Fogamzásgátlás után: mikor tér vissza a termékenység? Összefoglaló!

Manapság már egyre több fogamzásgátló módszer áll a nők rendelkezésére: a tabletta az egyik legnépszerűbb választás, de számos más lehetőség van még a nem kívánt terhesség megelőzésére. Fontos, és sokak fejében megforduló kérdés azonban az, hogy mi történik a fogamzásgátló használatának abbahagyása után? Mennyi időbe telik, mire helyreáll a termékenység? Teherbe lehet-e esni rögtön a fogamzásgátló elhagyása után? A válaszokat ebben a cikkben találod!

Mennyi időbe telik, míg a termékenység visszatér a fogamzásgátlás után?

Az, hogy milyen gyorsan tér vissza a termékenység, a használt fogamzásgátló módszertől függ. Ennek függvényében a termékenység visszatéréséhez szükséges lehet:

  • a peteérés újraindulása
  • a termékeny méhnyaknyák visszatérése
  • az „embrióbarát” méhnyálkahártya visszatérése

A peteérés visszatérése még nem garancia arra, hogy a méhnyálkahártyád is ismét normális állapotban van, vagy hogy a tested annak rendje és módja szerint termékeny méhnyaknyákot termel. Ha pozitív eredményt kapsz az otthoni ovulációs teszten, az még nem jelenti azt, hogy ismét fogamzóképes a szervezeted.

Természetesen ha mechanikai akadályt képző fogamzásgátló módszert választottál, akkor a termékenységedet nem érte fiziológiai hatás. Mindössze annyi a dolgod, hogy abbahagyod az adott módszer használatát. Ez lehet például óvszer (férfi vagy női), pesszárium, vagy spermicidek.

Nem szabad elfelejtened azt sem, hogy időközben, a fogamzásgátló használata alatt, az életkorod is hatással lehet a termékenységedre. Ezt is fontos figyelembe venni!

A következőkben összefoglaljuk, hogy kb. mikorra várható a termékenység visszatérése a népszerűbb fogamzásgátló módszerek abbahagyása után:

Fogamzásgátló tabletták

A szájon át szedhető fogamzásgátlók, más néven antibébi tabletták, ösztrogént és progesztint (a progeszteron hormon szintetikus formáját) tartalmaznak együtt, vagy csak progesztint. Ezek a készítmények hormonális úton működnek, leállítják a peteérést és sűrűbbé teszik a méhnyaknyákot.

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a peteérés és termékenység egy hónapon belül visszatér. Néha ennél kicsit több időre, akár három hónapra is szükség lehet a termékenység visszatéréséhez.

Hüvelygyűrű és fogamzásgátló tapasz

Mivel mind a hüvelygyűrű, mind a fogamzásgátló tapasz viszonylag új módszereknek számítanak (a tablettákhoz viszonyítva), ezért nem igazán állnak rendelkezésre hosszú távú kutatási eredmények róluk. A működési mechanizmusuk ugyanakkor nagyon hasonló a szájon át szedhető készítményekével. A legfőbb különbség, hogy ezek a módszerek a hormonokat nem szájon át, hanem hüvelyen, illetve bőrön keresztül juttatják a szervezetbe.

Ahogy a tabletta esetén, abbahagyás után 1-3 hónapon belül vissza kell térnie a termékenységnek.

Fogamzásgátló implantátum

Bár Magyarországon egyelőre elég ritkán választják a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátumot, nyugaton egyre népszerűbb. Az implantátum egy vékony, rugalmas, gyufaszál méretű műanyag rúd, melyből lassan és folyamatosan progesztin hormon szabadul fel. Az orvos általában a felkar bőre alá helyezi be.

A fogamzásgátló implantátum a behelyezés követően 3 évig képes megelőzni a terhességet, de bármikor el lehet távolítani. Más szóval, elméletileg akár néhány hónap után is kivehető. A hosszú távú hatás csak akkor érvényes, ha az implantátum beültetve marad.

Az implantátum eltávolítását az orvosod végzi el, ezt követően a termékenység egy hónapon belül visszatér.

Ha a beültetés nem megfelelően történt vagy beültetést követően elmozdult az implantátum, fennáll a kockázata annak, hogy azt csak nehezen vagy egyáltalán nem sikerül eltávolítani. Habár ez csak az esetek kevesebb mint 2 százalékában fordul elő, érdemes számolni vele: ebben az esetben meg kell várni, amíg az implantátum fogamzásgátló hatása elmúlik.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál)

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD – intrauterine device) a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer világszerte, átlagosan a nők 23%-a választja ezt a megoldást. A köznyelvben a „spirál” vagy a „hurok” megnevezés terjedt el, mivel régen ilyen alakúak voltak, ma már azonban inkább egy T betűre hasonlítanak ezek a méh üregébe felhelyezett eszközök.

Két alapvető típus van: a rézből készült IUD és a hormontartalmú IUD. Előbbi úgynevezett steril gyulladást létrehozva megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását, utóbbi hormonok segítségével is gátolja a fogantatást (sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot, elvékonyítja a méhnyálkahártyát).

