Mit árul el a menstruációs ciklusod a termékenységedről?

A nőgyógyászok egyik leggyakoribb kérdése, amelyet feltesznek pácienseiknek, az, hogy „Mikor volt a legutolsó menstruáció első napja?”. A kérdésre adott válasz a szokásos rutin részének tűnhet az éves nőgyógyászati vizsgálatod alkalmával. Ha egy ideje próbálkozol már a teherbeeséssel, de sehogy sem akar sikerülni, akkor viszont ez a válasz fontos segítséget is nyújthat. A menstruációs ciklusod ugyanis szorosan összefügg a termékenységeddel, és ha előbbivel valami nincs rendben, akkor az utóbbi is zavart szenvedhet – például hormonális vagy ovulációs problémák miatt.

Mi az a menstruációs ciklus?

Sokkal többről szól, mint csak a havi vérzésről. A menstruációs ciklus olyan hormonális és biológiai változások sora, melyeken a női szervezet minden egyes hónapban keresztül megy. E folyamat során a petefészek kibocsát egy petesejtet és a méh felkészül a terhességre. A ciklus két szakaszra bontható: a follikuláris és a luteális fázis.

A havi vérzés jelentkezésének első napja a ciklus első napja is, és a follikuláris fázis kezdete. Megkezdődik a follikulusz-stimuláló hormon (FSH) termelése, amitől érésnek indul egy petesejtet tartalmazó tüsző (follikulusz). Érése során a tüsző ösztrogént termel, amitől a méhnyálkahártya megvastagodik. A follikuláris fázis az ovuláció kezdetével véget ér. A szakasz változó hosszúságú, és túlnyomórészt ez okozza a teljes ciklus hosszában tapasztalható változásokat is.

A luteális fázis az ovulációval veszi kezdetét és egészen a menstruációig tart. Ebben a szakaszban a petefészek progeszteront termel, amitől megérik a méhnyálkahártya és felkészül az embrió beágyazódására. Ha a terhesség nem következik be, a progeszteronszint lecsökken és megtörténik a menstruáció. A luteális fázis általában kb. 14 napig tart.

Számít-e a menstruációs ciklus hossza?

A menstruációs ciklus hosszát a két egymást követő havi vérzés első napjai között eltelt napok száma adja. Amennyiben nem használsz semmilyen fogamzásgátlót, a ciklusaid hossza kulcsfontosságú jelzője lehet hormonális egyensúlyzavaroknak, illetve annak, hogy az ovuláció rendszeresen bekövetkezik-e vagy sem. A hormonális zavarok hatással lehetnek arra, hogy az ovuláció mikor történik vagy egyáltalán megtörténik-e. Ovuláció nélkül a terhesség nem lehetséges.

Normális menstruációs ciklus:
Hossz: 21-35 nap
Ovuláció: A rendszeres ciklusok azt jelzik, hogy az ovuláció bekövetkezett
Mit árulnak el a normális ciklusok az orvosod számára? A normális hosszúságú ciklusok azt jelzik, hogy az ovuláció rendszeres és a nemi hormonok is egyensúlyban vannak a természetes fogamzás támogatásához.

Rövid menstruációs ciklus:
Hossz: Kevesebb mint 21 nap
Ovuláció: Az ovuláció elmaradhatott vagy a normálisnál korábban következett be
Mit árulnak el a rövid ciklusok az orvosod számára? A lerövidült ciklusok azt jelezhetik, hogy a petefészkek kevesebb petesejtet tartalmaznak és közeledik a menopauza. Ugyanakkor arra is utalhatnak, hogy az ovuláció nem következik be. Ha a vérvizsgálat is megerősíti ezt, akkor a természetes fogamzás nehezebb lehet.
Mi okozhatja a rövidebb ciklusokat? Az életkor előrehaladtával a nők menstruációs ciklusa rövidebbé válik. Ahogy a petefészekben lévő petesejtek száma csökken, úgy növekszik az agy által termelt follikulusz-stimuláló hormon (FSH) mennyisége is, amely a tüsző érését hivatott stimulálni. Ettől a tüsző korábban érik meg és az ovuláció is hamarabb bekövetkezik, így a ciklusok is rövidebbé válnak. Emellett néha ovuláció nélkül is vérzés léphet fel, ami rövidebb ciklusnak tűnhet.

