagcseréd előre megjósolható módon lassul le és gyorsul fel a hónap során, étrendedet és edzéseidet pedig ennek megfelelően szükséges hetente változtatnod.
 • Az infradián ciklus egyik szakaszában magasabb a stresszhormon szintje a szervezetedben, így ilyenkor egy intenzív edzés csak további stresszt, gyulladást és hormonális zavart okoz. Ennek szorongás és dekoncentráltság az eredménye.
 • A nőknek több alvásra van szüksége, mint a férfiaknak, mivel a női agy összetettebb, így kb. 20 perccel több időbe telik, míg úgymond „kitisztítja” magát alvás közben.
 • A női biológiai folyamatok hatékonyabbak, ezért a nőknek jellemzően kevésbé extrém lépéseket kell megtenniük egészségük megőrzéséért.

Cycle syncing: hogyan kerülj szinkronba a ciklusoddal?

Biztosan te is érezted már úgy, hogy szó szerint a hormonjaid áldozata vagy. Például a hónap egyik szakaszában fáradtnak és levertnek érzed magad, máskor viszont több az energiád és jobb a hangulatod. Esetleg változást veszel észre emésztésedben, étkezési szokásaidban, testszagodban. Talán egyes napokon kevesebbet alszol vagy mondjuk ingerlékenyebb vagy.

A havi ciklus során hétről hétre, sőt napról napra is ingadoznak a hormonszintek – ez pedig komoly hatással tud lenni érzelmi állapotodra, étvágyadra, szellemi teljesítményedre és szervezeted számos egyéb funkciójára. Például a ciklus közepén – ovuláció idején – sok nő számol be jobb közérzetről és magasabb önbecsülésről, míg a menstruáció előtt a szorongás, ellenségesség és depresszió válik gyakorivá.

Itt jön képbe a „cycle syncing” módszer, amit Alisa Vitti hormonegyensúly- és táplálkozási szakértő fejlesztett ki. Ő a Flo Living nevű online női hormonközpont alapítója, illetve a MyFLO nevű cikluskövető applikáció megalkotója, aki arról is híres, hogy a PCOS-ből saját módszerével, gyógyszerek és műtét nélkül gyógyította ki magát.

A cycle syncing lényege az életmód menstruációs ciklushoz történő igazítása. Ehhez először is meg kell ismerni a havi ciklus szakaszait, és az ezekhez kapcsolódó hormonális változásokat. Ezt követően az étrendet, a testmozgást, a munkát, a társasági és magánéletet kell úgy alakítani, hogy összhangban legyen a ciklus adott szakaszával.

A cycle syncing legfőbb célja, hogy támogasd, sőt akár előnyödre is fordítsd azokat a változásokat, amelyek szervezetedben, elmédben végbemennek a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban. Arról szól, hogy az irányítás a TE kezedbe kerüljön, és ne csak tétlenül hánykolódj a női lét tengerén.

A menstruációs ciklus 4 szakasza

1. Menstruációs fázis – a vérzés ideje. Ebben a fázisban minden hormon szintje alacsony. Kb. 5-7 napig tart.
2. Follikuláris fázis – a vérzés és ovuláció közötti időszak. Ebben a fázisban az ösztrogénszint lassan elkezd emelkedni. Kb. 7-10 napig tart.
3. Ovulációs fázis – a petesejt kiszabadul és készen áll a megtermékenyítésre. Ebben a fázisban az ösztrogén és a luteinizáló hormon (LH) csúcson van. Kb. 3-4 napig tart.
4. Luteális fázis – az ovuláció és vérzés közötti időszak. Ebben a fázisban a progeszteronszint van csúcson, az ösztrogénszintnek van egy újabb, de kisebb csúcsa. A fázis végéhez közeledve a progeszteron-, ösztrogén-, és tesztoszteronszint is a legmélyebb ponton van (ilyenkor gyakori, de teljesen elkerülhető a PMS!). Kb. 10-14 napig tart.

Kinek segíthet a cycle syncing módszere?

Az utcára sem szokás anélkül kilépni, hogy ne néznénk meg az időjárást. Miért élnél akkor vakon, úgy, hogy nem figyeled a testedben zajló hormonális változásokat? A cycle syncing alapvetően minden nő számára hasznos módszer, amely segít egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb élet elérésében.

Kiemelten hasznos, ha:

 • PCOS-sel küzdesz
 • túlsúlyos vagy
 • erős fáradtságot érzel
 • vissza szeretnéd nyerni a szexuális vágyadat
 • babát szeretnél

Ha nem vagy mindig topon, különösen a menstruáció ideje alatt, akkor érdemes próbát tenned a cycle syncing módszerrel. A ciklusodnak megfelelő élet segít megelőzni a kiégést és tudatosabbá tesz, hiszen minden egyes nap jobban oda fogsz figyelni tested jelzéseire és szükségleteire.

Mi az alapvető irányvonal a ciklus egyes fázisaiban?

Menstruációs fázis: Elsősorban könnyen emészthető, meleg, nyugtató ételek és italok fogyasztása (például görcsoldó gyógyteák) ajánlott. Emellett az alkohol, koffein, zsíros és sós ételek kerülése is fontos. A pihenés elsődleges, a testmozgás legyen könnyű.

Follikuláris fázis: Az ösztrogén és progeszteron szintje is emelkedik, ilyenkor fontos a megfelelő ösztrogén-anyagcserét támogató, a petefészket tápláló ételek fogyasztása. Alacsonyabb intenzitású kardió az ideális mozgástípus.

Ovulációs fázis: Az ösztrogén csúcson van, ezért minden korábbinál fontosabb az emésztőrendszer, máj, méregtelenítő folyamatok és ösztrogén anyagcsere támogatása. Magasabb intenzitású edzések ideálisak, a magas energiaszint miatt. A nemi vágy is ilyenkor van csúcson.

Luteális fázis: A progeszteron és ösztrogén is emelkedik, az anyagcsere felgyorsul, így több kalória bevitelére lehet szükség. Alacsony-közepes intenzitású mozgás javasolt. Legfőbb cél a PMS tünetek és az ösztrogén dominancia megelőzése és kezelése.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Forrás:
floliving.com/infradian-rhythm/
pollie.co/blog/cycle-syncing
jillzguerin.com/2020/05/19/cycle-syncing-101/
healthline.com/health/womens-health/guide-to-cycle-syncing-how-to-start
trisalexandranutrition.com/blog/cycle-syncing
byrdie.com/cycle-syncing-for-productivity-5192653

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.