A réz IUD akár 10 évig is fent maradhat, míg a hormontartalmú IUD 3-5 évig – ugyanakkor mindkettő bármikor eltávolítható az orvos által. (Soha ne próbáld meg te magad eltávolítani!) Az eltávolítást követően a termékenység egy hónapon belül visszatér. Hormontartalmú eszköz eltávolítása után 2-3 hónap eltelhet, amíg szabályossá válik a ciklus.

Fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekció főként Amerikában, illetve a fejlődő országokban népszerű. Hatékonysága megegyezik a tablettáéval, de sokkal kevesebb odafigyelést igényel. Ugyanakkor nem jó választás annak, aki a közeljövőben teherbe szeretni esni.

A medroxiprogeszteron-acetát (MPA) nevű hatóanyagot az izomba adják injekció formájában. A hatóanyag az izomban marad, és onnan lassan felszabadul: megakadályozza a peteérést és sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot.

Az injekció után akár 6-12 hónapba is telhet, mire helyreáll a termékenység. Bár az utolsó injekciót követő 10 hónapban a nők 50 százaléka teherbe esik, egyes nőknél akár 18 hónapra is szükség van a termékenység visszatéréséhez.

Milyen hamar várható a terhesség a fogamzásgátlás abbahagyása után?

A fogamzásgátló elhagyásával ugyan visszatér a termékenység, de ez nem jelenti egyúttal azt, hogy ezután azonnal bekövetkezik majd a terhesség. Ez nyilvánvalóan furcsa élmény, különösen akkor, ha korábban évekig fogamzásgátlást használt valaki és nagyjából abban a hitben élt, hogy a megelőzés hiányában biztosan megtörtént volna a fogamzás.

A fogamzásgátló abbahagyása után teherbe eshetsz a legelső termékeny hónapban, de az is lehet, hogy csak egy évnyi próbálkozás után következik be a terhesség. Ugyanaz tehát a helyzet, mint ami azokra is érvényes, akik semmilyen fogamzásgátló módszert nem használtak.

Ha érdekelnek a témával kapcsolatos kutatási eredmények, a statisztikák, akkor olvass tovább!

A fogamzásgátlás utáni terhességi arányról valaha készült egyik legnagyobb tanulmány a 2007-ben közreadott European Active Surveillance Study on Oral Contraceptives (EURAS-OC) vizsgálat volt. Ebben a kutatók több mint 59 ezer, 7 különböző európai országból származó nőt követtek nyomon, akik szájon át szedhető fogamzásgátlót használtak.

Az 59 ezer nőből kb. 2000 döntött úgy, hogy abbahagyja a fogamzásgátló szedését és teherbe esik, miután befejeződött a vizsgálat. Ezek a nők hét éven át használtak fogamzásgátlót. A kutatók azt találták, hogy:

  • A nők 21,1%-a egy ciklussal a fogamzásgátló abbahagyása után teherbe esett
  • A nők 79,4%-a az abbahagyás után egy éven belül teherbe esett
  • Egészen 35 éves korig a nők életkora alig befolyásolta a termékenységüket
  • A terhességi arány alacsonyabb volt a 35 év feletti és a dohányzó nők körében

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a fogamzásgátlásnak semmilyen hatása nincs a termékenységre.

Egy másik tanulmány még ennél is tovább ment: e szerint a fogamzásgátlás nem, hogy nem befolyásolja negatívan a termékenységet, de hosszú távú használat után kicsivel javít is rajta.

A kutatás csaknem 8500 nő részvételével készült, Angliában. A kutatók figyelembe vették az egyéb olyan tényezőket is, melyek a termékenységre negatívan hathatnak (pl. életmódbeli döntések, testsúly, stb.), hogy még pontosabban meg tudják határozni, miként hat a fogamzásgátlás a fogamzási arányra. Az egyéb okokból eredő meddőséget kizárták a tanulmányból.

Azt találták, hogy a fogamzásgátlás abbahagyása után:

  • A nők 74%-a kevesebb mint 6 hónapon belül teherbe esett
  • A nők 14%-a 6-12 hónapon belül teherbe esett
  • A nők 12%-a csak egy évvel később esett teherbe

Mi van akkor, ha nem sikerül teherbe esned a fogamzásgátlás abbahagyása után?

Ennek nagyon kicsi a valószínűsége, de elképzelhető, hogy a szervezetednek egy kis extra segítségre van szüksége a termékenység helyreállításához a fogamzásgátlás után – különösképpen akkor, ha a fogamzásgátlás megkezdése előtt rendszertelen ciklusaid voltak.

Az is megeshet, hogy a termékenységi problémának semmi köze nincs a fogamzásgátló használatához. Ne feledd, a párok kb. 15%-a küzd termékenységi problémákkal, melyek hátterében számos különböző ok állhat. (A termékenység hatékony, természetes támogatásában cikkeinkkel és termékeinkkel segítünk neked!)

Ajánlott orvoshoz fordulnod, ha:


Felhasznált irodalom:
verywellfamily.com/get-pregnant-after-birth-control-what-you-must-know-1960296

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.