Hosszú vagy rendszertelen menstruációs ciklus:
Hossza: Több mint 35 nap
Ovuláció: Az ovuláció nem következik be vagy rendszertelenül következik be
Mit árulnak el a hosszú ciklusok az orvosod számára? A hosszabb ciklusok azt jelzik, hogy az ovuláció nem következik be vagy legalábbis nem rendszeresen, ami megnehezítheti a fogamzást.
Mi okozhatja a hosszabb ciklusokat? A hosszabb ciklusokat a rendszeres ovuláció hiánya okozza. Normális ciklus esetén a progeszteronszint esése miatt lép fel a vérzés. Ha egy tüsző nem érik meg és nem ovulálódik, akkor progeszteron sem termelődik és a méhnyálkahártya tovább vastagodik az ösztrogén hatására. Idővel a nyálkahártya olyan vastaggá és instabillá válik, hogy magától leválik és megtörténik a vérzés. Ez a vérzés azonban kiszámíthatatlan és gyakran erős, hosszan tartó.

Az anovulációnak, vagyis az ovuláció elmaradásának számos oka lehet. A pajzsmirigy zavara vagy a prolaktin nevű hormon szintjének megemelkedése megzavarhatja az agy és a petefészek közötti kommunikációt, ami anovulációt eredményezhet. Emellett a nemi hormonok egyensúlyának felborulása által okozott policisztás ovárium szindróma (PCOS) miatt is elmaradhat az ovuláció. Ezek a hormonális egyensúlyzavarok nemcsak ovulációs és így termékenységi problémákhoz vezethetnek, de a vetélés kockázatát is növelhetik.

Ha a menstruációs vérzés 5-7 napnál tovább tart:
Hossz: Több mint 7 nap
Ovuláció: Lehet, hogy az ovuláció nem következett be
Mit árulnak el a hosszú vérzések az orvosod számára? A hosszan tartó vérzés azt jelezheti, hogy az ovuláció nem következik be rendszeresen, valami irritálja a méhnyálkahártyát vagy véralvadási zavar áll fenn.
Mi okozhatja a hosszan tartó vérzéseket? A hosszú vérzésnek számos oka lehet. Például ha az ovuláció nem következik be rendszeresen, az rendszertelen és hosszan tartó vérzést okozhat. Két menstruáció közötti vérzést vagy hosszan tartó vérzést polipok, miómák, méhen vagy méhnyakon belüli rák vagy fertőzés is okozhat. Ezekben a helyzetekben a méhbe kerülő embrió beágyazódása sikertelen lehet, amitől csökken a teherbeesési ráta vagy növekszik a vetélés kockázata. Habár ritkán fordul elő, de véralvadási zavar is állhat a hosszú vérzés hátterében; ez szakorvosi vizsgálatot és ellátást igényel.

Mi van akkor, ha soha nem menstruálsz?

Hossz: Ritkán vagy soha
Ovuláció: Lehet, hogy az ovuláció nem következik be
Mit árul el a menstruáció hiánya az orvosod számára? Az ovuláció nem következik be vagy valami elzárja a vér útját. A természetes fogamzás nehéz megfelelő segítség nélkül.
Mi okozhatja a ciklusok megszűnését? A menstruáció hiányának hátterében az ovuláció elmaradása állhat. Ez gyakran fordul elő a testtömeg index (BMI) alapján soványnak számító nőknél. A női szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű testzsírra a reprodukcióhoz és a menstruációs ciklushoz, ezért a testsúly növelésének hatására általában visszatér a ciklus. Lehetséges ok még a hipotalamusz eredetű amenorrhea, valamint minden olyan hormonális egyensúlyzavar, mely rendszertelen ciklust okozhat, akár teljesen meg is szüntetheti azt.

A testsúly mellett egyéb tényezőket is érdemes mérlegelni. Ha egy nőnek soha nem volt menstruációja, az a méh vagy a hüvely fejlődési rendellenességére utaló jel lehet. Ha egy nőnek korábban volt menstruációja, de megszűnt, az a méhhel kapcsolatos problémára (pl. hegszövet a méhüregben) vagy korai menopauzára utalhat. Ha a méh nem fejlődött ki vagy bekövetkezett a menopauza, a terhesség nem lehetséges. Ha a menstruáció hiányát a méhüregben lévő hegszövet okozza, azt el kell távolítani, mivel megakadályozhatja a beágyazódást.

Ha nincs normális havi vérzésed, nem számít, hogy mióta próbálkozol a teherbeeséssel, mindenképp egyből menj el szakorvoshoz kivizsgálásra. A rendszertelen vagy elmaradó ovuláció megfelelő segítség hiányában rendkívüli módon megnehezíti a fogamzást. Minden 35 év alatti, normális ciklussal rendelkező, egy éve sikertelenül próbálkozó nőnek ajánlott egy meddőségi specialista felkeresése. 35 év feletti, normális ciklussal rendelkező nők esetében már 6 hónap sikertelen próbálkozás után ajánlott ez. A normális menstruáció azt jelzi, hogy ovulálsz; a meddőségnek azonban egyéb okai is lehetnek, amiket csak vizsgálatokkal lehet megállapítani.


Forrás:
shadygrovefertility.com/blog/fertility-health/what-does-your-menstrual-cycle-say-about-your-fertility/

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.