Így befolyásolja a szelén a pajzsmirigy működését

Szelénhiány összefüggésben állhat a pajzsmirigy alulműködés problémáivalKöztudott, hogy a jód mennyire fontos szerepet tölt be a pajzsmirigyhormonok termelésében. A jód mellett azonban a szelénről sem szabad megfeledkezni, ugyanis ez az ásványi anyag is nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, és olyan autoimmun pajzsmirigy betegségekhez vezethet, mint például a Hashimoto thyreoiditis.

A pajzsmirigy rendellenességek külső és belső tünetek egész soráért tehetőek felelőssé. Többek között haj- és bőrproblémák, fáradtság, súlyváltozások, hangulati ingadozások, bélpanaszok, mentális lassulás, izom- és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek. Ahhoz, hogy a szelén pajzsmirigy működésben betöltött szerepét megérthessük, először érdemes pár szót ejtenünk magáról a pajzsmirigyről és annak feladatairól.

A pajzsmirigy – fontosabb tudnivalók

A pajzsmirigy egy egészen apró, 20-40 gramm tömegű mirigy, ami a nyak elülső részén, a légcső két oldalán, alul helyezkedik el. Ez a kis mirigy a szervezet számára létfontosságú hormonokat termel, melyek többek között:
• Felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért
• Növelik az alap anyagcsere sebességét
• Segítik az optimális izomfunkciót
• Hatással vannak a szaporító szervrendszer működésére
• Szabályozzák a testhőmérsékletet, oxigén fogyasztásunkat
• Csökkentik a koleszterinszintet

Röviden és egyszerűen megfogalmazva, a pajzsmirigy működésének lényege, hogy a jódot átalakítja tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) nevű hormonokká. Ezek a hormonok aztán a véráramon keresztül el tudnak jutni valamennyi szervhez, ahol legfőbb funkciójuk az anyagcsere szabályozása.

A szelén szerepe a pajzsmirigy normál működésében

Először is itt egy érdekes tény: a pajzsmirigy tartalmazza szervezetünkben a legtöbb szelént. A szelén segíti a hormontermelést. A pajzsmirigy sejtek egy thyreoglobulin nevű fehérjét állítanak elő, a jód ehhez kötődik, mert csak így tud aztán T4 és T3 hormon képződni. A hormonképződés során szabad gyökök is keletkeznek, melyek leküzdésére a pajzsmirigy sejtek két enzimet termelnek: glutation-peroxidázt és tioredoxin reduktázt. Ezek antioxidáns hatással bírnak. A szelén kulcsfontosságú összetevője e két enzim előállításának.

Sőt, a szervezet több mint 25 ilyen speciális enzimet állít elő a szelénből. Ezeket szelenoproteineknek nevezzük. Mindegyik enzimnek megvan a maga feladata. Kutatók azt is felfedezték, hogy három ilyen enzim a T4 pajzsmirigy hormon aktiválásához szükséges, ugyanis önmagában nem biológiailag aktív. Egy másik enzim a T4-et képes T3-má átalakítani, ami nélkülözhetetlen az anyagcsere szabályozásához.

A szelén szükséges továbbá a szervezet hatékony méregtelenítéséhez és az immunrendszer egészséges működéséhez is. Olyan létfontosságú szerveknek van szüksége szelénre, mint a máj vagy a vesék.

Ahogy láthatod, a pajzsmirigy kis mérete ellenére is felettébb komplex, és rendkívül fontos szervünk, aminek megfelelő működéséhez mindenképp szükségünk van a szelén rendszeres bevitelére.

A szelénpótlás fontossága pajzsmirigy problémák esetén

Számos tanulmányt végeztek már, melyben megvizsgálták különböző pajzsmirigy rendellenességekben szenvedő emberek szelén szintjét: minden esetben jelentősen alacsonyabb volt, mint egészséges emberek esetén. Figyelembe véve, hogy a szelén milyen fontos a pajzsmirigy számára, ez nem is olyan meglepő eredmény – ahogyan az sem, hogy a szelénhiány és a pajzsmirigy problémák tünetei között nagyon sok az átfedés.

A szelén pótlásával tehát javíthatóak olyan, a pajzsmirigy problémák okozta kellemetlen tünetek, mint a túlsúly, a menstruációs zavarok, a teherbe esési nehézségek, az alvászavar, a csökkent immunitás, a haj- és bőrproblémák. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a test más, kevésbé alapvetően fontos szervektől, területektől fogja elvonni az energiát, hogy helyreállítsa az előbbi kárát. Ezért olyan gyakoriak ilyenkor a bőrtünetek, a haj és köröm állapotának romlása.

A szelénhiány különösen veszélyezteti azokat, akik olyan helyen élnek, ahol a termőtalaj szeléntartalma alacsony (Magyarország is ilyen), emésztőrendszeri betegségben szenvednek (pl. Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, lisztérzékenység), dialízisre szorulnak, vagy HIV fertőzöttek. A szelén megfelelő pótlása ezekben az esetekben is kiemelten indokolt.


Források:
thyroidadvisor.com/selenium-and-your-thyroid/
lifeextension.com/protocols/metabolic-health/thyroid-regulation/Page-08
chriskresser.com/selenium-the-missing-link-for-treating-hypothyroidism/


TERMÉKAJÁNLÓ

szerves szelén tablettaNetamin Szerves SZELÉN tabletta

100 mcg szerves kötésű szelén (L-szelenometionin) minden egyes tablettában. 60 db-os kiszerelés, 2 havi adag. A szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez, részt vesz a normál spermaképződésben, hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

ÉRDEKEL A TERMÉK? KATTINTS IDE!

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra! Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Feliratkozom!

Hozzászólások