Alvás meztelenül: furcsa, de hasznos termékenységtámogató tipp

Statisztikák szerint az emberek többsége ruhában alszik, ami a trendi pizsama szettől egészen a régi, kinyúlt, agyonhordott pólóig nagyon sokféle megoldást magában foglal. A számok alapján azonban úgy tűnik, hogy csak kevesen választják a meztelenül alvást – pedig szakértők és kutatások szerint is ez lenne a legjobb választás! Az Ádám-, illetve Éva-kosztüm nemcsak a jobb alvást és minőségi pihenést segíti, de párok esetében fejlesztő hatással van az intimitásra és még a termékenységet is javíthatja. Olvass tovább a részletekért!

A meztelenül alvás előnyei:

1. Segíti a gyorsabb elalvást és az alvásminőség javítását.

A sikeres fogamzás persze nem alvás közben történik meg, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás azonban mégis elengedhetetlen hozzá. Hogy miért? Mert az alváshiány fokozza a krónikus betegségek (pl. elhízás, depresszió, 2-es típusú cukorbetegség) kockázatát, negatív hatással van az immunrendszer működésére, a hormontermelésre és a szexuális teljesítményre is.

Tudományos kutatások sora igazolja, hogy az alváshiányból fakadó egészségügyi problémák, hormonális zavarok és libidócsökkenés miatt jelentősen hosszabb időbe telhet a gyermeknemzés. Az egészség és a termékenység fenntartásához napi 7-9 óra, jó minőségű alvás szükséges.

Szakértők szerint 18,3 Celsius-fok az ideális hőmérséklet a pihentető alváshoz és a test biológiai órájának azaz cirkadián ritmusának megfelelő működéséhez. A ruhák elhagyásának köszönhetően hamarabb le tud hűlni a test, így gyorsabban elalszol. Emellett csökken a meleg miatti izzadás, forgolódás, hánykódás és felébredés esélye is, így nyugodtabb lesz az éjszakád.

2. Jót tesz a bőrnek.

A meztelenül alvás a hőmérséklet szabályozásával és az összegyűrődő, végtagokra tekeredő ruházat elkerülésével elősegíti a jobb alvást és így egészségesebben tartja a bőrt is. A pihentető alvásnak köszönhetően kevesebb stresszhormon termelődik és van elég ideje a szervezetnek kívül-belül regenerálódni. Jó minőségű alvás nélkül nagyobb a száraz, fakó, pattanásos bőr kockázata.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szűk ruházat (különösen ha átázott az izzadságtól) pattanások kialakulásához vezethet. Meztelenül alvással elkerülhető a bőrirritáció, amit az alsónemű vagy pizsama képes okozni.

Az egészséges, szép bőrnek kiemelt szerepe van a vonzó külső megőrzésében, az ellenkező nem elcsábításában. Mondani sem kell, hogy senki sem találja csábítónak a száraz vagy pattanásos bőrt. Közvetett módon tehát a bőr állapota is hozzájárulhat a sikeres gyermeknemzéshez!

3. Támogatja a hüvely egészségét

A meztelenül – vagy legalábbis alsónemű nélküli – alvás a női intim egészség szempontjából is előnyösnek számít, ugyanis csökkentheti a gombás és egyéb hüvelyfertőzések kockázatát.

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul és megváltozik a hüvelyi pH-érték, akkor elszaporodhatnak a kórokozók (gombák, baktériumok) és megjelenhetnek a rendkívül kellemetlen tünetek: fájdalom, viszketés, folyás. A hüvelyfertőzés nemcsak a szexuális együttlétet teheti fájdalmassá, de a sikeres fogamzás esélyét is csökkentheti.

A szintetikus anyagból készült alsónemű nem hagyja lélegezni az intim zónát, meleg és nedves környezetet teremt, amely kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. A pamut alsóneműben vagy az alsónemű nélküli alvás ezért a legideálisabb választás.

4. Támogatja a férfi termékenységet

2018-ban, a Human Reproduction nevű orvosi szaklapban megjelent egy tanulmány, amely 656 meddőségi kezelésre jelentkező férfit vizsgált meg. A kutatók azt találták, hogy az alváshoz laza boxeralsót viselő férfiaknak magasabb a spermaszáma, mint a szoros alsóneműt viselőknek.

