Mi köze a prosztata egészségének a spermiumokhoz?

Kevés kényesebb téma van a férfiaknál, mint a prosztata. A legtöbben nem is mernek gondolni rá, egészen addig, míg baj nincs. Ez azonban óriási hiba, a prosztata ugyanis hatalmas problémákat tud okozni, amit ha későn észlelünk, nemcsak kellemetlenségekbe ütközünk, hanem akár életveszélybe is sodorhatjuk magunkat.

Kezdjük a legelején: mi is az a prosztata? A prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy (a képen pirossal jelölve). Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, gesztenye nagyságú szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi az ondót.

A prosztata izomzata ráadásul szerepet játszik az ejakuláció alatt távozó ondó kilövellésében is, azaz, ha nem megfelelően dolgozik, a megtermékenyítés lehetetlenné válik!

Kevesen tudják, de az ondónak csupán 3-5 százaléka állítódik elő a herében és a mellékherében, 10-30 százaléka a prosztatában, a maradék pedig az ondóhólyagban jön létre.

A prosztata tehát nemcsak a spermiumok „utaztatásában” végez fontos munkát, hanem a spermiumok egészségét is nagyban befolyásolja!

A prosztata gyulladásos megbetegedései ezért alapvetően kihatnak az ondó “minőségére” is, tehát a prosztata egészsége szorosan összefügg a férfi nemzőképességgel is.

Ez még nem minden! Bár természetesen az általános egészségtől, kortól és még nagyon sok mindentől függ az állapota, sajnos a legtöbb férfinak az élete során szembe kell néznie a problémával, ami a prosztata megnagyobbodását jelenti.

Ez általában a 40-45 év feletti férfiaknál jelentkezik, gyakorisága pedig egyenesen arányosan növekszik az életkorral, a 80 év körüli férfiaknál már nyolcvan százalék az esély a betegségre. Ekkor főbb panaszként a vizelési rendellenességek jelentkeznek először, vagyis hosszabb és fájdalmasabb időt töltenek el a betegek a mellékhelyiségben.

Itt azonban még mindig jóindulatú megnagyobbodásról beszélünk. A megelőzés azonban mindennél fontosabb ebben a szituációban, ha ugyanis nem ismerjük fel a jeleket hamar, akár prosztatarákhoz is vezethet a betegség.
Bármennyire is kényes a téma, és bármennyire is irtózik minden férfi a vizsgálattól, a prosztatáról muszáj beszélni, és ami még fontosabb, muszáj rendszeresen megvizsgáltatni, különösen 45 éves kor felett. Ha pedig a családalapítás a cél, még fontosabb a prosztata egészsége, ha ugyanis nincs minden rendben, már nem csak a saját életünk a tét…


Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072475/

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.