Ezek a fontos életmódalapok a mióma kezelésében!

Rengeteg nőnek meg kell küzdenie élete egy pontján a miómával, mégis nagyon keveset foglalkoznak ezzel a betegséggel. Kialakulásának hátterében állhat ösztrogén-dominancia, genetikai hajlam, de a pontos okokról a szakértők véleménye is megoszlik. Ám ami igazán fontos: a jóindulatú daganat kezelhető, akár természetes módon is!

A mióma a méhben kialakuló jóindulatú elváltozás, mely a nők körében a leggyakoribb daganatféleség. Becslések szerint a nőknek teljes élethosszuk alatt 70-80 százalék az esélyük, hogy életük valamely szakaszában, a méhükben mióma alakuljon ki. És bár jóindulatú daganatról van szó, nagyon súlyos következményekhez vezethet, legyen szó akár a méh eltávolításáról, vagy a terméketlenségről.

Utóbbira azonban szerencsére lehet megoldás, igaz, ehhez komoly elhatározás és életmódváltás is szükséges.

Kezdjük az alapoknál, a szakértők azt szokták mondani, minden életmódváltási folyamat első lépése egy tisztítókúra. A tisztítás során minden káros szenvedélyről és olyan dologról le kell mondanunk, ami befolyásolja a hormonok és a máj működését, legyen szó akár cigarettáról, kávéról, kóláról, vagy épp a gyorsételekről.
Ezeket felváltva olyan gyógynövényeket és vitaminokat kell fogyasztanunk, amik kitisztítják a káros anyagokat, illetve védőpajzsot húznak fel a szervezetben, ilyen például a máriatövis és a gyermekláncfű.

E mellett nagyon fontos, hogy kerüljük az úgynevezett xenohormonokat, xenoösztrogéneket. Ezek olyan mesterséges vegyipari termékek, amiket a szervezetünk ösztrogénekként érzékelhet, ám teljesen más reakciókat fejt ki, így hatással lehet a megtermékenyítésre is, és a miómák növekedését is segítheti. Sajnos ezek a xenoösztrogének sokkal több mindenben megtalálhatóak, mint gondolnánk. Kozmetikumokban, hajfestékben, körömlakkban, öblítőkben, rovarirtókban, sőt, egyes esetekben akár a csapvízben is megtalálhatóak ilyen vegyi anyagok.

A legfontosabb alapja a miómás betegségek kezelésének azonban a helyes étrend, ha ugyanis a szervezetünk a táplálékokból nem kapja meg a szükséges anyagokat, nem tudja hasznosítani megfelelően a gyógynövényeket és vitaminokat sem.

Az elsődleges cél az tehát, hogy minél több rostot fogyasszunk, ezek ugyanis segítenek kiüríteni a szervezetből a felesleges ösztrogént.

Brokkoli, bab, őrölt lenmag, barna rizs, köles, tönköly, rozs, zab – ezek mind olyan ételek, amik különösen gazdagok rostban, így ha ezeket megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, gyorsan helyreállíthatjuk a szervezetünk megfelelő ösztrogénegyensúlyát.

A hüvelyesek, friss zöldségek és gyümölcsök pedig még többet tudnak segíteni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak ezt szabad innentől enni, de a megfelelő eredmény eléréséért mindenképp az étrendünk részévé kell tenni, míg a kávét, alkoholt és cukrot amennyire csak lehet, el kell engedni. Akkor segítesz magadnak a leginkább, ha ezt nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan teszed, tervszerűen.

Vegyük például az egyik legjellemzőbbet, a túlzott finomított szénhidrát és kiemelten a cukorfogyasztást. Legyen az első cél, hogy például lecseréled a reggeli pékárut egy tartalmas, kiadós, mézzel és sok gyümölccsel elkészített zabkására. Ha ezt tudod tartani 1 héten át, utána jöhet a következő lépés: kiváltani a vacsorát valami mással, majd leállni a nassolnivalókról. Sokat segítesz magadnak azzal, ha nem kiiktatni, hanem lecserélni próbálsz alapanyagokat, ételeket. Nem kell lemondanod a rágcsálnivalóról, de bolti zacskós chips helyett készíthetsz magadnak otthon cékla és répachipset, sütőben sütve, ehetsz kesudiót, vagy mandulát, a csokit pedig felválthatja a gyümölcsevés.

Ugyanez átültethető bármi másra is: pár naponta csökkentheted a kávéfogyasztást, beiktathatsz helyette 1-1 csésze zöld teát, stb.

Sajnos senki sem állítja, hogy az életmódváltás egyszerű feladat lenne, de ami biztos, hogy ha elég elszántak vagyunk, az eredmény mindenért kárpótol!

Szeretnél étrended összeállításához szakmai segítséget? Keresd fel hormonegyensúly-és táplálkozási tanácsadónkat, ide kattinva!

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások