Hátrahajló méh: befolyásolja-e a fogantatást és a terhességet?

A hátrahajló méh nagyjából minden negyedik nőnél előfordul. Teljesen normálisnak számít, legtöbb esetben semmilyen problémát vagy kellemetlen tünetet nem okoz. Sokan mégis úgy hiszik, hogy ez valamilyen rendellenesség vagy betegség, pedig ez egyáltalán nincs így – legtöbben nem is tudják, hogy hátrahajló méhük van és így is boldogan, panaszmentesen élik a napjaikat. A közhiedelemmel ellentétben a hátrahajló méh a teherbeesést sem befolyásolja és a terhesség, illetve a szülés során is csak rendkívül ritkán jelent problémát. De ha bővebben is érdekel a téma, akkor olvass tovább!

A hátrahajló méh fogalma

A legtöbb nőnél a méh előrefelé dől, ráfekszik a húgyhólyagra, így a méhtest felső vége (a fundus vagyis méhfenék) a hasfal felé néz. Egyes nőknél a méh egyenes pozícióban helyezkedik el, így a méhfenék pontosan felfelé néz. Hátrahajló méhről pedig akkor beszélünk, amikor a méh hátrafelé dől, a méhfenék a gerincoszlop és a végbél irányába néz.

A hátrahajló méh különböző okai

Számos tényező szerepet játszhat a méh hátrahajlásában, például:

 • Genetikai adottságok. Egyes nők hátrahajló, mások pedig előrehajló méhhel születnek, ez a kismedence normális anatómiai variációjának számít.
 • Menopauza. Az életkor előrehaladtával az ösztrogénszint csökken, aminek eredményeképp a méhet tartó szalagok meggyengülhetnek, a méh pedig hátrafelé dőlhet.
 • Terhesség. A terhesség hatására megnyúlhatnak a méhet tartó szalagok, ettől pedig a méh hátrafelé dőlhet. Az esetek többségében a méh szülés után visszatér előredőlő helyzetbe, de néha ez nem történik meg.
 • Összenövések. A kismedencét érintő műtétek után előfordul, hogy szervek, szövetek között összenövések (adhéziók) jönnek létre. Ezek hátrafelé hajló pozícióba húzhatják a méhet.
 • Endometriózis. Endometriózis esetén a méhnyálkahártya sejtjeihez hasonló sejtek a méhen kívül kezdenek növekedni. Ezek a sejtek „hozzáragaszthatják” más szervekhez a méhet, ami ettől hátrafelé dőlhet.
 • Mióma. A miómák a méhizomzat jóindulatú daganatai, amelyek a méh alakját és méretét is megváltoztathatják, illetve hátrafelé dönthetik a méhet.
 • Kismedencei gyulladás. A kismedencei gyulladást bakteriális fertőzés okozza, rendszerint nemi úton terjedő betegség szövődménye. Hegszövetet és összenövéseket eredményezhet, ezek pedig hátrafelé dönthetik a méhet.

A hátrahajló méh jelei, tünetei

A hátrahajló méh általában nem okoz semmilyen problémát. Ha mégis jelentkeznek észrevehető tünetek, annak jellemzően valamilyen kapcsolódó betegség, például endometriózis az oka.

Tünetek, amelyek jelentkezhetnek:

 • hüvely- vagy derékfájdalom szexuális együttlétkor
 • fájdalom menstruáció alatt
 • fájdalom vagy diszkomfort tampon használatakor
 • gyakoribb vizelési inger vagy nyomásérzés a hólyagban
 • húgyúti fertőzések
 • enyhe inkontinencia
 • alhas kitüremkedése

Teherbeesés hátrahajló méhhel

A hátrahajló méh nincs hatással a női fogamzóképességre, sem arra, hogy milyen hamar sikerül egy nőnek teherbe esnie. A meddőségnek természetesen lehetnek anatómiai okai, például a méhben vagy a petevezetékek körül kialakuló hegszövet, de a hátrahajló méh önmagában nem tartozik ezek közé.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy ha a hátrahajló méh egy betegség, például a kismedencei gyulladás, a mióma vagy az endometriózis eredménye, akkor az adott betegség okozhat meddőségi gondokat.

Terhesség és szülés hátrahajló méhhel

Ha hátrahajló méhed van, nem kell aggódnod, mert rendkívül ritka, hogy bármiféle szövődményt okozna a terhesség során.

Az első trimeszterben néhány probléma azért előfordulhat a hátrahajló méh miatt:

 • A babát nehezebb megtalálni ultrahanggal. A hátrahajló méh ultrahang-vizsgálata nem egyszerű feladat, mivel a baba a kelleténél kicsit távolabb van. Hüvelyi (transzvaginális) ultrahang segítségével viszont megfelelő kép alkotható.
 • Felléphet hátfájás és vizelési nehézség. Ezek a tünetek ugyanakkor bármilyen terhességnél jelentkezhetnek, nem csak a hátrahajló méhhel rendelkező nőknél. A hólyagürítést segítheti az, ha vizelés közben hátrafelé dőlsz, hogy a méhed ne nyomja a hólyagodat.
 • Ha nehezen megy a hólyagürítés, akkor növekszik a húgyúti fertőzések kockázata, mivel a pangó vizelet táptalaja a baktériumoknak. Figyelj a fertőzéses tünetekre (pl. vizelés alatti égő érzés, alhasi fájdalom) és jelezd őket az orvosodnak, hogy terhesség alatt is biztonságos antibiotikumokkal kezelni tudjon.

Ezek a lehetséges problémák az első trimeszter után eltűnnek, a növekvő méh kiemelkedik a kismedencéből és a terhesség hátralevő részében már a tipikus előredőlő pozícióban marad.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a méh beszorul a kismedencébe, ahelyett hogy kiemelkedne belőle. Ez 3000-10.000 terhességből egyszer történik meg, és a vetélés fokozott kockázatával jár. Tünetei általában a 12-14. hét között jelennek meg, fájdalmat és vizelési nehézségeket okozhat. A diagnózis idejétől függően az orvos megpróbálja manuálisan helyreállítani a méh pozícióját.

Szülés után a méh pozícióját több tényező is befolyásolja, például az is, hogy a szalagok terhesség alatt mennyire nyúltak meg, vagy hogy mennyivel nőtt a testsúlyod. De még ha a méhed vissza is tér a hátrahajló pozícióba, ez szinte garantáltan nem lesz hatással a későbbi terhességekre sem.


Forrás:
babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/tilted-uterus_40007932
betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/retroverted-uterus
whattoexpect.com/pregnancy/tilted-uterus
americanpregnancy.org/getting-pregnant/tipped-uterus/

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.