Egy korábbi, 2015-ös kutatásban 500 férfi vett részt, akiknek 12 hónapon át követték alsónemű-viselési szokásaikat és spermaminőségüket. A kutatók arra jutottak, hogy a napközben boxert viselő, éjszaka pedig meztelenül alvó férfiaknál 25%-kal alacsonyabb a sérült spermiumok aránya, azokhoz képest, akik éjjel-nappal szoros alsóneműt viselnek.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a jobb spermaminőség és az ebből eredő jobb termékenység érdekében a férfiaknak ajánlott napközben laza alsóneműt hordaniuk és meztelenül aludniuk.

5. Az önszeretet egyik formája is lehet.

Az önszeretet (angolul self-love) olyan kifejezés, amit egyre többet lehet hallani. Szó szerint azt jelenti, hogy szeresd önmagad, vagyis fogadd el magad és érezd jól magad a bőrödben. Szakértők szerint az önszeretet az egészséges párkapcsolatoknak is egyik fontos pillére lehet.

A meztelenül alvásnak számos pszichológiai előnye van. Kiváló módja annak, hogy közvetlenül megtapasztald a bőrödet és lehetőséget ad arra, hogy érzéki szempontból megértsd és megbecsüld a testedet. Már az is elég, ha ágyban fekve kezeidet végigfuttatod a karjaidon, vagy ráhelyezed a kezedet a mellkasodra és hasadra – ez nyugtatólag hat az idegrendszerre és tudatosan végezve az öngondoskodás (self-nurturing) egyik formája lehet.

6. Segít a negatív testkép és szégyenérzet leküzdésében.

Nagyon sokan, különösen a nők, találkoznak életük során nyílt vagy burkolt testszégyenítéssel. Ezek a negatív üzenetek szexuális elégedetlenséghez és alacsonyabb libidóhoz vezethetnek.

A meztelenül alvás ellensúlyozhatja a negatív üzeneteket, amelyeket fiatalkorodban kaptál, vagy esetleg még ma is kapsz a szépséget szűk határok közé korlátozó, elvárásokkal és értékítéletekkel teli társadalomban.

Amikor lehetőséget adsz arra magadnak, hogy kényelmesen érezd magad meztelenül – még ha egyedül is vagy az ágyban –, akkor a tudatalattidnak fontos üzeneteket küldesz, például: jogod van a testedben lenni, nem szükséges folyton elfedned vagy elrejtened a tested, és a tested lehet szabad és korlátoktól mentes.

Természetesen, ha jól érzed magad a bőrödben, ha nem korlátoznak negatív érzések a testeddel kapcsolatban, azt mások is észlelik, beleértve a párodat is. Vonzóbb, kívánatosabb leszel tőle és a szexuális vágyad és teljesítőképességed is nagymértékben javulhat.

7. Pozitív hatással lehet a párkapcsolatra.

A meztelenül alvásnak több okból is pozitív hatása lehet egy párkapcsolatra. Kutatások szerint ha jobban érzed magad a bőrödben, akkor nagyobb eséllyel tapasztalsz szexuális kielégülést. Emellett a bőr bőrrel való érintkezésének hatására a szervezet oxitocin nevű „szerelemhormont” termel, amely erősítheti párok között az összetartozás érzését.

Gondolj csak bele: ha meztelenül ébredsz valaki mellett, az nyilvánvalóan fokozza az érzelmi és a szexuális intimitást. Ez különösen vonzó lehet azoknak, akiknek a testi érintés az elsődleges szerelemnyelve (az öt szeretetnyelv koncepciójáról bővebben a Wikipédia oldalán olvashatsz).


Forrás:
mindbodygreen.com/articles/benefits-of-sleeping-naked
time4sleep.co.uk/blog/benefits-of-sleeping-naked-how-sleeping-nude-can-aid-your-health

Tetszett a cikk? Tudd meg elsőként, ha új bejegyzés kerül fel az oldalra!
Állítsd be cikk-értesítőt magadnak itt.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.