Mennyi idő alatt „normális” teherbe esni?

Amikor végre megérett a döntés mindkettőtökben, hogy gyermeket szeretnétek, azzal együtt egy izgatott várakozás is kezdetét veszi. Sokan rettentő csalódottak, amikor egy hónap után nem jelenik meg a pozitív csík a terhességi teszten és ahogy telik az idő, egyre inkább eluralkodik az aggodalom. Rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy mikor érkezik hozzátok a várva várt baba, cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Alapvetően egy egészségesnek mondható párnál egy éven belül következik be a várva várt pillanat, az utód megfoganása. Igen, egy év, és itt még csak a megfoganásról beszélünk.

Sose feledd, hogy nehéz „átlagos” és „normális” időket meghatározni. Vannak olyan párok, akiknek különösen gyorsan, egy hónapon belül sikerül, de ők vannak a legkevesebben. 1 év, bár nagyon hosszú időnek tűnik, mégis ennyi a próbálkozás minimum ideje. Ha ez idő alatt sem fogan meg szerelmetek gyümölcse, még mindig nem szükséges a legrosszabbra gondolnod! Felmérések szerint sok pár esetében 2 év védekezés nélküli szeretkezés hozza csak meg eredményét.
Az biztos, hogy egy év után –ha addig még nem tettétek- már érdemes alaposabban megfontolnotok néhány, életviteletekkel kapcsolatos változtatást.

Nézzük, mi befolyásolja, hogy mennyi idő alatt fogan meg utódotok:

1) Az életkor

A közhiedelemmel ellentétben mindkettőtök életkora döntő lehet, az évek számával együtt sajnos a „próbálkozási idő” is arányosan hosszabbodik. Sőt, a köztetek lévő korkülönbség is befolyásoló tényező. A legjobb esélyekkel akkor rendelkeztek, ha közel azonos korúak vagytok, 5 év fölötti különbség a statisztikai adatok szerint már hosszabbíthat a folyamaton (ne feledd, a statisztika sosem kőbe vésett igazság!).

2) Az étkezés

Mind a női, mind a férfi szervezetnek meghatározott tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy a reprodukciós funkciók megfelelően tudjanak működni. Az egyoldalú, tápanyagban szegény, rendszertelen táplálkozás ezért bizonyítottan befolyással lehet a fogamzóképességre.

3) Az életmód

Ebbe beletartozik a munkátok és a szabadidőtök egyaránt, illetve ezek egymáshoz viszonyított aránya. A sok stresszel járó munka, a kevés alvás és a mozgásszegény életmód mind hónapokat adhatnak hozzá a folyamathoz, míg végre sikerrel jártok.

4) Testsúly

Sajnos mind a két véglet, a túl alacsony és a túl magas testsúly is akadálya lehet annak, hogy minél előbb megfoganjon a babátok. A BMI-érték (testtömeg-index) egy jó kiindulási alap lehet ennek felmérésére: 18,5-25 közötti érték az ideális.

5) Egészségügyi állapot

Nemi úton terjedő betegségek, bizonyos nőgyógyászati betegségek (pl. policisztás ovárium szindróma), illetve a férfi ivarrendszert érintő állapotok (pl. prosztatamegnagyobbodás) szintén akadályozó tényezői lehetnek a sikeres baba-projektnek.

6) A szexuális élet rendszeressége

Talán evidensnek tűnik, de a rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet bizony kulcsfontosságúak. Megoszlanak a vélemények, miszerint milyen sűrűséggel (naponta, 2-3 naponta) „ideális” szeretkezni a minél gyorsabb sikerhez, abban viszont egyeznek, hogy heti egynél többször. A lényeg az, hogy szakítsatok minőségi időt egymásra és az együttléteitek továbbra is egymás kölcsönös szeretetéről szóljanak, ne a „baba-gyártásról”.

7) A lelki állapot

Nem feltétlenül csak arról van itt szó, mennyire pörgős, esetleg stresszes az életed. A félelem a meddőségtől sajnos szintén erős befolyással lehet a baba-projekt sikerére. Biztosan hallottál már olyat, hogy valakinek sokáig nem sikerült teherbe esnie, majd egy örökbefogadás, vagy lombik után szinte azonnal “összejött” természetes úton a baba. Ezt nevezhetjük a tudat hatalmának. A terméketlenségtől sokan már akkor rettegnek, amikor még csak eldöntik, hogy hamarosan gyermeket szeretnének. Engedd el ezt a gondolatot, képzeld el a boldog, közös jövőt és koncentrálj önmagad és partnered egészségére, testi, lelki jó állapotára.

ÖSSZEGZÉS:

– Mindenképp érdemes már a tervezés kezdetekor elemeznetek életmódotokat és kiküszöbölnötök minden olyan tényezőt –már amit módotokban áll– ami hosszabbíthatja a várandóssághoz vezető utat.
– Tudatosítsd magadban, hogy sajnos egy, akár két év is lehet, mire természetes úton sikerül az utódnemzés, és ne ess kétségbe és gondolj meddőségre, ha nem történik minden azonnal!
– Egy év után azért már érdemes lehet alaposabb kivizsgálásnak alávetni magatokat és még egyszer felülvizsgálni életmódotokat, de továbbra se essetek kétségbe!
– Mindig, minden esetben saját egészségetekre és párkapcsolatotok harmóniájára törekedjetek, ezzel tudtok a legtöbbet segíteni önmagatoknak a baba-projektben.

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.