Ashwagandha és női termékenység: mi a kettő közti kapcsolat?

Felgyorsult – és látszólag egyre csak gyorsabbá váló – világban élünk. Az életünk tele rohanással, teendőkkel, felelősséggel, közben pedig alig jut időnk arra, hogy a testi, szellemi és lelki egészségünk megőrzésével törődjünk. Pedig vitathatatlan, hogy a mindennapokban rengeteg stresszhatás ér minket: legyen szó helytelen táplálkozási és életmódbeli döntésekről vagy érzelmi és szellemi kihívásokról, ezek mind károsíthatják a női szervezet egészséges működését, a hormonháztartást és a termékenységet is.

Jó hír azonban, hogy van segítség! Az ashwagandha egy csodálatos stresszűző és kiegyensúlyozó gyógynövény, amelynek számos jótékony hatása van – különösen a hölgyek számára.

Mi az az ashwagandha?

Az ashwagandha (Withania somnifera) az ájurvéda egyik legismertebb gyógynövénye, többek között az immunrendszer erősítésére, az idegrendszer megnyugtatására, illetve a hosszú élet és vitalitás támogatására használják. Az ájurvéda („az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata”) az ősi indiai orvoslás, ami több mint ötezer éves múltra tekint vissza, egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető.

Az indiai ginzeng, téli cseresznye vagy álombogyó néven is ismert ashwagandha az úgynevezett adaptogén anyagok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy segíti a szervezet stresszhez való alkalmazkodását és a homeosztázis (egyensúlyállapot) fenntartását, anélkül hogy bármilyen negatív mellékhatása lenne. Az adaptogének szabályozó hatással bírnak a hormon-, az immun- és az idegrendszerre is.

Hogyan támogathatja az ashwagandha a női termékenységet?

Az ashwagandha legfőbb jótékony hatása, hogy csökkenti a stressz káros hatásait, illetve segít a szervezetnek helyreállni, regenerálódni azután, hogy túl sok stressz ért minket. Ezt nemcsak a stresszválasz javításával éri el, hanem az antioxidáns-szint növelésével, az immunitás fokozásával és a hormonrendszer egyensúlyának támogatásával is!

Javítja a szervezet stresszre adott válaszát

Ma már közismert, és tudományosan is bizonyított tény, hogy a krónikus stressz képes felborítani a női hormonháztartást, és akár meddőséget is okozhat. A legfőbb stresszhormon, a kortizol csökkentheti a progeszteronszintet, ezzel negatívan befolyásolhatja a termékenységet és az egészséges menstruációs ciklust.

Az ashwagandha csökkenti a kortizol szintjét, így megakadályozza, hogy a stressz komolyabb károkat okozhasson a szervezet működésében. Habár a legtöbb adaptogén stimuláló hatással bír, az ashwagandha egyedülálló e tekintetben, mivel nyugtatólag hat az idegrendszerre. Hasznos lehet depresszió, szorongás, fáradtság, ködös gondolkodás, stressz okozta álmatlanság, és ideges kimerültség esetén – melyek mind gyakori problémák a meddőséggel diagnosztizált embereknél.

Növeli a szervezetben az antioxidánsok szintjét

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az ashwagandha segít az oxidatív stressz csökkentésében a szervezet antioxidáns szintjének növelésével. Az antioxidánsok olyan vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és egyéb tápanyagok, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodások ellen.

Egy kutatás szerint az ashwagandha képes növelni a lipid-peroxid, szuperoxid-dizmutáz, kataláz, glutation, C-vitamin, A-vitamin, és az E-vitamin szintjét is! Ezek egytől egyik rendkívül fontos antioxidáns vegyületek, melyek egymásra épülő rendszert alkotva hozzájárulnak a sejtek egészségének megóvásához, így elősegítve a hosszú életet és az optimális termékenységet.

Az antioxidánsok megfelelő szintje a petesejt minőség szempontjából is elengedhetetlen, kutatások igazolták, hogy az antioxidánsok védik és javítják a petesejtek egészségét.

Helyreállítja az immunrendszer működését

Az ashwagandha normalizáló hatást fejthet ki az immunrendszerre, ezért egyaránt segíthet azoknak, akiknek alulműködik, illetve akiknek túlműködik az immunrendszere. Az elmúlt évtizedek kutatásaiból egyértelműen bebizonyosodott, hogy egészséges immunrendszer nélkül jelentősen csökkenhet a fogamzás és a komplikációmentes, egészséges terhesség esélye.

Embereken végzett kutatások azt mutatták, hogy az ashwagandha fokozza a természetes ölősejtek aktivitását – ezek azok az immunsejtek, amelyek megküzdenek a fertőzésekkel és egészségesen tartják a szervezetet.

Az ashwagandha ajánlott azoknak, akik gyakran megfáznak vagy elkapnak egyéb fertőzéseket, illetve azoknak is, akik bármilyen okból legyengült állapotból épülnek fel. Legyen szó krónikus betegségről, mentális vagy érzelmi összeomlásról, az ashwagandha segít az erő és állóképesség fokozatos növelésében.

Mivel normalizáló hatása van, az autoimmun betegségekben szenvedők számára is előnyös lehet. A különböző autoimmun betegségek többek között beágyazódási zavarokat, korai vetélést okozhatnak.

Támogatja az endokrin rendszer normál működését

Az endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek összessége, más néven hormonális rendszer. A stressz bizonyítottan felboríthatja a hormonháztartás kényes egyensúlyát, ami termékenységi problémákhoz, meddőséghez vezethet. De számos egyéb tényező is van, ami a hormonrendszert károsíthatja, például egészségtelen táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás, környezeti méreganyagok (pl. BPA-t tartalmazó műanyagok), gyógyszerek vagy betegségek (pl. PCOS, pajzsmirigyzavarok).

Az ashwagandha javítja az endokrin funkciót, normalizálhatja a pajzsmirigy és a mellékvesék működését. Állatokon és embereken végzett vizsgálatok egyaránt igazolták, hogy stimulálja a pajzsmirigyet, ami nagyon hasznos tulajdonság a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők számára.

Egy 8 hetes, 50 résztvevővel végzett kutatásban napi 600 mg ashwagandha gyökér kivonat szedésétől jelentős mértékben javult a pajzsmirigyhormonok szintje, olyannyira, hogy a betegeknél lényegében helyreállt a normál pajzsmirigyműködés. A T3 szintje 41,5%-kal, a T4 szintje 19,6%-kal növekedett, míg a TSH szintje 17,5%-kal csökkent.


Forrás:
natural-fertility-info.com/ashwagandha.html
healthline.com/nutrition/ashwagandha-thyroid
healthline.com/nutrition/12-proven-ashwagandha-benefits
freshlymoms.com/blogs/news/benefits-ashwagandha-fertility-pregnancy-postpartum
globalhealing.com/natural-health/7-amazing-benefits-of-ashwagandha-root-for-women/
indianexpress.com/article/lifestyle/health/all-about-aswagandha-an-ayurvedic-herb-that-boosts-female-fertility/

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Hozzászólások