Mi segíthet a stresszel való megküzdésben a lombikprogram előtt és alatt?

Ez a lombikbébi cikksorozat 9. cikke, a sorozat többi részét ide kattintva fogod találni!
Ha szeretnél értesítést kapni minden új cikkről, amit a lombikprogrammal kapcsolatban megjelentetünk, ide kattintva feliratkozhatsz a kizárólag erre vonatkozó hírleveleinkre!

Ha pedig szeretnél értesítést kapni mindenféle egyéb témában kikerülő új cikkünkről és akcióinkról, akkor itt iratkozz fel hírleveleinkre!


A mesterséges megtermékenyítési eljárások szó szerint mentőövet jelentenek azoknak a pároknak, akik természetes úton nem tudnak gyermeket nemzeni. Becslések szerint napjainkra már tízmillió gyermek jöhetett a világra lombikbébi-kezelésnek (IVF) köszönhetően. A lombikprogram melletti döntés egy rendkívül pozitív lépés, amely a remény és céltudatosság megújult érzésével jár együtt. Ugyanakkor kétség sem férhet hozzá, hogy jelentős stresszt, szorongást is magával hoz és komoly lelki megpróbáltatást jelenthet egy pár mindkét tagja számára.

Nőként a lombikprogram alatt nemcsak a tomboló hormonokkal, de a kezeléssel járó reményekkel és félelmekkel is meg kell küzdened. A helyzetet nem könnyíti, hogy mire a lombikkezeléshez érsz, addigra – a sikertelen próbálkozások, egyéb kezelések miatt – valószínűleg már igencsak leapadtak az érzelmi tartalékaid.

Az igazság az, hogy a lombikbébi-kezelés nehéz időszak. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan törődj a saját testi-lelki egészségeddel és pozitív gondolatok (és emberek) vegyenek körül, hogy ez a rögös út mégis a lehető legsimább legyen.

Mitől olyan nehéz a lombikbébi-kezelés időszaka?

A lombikbébi-kezelés egyfelől fizikailag megterhelő tud lenni (diszkomfort érzéssel, kellemetlen, akár fájdalmas testi tünetekkel is járhat), másfelől sok időtől és még több energiától foszthat meg. Mindent összevetve, az elhatározástól a vizsgálatokon, kezelésen át a terhességi tesztig a folyamat testileg, lelkileg is nagy megpróbáltatást jelent. Emiatt gyakori, hogy stressz, szorongás vagy akár depresszió alakul ki a kezelés alatti és utáni időszakban.

 • Veszteségérzet: A meddőségi kezeléseken áteső párok gyakran érzik úgy, hogy elvesztettek valamit, például a jövőbeli reményeiket és álmaikat, a magánszférájukat, az önérzetüket, a jövőjük feletti irányítást, vagy akár a vérvonaluk továbbörökítésének lehetőségét.
 • Hormonális változások: A lombikbébi-kezelés alatt kapott hormonok teljesen felboríthatják az érzelmi egyensúlyt. Ez azonban egyénenként nagyon változó: egyeseknél semmi ilyesmi nem jelentkezik, míg mások erős szorongást, akár depressziót is éreznek. Amit fontos tudni: a hormonok igazi érzelmi hullámvasutat tudnak okozni, ami kellemetlen, de sajnos normális „mellékhatása” a kezelésnek.
 • Hangulatingadozások: A kezelés alatt előfordulhat, hogy egyik szélsőséges érzelemből a másikba csapódsz. Egyik pillanatban elképesztő erejű optimizmus, másikban szorongást kiváltó, rémisztő pesszimizmus járhat át téged is. Ha ezt tapasztalod, tudd, hogy ez normális reakció, és minden lombikozó nő tapasztal hasonló hangulatingadozásokat.
 • Új élmények feldolgozása: A lombikprogram – érthető módon – csupa új, korábban soha nem tapasztalt, akár felkavaró élménnyel van tele. Hormoninjekciók minden nap, ultrahang, vér- és egyéb vizsgálatok, a megszokott rutin felborulása, és így tovább. Érthető, ha túlterhel a sok újdonság, ezért nyugodtan tarts szünetet, add át másnak a feladataidat és mondd le a betervezett programokat.
 • Önhibáztatás: A párok többsége átéli az önhibáztatás, önvád szakaszát. Fontos elfogadnod, hogy te nem vagy kevesebb azért, mert természetes úton nem sikerül a gyermeknemzés. Ugyanígy azt is fontod tudnod, hogy nem a te hibád, ha a kezelés végül nem eredményez terhességet. Az önmarcangolás nem visz előre, ami előrevisz az a hit és a céltudatosság, hogy legközelebb sikerülni fog.
 • Állandó várakozás: Egy lombikbébi-kezelés nagyon különös élmény: néha úgy tűnik, hogy minden egyszerre történik veled, nagyon gyorsan, máskor pedig kínzóan lassan telik az idő, amíg egy-egy eredményre, vagy a kezelés következő lépésére kell várnod. És a legnehezebb talán a beültetés utáni két hét, amíg fogalmad sincs arról, sikerült-e a kezelés vagy sem. A várakozás sosem könnyű, de segíthet, ha előre megtervezed, mivel fogod tölteni az időt, legyen az munka, hobbi vagy éppen közös programok családdal, barátokkal.
 • Megértés hiánya: A környezetedben sokan nem tudják vagy nem értik, hogy te min mész keresztül. Kérdéseikkel és megjegyzéseikkel – minden jó szándékuk ellenére – sértőek vagy érzéketlenek tudnak lenni. Csak annak beszélj a kezelésről, akinek valóban szeretnél és ne légy rest határokat felállítani, hogy kivel mennyit osztasz meg. Mindenképpen fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik előtt meg tudsz nyílni, akik támogatnak, erőt adnak neked és levesznek némi terhet a válladról.
 • Kudarctól való félelem: Talán mind közül a legnagyobb stresszkiváltó tényező a kudarctól való félelem. Ahogy minden más orvosi beavatkozás, így a lombikbébi-kezelés esetén sincs 100%-os garancia a sikerre. Egy sikertelen kezelést természetesen mindig nehéz feldolgozni, de fontos szembesülni érzelmi következményeivel, hogy utána megújult erővel vághass neki a következő kezelésnek. A párok döntő többségének több (3-5) kezelés után sikerül a baba.

Hatással lehet-e a stressz a lombikbébi-kezelés kimenetelére?

Habár számos tudományos kutatás foglalkozott már azzal, hogy a pszichológiai stressz és szorongás hatással lehet-e a lombikbébi-kezelések kimenetelére, de ezekből sajnos nem vonható le végleges következtetés. A stressz hatásai általában véve nehezen mérhetőek, a stressznek számtalan formája is van, ráadásul még az egyéni adottságnak is fontos szerepe van abban, hogy mennyire hajlamos valaki a stresszre és szervezete miként reagál rá.

Egyes vizsgálatok arra jutottak, hogy a stressz, szorongás és depresszió csökkentheti az IVF kezelés sikerességének esélyét és a stresszhormonnak is nevezett kortizol alacsonyabb szintje elősegítheti a kezelés sikerességét. Más vizsgálatok azonban nem találtak összefüggést a stressz, illetve az általa kiváltott kortizolszint-emelkedés és az lombikkezelések kimenetele között.

Azt tudjuk, hogy a hosszan tartó vagy túl erős stressz igen kellemetlen tud lenni és akár fizikailag is megbetegíthet, legyengítheti a szervezetet. De a stressz bizonyos mértékben mindannyiunk életében jelen van – és egy egészséges mértékű stressz szükséges is. A cél tehát nem a stressz teljes elűzése, hanem sokkal inkább a felismerése és minimalizálása, illetve életmóddal történő ellensúlyozása.

Hogyan birkózz meg a lombikbébi-kezelés előtti, alatti és utáni stresszel?

Íme néhány tanács, ami segíthet neked az érzelmi egyensúly megőrzésében:

 • Készülj fel a kezelés érzelmi oldalára: A felkészülés egyik legjobb módja, ha beszélgetsz olyannal, aki már megtapasztalta vagy akár éppen most tapasztalja meg a lombikprogramot. Egyfelől így saját szemeddel láthatod, hogy nem vagy egyedül, másfelől hasznos tanácsokat kaphatsz a folyamat érzelmi hatásaival való megbirkózáshoz. Léteznek személyes és online támogatói csoportok, fórumok, weboldalak, ahol személyes történeteket is hallhatsz vagy olvashatsz. Akár a klinikán is érdeklődhetsz, hogy van-e olyan páciensük, aki nyitott lenne egy beszélgetésre. Fontos, hogy a kezelés során tapasztalt élményeidről, érzelmeidről tudj beszélni olyanoknak, akik megértenek, meghallgatnak és segíthetnek is.
 • Forduljatok szakemberhez: Egy tapasztalt terapeuta, tanácsadó vagy pszichológus nagyon sokat segíthet a nehéz időszak mentális és érzelmi nehézségeivel való megküzdésben. Emellett a tanácsadás abban is segít, hogy megtaláljátok, mi az, ami számotokra fontos és hogyan oldhatjátok meg a problémákat közösen, csapatként. Ez azért igazán hasznos, mert a lombikprogram folyamán számos összetett, nehéz döntéssel szembesültök. Könnyen lehet, hogy a lombikprogram okozta stresszre teljesen eltérően reagáltok, mások a megküzdési technikáitok vagy máshogy kezelitek a stresszt. Ez konfliktushoz vezethet, pedig most nincs fontosabb annál, hogy közösen küzdjetek egy célért és támogassátok egymást minden téren.
 • Merd felvállalni magad: Ne engedd, hogy bárki is leegyszerűsítően vagy lekicsinylően beszéljen a lombikbébi-kezelés hatásairól. A kezelés mellékhatásai egyértelműen, jelentősen befolyásolják a fizikai, mentális és érzelmi jóllétedet is. Rendkívül fontos, hogy tudatosítsd és felvállald mindazt, amin átmész és amit tapasztalsz. Ne húzz álarcot és ne akard elrejteni, tagadni vagy lekicsinyíteni a tüneteket, fogadd el, hogy ez egy stresszesebb, megterhelőbb időszak, amit igyekszel minél elviselhetőbbé tenni.
 • Pihenj és törődj magaddal: Most semmiképp ne légy túl szigorú magaddal! Tarts szünetet, lazíts, amikor csak alkalmad van rá és úgy érzed, szükséges. Foglalkozz minél többet olyan dolgokkal, amelyek boldoggá tesznek, kikapcsolnak és energiával töltenek fel téged. Ahogy fentebb írtuk, a lombikbébi-kezelés nagyon sok új stresszort hoz az életedbe, a konzultációk, vizsgálatok, hormoninjekciók és beavatkozások sora egyhamar kimerítheti a tartalékaidat – főleg akkor, ha közben nem szánsz időd magadra. Ezért fontos, hogy időről időre fizikai és mentális téren is rálépj a fékre.
 • Gondold meg, mire mondasz igent: Igyekezz lehetőleg csak olyan kérésre, elfoglaltságra igent mondani, ami valóban boldogít, feltölt és támogat téged ebben az időszakban. Teljesen rendben van, ha nemet mondasz olyan tevékenységekre, amelyekről tudod, hogy leszívnák az energiádat. Gondold hát meg, hogy megéri-e például elmenni az új, alig ismert munkatárs lakásavatójára. Tedd fel magadnak a kérdést egy-egy ilyen helyzetben: mire vágyom igazán? Majd ne félj önmagad, a saját igényeid miatt döntést hozni.
 • Tájékozódj minél többet: Nem véletlenül szokták mondani, hogy a tudás hatalom. Attól tartunk, amit nem ismerünk, éppen ezért a stressz és szorongás kiváló ellenszere a tudás. A tájékozódás és tanulás sokaknak egyfajta erőt ad, segít visszanyerni az irányítás érzését és nem utolsósorban lehetővé teszi a megfontolt, tájékozott döntéshozatalt. Hiszen mégiscsak a saját testedről van szó! Nagyon sokat megtudhatsz a babalesz.hu cikkeiből, igénybe veheted szakértői tanácsadásunkat, illetve online vagy személyes támogató csoportokat is kereshetsz.
 • Maradj fizikailag aktív: A testmozgás bizonyítottan az egyik leghatékonyabb stresszoldó módszer. Persze nagyon fontos, hogy ne vidd túlzásba! Ha a kezelés megkezdése előtt nem mozogtál rendszeresen, akkor semmiképpen ne most kezdj megerőltető, intenzív edzésekbe. Ideális lehet például napi 30 perc gyaloglás vagy kíméletes jóga – de mindenképp konzultálj a kezelőorvosoddal arról, hogy milyen mozgásforma ideális számodra.
 • Vesd be a 4-7-8 légzéstechnikát: Kutatások is igazolják, hogy a mély, lassú légzés ellazítja a testet, csökkenti a szorongást és segíti a gyors elalvást. A 4-7-8 technikát Dr. Andrew Weil fejlesztette ki és a következő lépésekből áll: 1. Fújd ki teljesen a levegőt a szádon át, „húúú” hang kíséretében. 2. Csukd be a szádat és szívd be csendesen a levegőt az orrodon keresztül, miközben 4-ig elszámolsz. 3. Tartsd benn a levegőt, amíg 7-ig számolsz. 4. Végül fújd ki lassan, folyamatosan a levegőt 8 másodperc alatt, „húúú” hang kíséretében. 5. Ismételd meg összesen négyszer ezt a ciklust.
 • Készülj fel arra is, ha nem esel teherbe: A szomorúság, veszteségérzet és csalódottság mind részei a gyász folyamatának sikertelen lombikbébi-kezelés esetén. Fontos, hogy ne fordulj el ezektől az érzelmektől, dolgozd fel őket, mielőtt továbblépnél – egy szakember ebben is segítségedre lehet. Tartsd szem előtt, hogy te minden tőled telhetőt megtettél azért, hogy ez a kezelés sikerrel járjon, és nem miattad nem sikerült. A túlzott érzelmi stressz elkerülése érdekében csak egy szűkebb körnek beszélj a kezelésről és bízd egy emberre a rossz hír továbbadását. Beszéld meg a pároddal, hogy rossz hír esetén hogyan támogatjátok egymást és ügyelj arra, hogy ne légy stresszes környezetben (pl. munkahely, nagy társaság), amikor a hírt megtudod.

Forrás:
westmeadfertilitycentre.com.au/coping-with-stress-during-fertility-treatment/
premierhealth.com/your-health/articles/women-wisdom-wellness-/tips-for-handling-the-emotional-stress-of-ivf
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0242024
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662783/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5907129/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4781657/
bmj.com/content/342/bmj.d223
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31085094/

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.