fbpx
Loading...
Cikkek
Inzulinrezisztencia - okok, tünetek, kezelés
Női termékenységet támogató cikkek
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok

Inzulinrezisztencia meddőség? Így segítheted a teherbeesést!

inzulinrezisztencia meddőség

A meddőség kialakulását számtalan tényező idézheti elő, melyek közül az egyik az inzulinrezisztencia, amelyet ha nem kezelünk megfelelően, 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Inzulinrezisztencia kialakulhat a PCOS egyik kísérőjelenségeként, okozhatja túlsúly, illetve korábbi terhességi cukorbetegség, amelyek ellen életmódbeli módosításokkal, különböző kezelésekkel eredményesen tudjuk felvenni a harcot. Részletek a cikkünkben!

Mit jelent az inzulinrezisztencia?

A hormonháztartást úgy kell elképzelni, mint sok kis mérleg komplex, egymással szorosan összefüggő rendszerét. Ahhoz, hogy ez a rendszer egyensúlyban legyen, és a szervezet megfelelően tudjon működni, minden egyes mérlegnek, azaz hormonnak is egyensúlyban kell lennie, a hormonok szintjének egy megadott intervallumon belül kell esnie. Sajnos elég, ha akár csak egyetlen hormon mennyisége túlzottan lecsökken vagy megnő, és az egész rendszer felborulhat. Az inzulin egy ilyen létfontosságú hormon, ami hatással van a teljes hormonháztartásunkra, és így a termékenységre is.

Mi pontosan az inzulin?

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, és alapvető szerepe van az anyagcsere szabályozásában; segít a szervezetünknek energiává alakítani a glükózt.

Az inzulinrezisztencia (IR) olyan állapot, amikor a szervezet termel ugyan inzulint, de ezt nem képes megfelelően felhasználni. Mivel a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni – elárasztva a vért jóval több inzulinnal, mint szükséges. Ennek következtében a hormonháztartás felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, utat nyitva a diabétesz kialakulásának.

Az IR által okozott folyamatosan magas inzulinszint együtt jár a tesztoszteron fokozott termelésével, ami csökkentheti a termékenységet és teljesen leállíthatja a petefészkek működését. A magas inzulinszint emellett felborítja az ösztrogén-progeszteron egyensúlyt, valamint gátolja a folliculus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) termelését, így a tüszőérést is negatívan befolyásolja.

Az inzulinrezisztencia azonban nem csak a fogantatást nehezíti, fokozza a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, ezért nem szabad kezeletlenül hagynunk.

Az inzulinrezisztencia okai

Az inzulinrezisztencia kialakulásához számos tényező vezethet. A policisztás petefészek szindróma (PCOS) gyakran együtt jár inzulinrezisztenciával. Bizonyos génekről már kimutatták, hogy hajlamosíthatnak az inzulinrezisztencia és diabétesz kialakulására, és ennek esélyét az is növeli, ha családon belül már előfordult 2-es típusú cukorbetegség.

A túlsúly, az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya szintén IR kialakulásához vezethet. Kockázati tényező a szervezet nem megfelelő D-vitamin ellátottsága, emellett a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák is, összességében minden olyan tényező, ami kapcsolatba hozható a szénhidrát-anyagcsere zavarával.

Az inzulinrezisztencia tünetei

A cukorbetegség előszobájának is tekintett betegség jellemző tünetei az étkezések után jelentkező fáradtság, éhségérzés, szédülés, az eredménytelen fogyókúra, az izzadás. Emellett alvászavarok, idegesség jelentkezhet, fejfájás, migrén léphet fel, rossz közérzet, netán depresszió fordul elő. Az inzulinrezisztencia jelei közé sorolják a pattanásos, zsíros bőrt is.

Nők esetében ez kiegészülhet menstruációs zavarral, fokozott szőrnövekedéssel, illetve meddőséggel.

Bár gyakrabban fordul elő nőknél, nem kizárólag őket érintheti az inzulinrezisztencia. Férfiak esetén túlsúly, azon belül is kifejezett hasi zsír, potencia-problémák, libidó csökkenése, gyakori farkaséhség, hajhullás jelezhetik többek közt az inzulinrezisztenciát.

A diagnosztizálást ugyanakkor nehezítheti, hogy ezeket a tüneteket akár egyéb betegségek is előidézhetik. Ám ha késik a kívánt gyermekáldás, a családban már korábban is jelen volt cukorbetegség, illetve a pár női tagjánál korábban policisztás ovárium szindrómát diagnosztizáltak, illetve terhességi cukorbetegség alakult ki, akkor mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

Az inzulinrezisztencia kivizsgálása

Az inzulinrezisztencia kimutatásához leggyakrabban az orális cukorterhelés elvégzését javasolják, párhuzamosan szérum-inzulinszintek meghatározásával. Az inzulinrezisztencia további kivizsgálási lehetősége a HOMA-index meghatározása, amit az éhgyomri vércukor és inzulinszintből számítanak ki.

Inzulinrezisztencia meddőség: kezelés a sikeres teherbeesésért

Az inzulinrezisztencia kezelés célja az inzulinszint normalizálása, amelyhez kulcsfontosságú az étrend megváltoztatása, a rendszeres testmozgás, illetve a testsúly csökkentése.

Rendszeres heti testmozgás

Kutatások alapján a rendszeres mozgás 58 százalékkal képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ami azt jelenti, hogy az inzulinrezisztencia kezelésében is rendkívül hatásos. A PCOS-ban szenvedő nőknél sem ritka, hogy a fogyás következtében helyreáll a menstruációs ciklus és nő a termékenység.

Fontos, hogy hetente 3-4 alkalommal erre sort kerítsünk, ami lehet kardio- és izomerősítő edzés vegyesen. Ez előnyösen hat nemcsak a testsúlyra, hanem az anyagcsere folyamatokra is.

Inzulinrezisztencia diéta szerinti étrend

A táplálkozás terén a legfontosabb az úgynevezett glikémiás index figyelembevétele. A magas glikémiás indexű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, ezért hirtelen és jelentősen megemelik a vércukorszintet. Ilyen például a cukor, a finomított lisztek, burgonyából, kukoricalisztből készített élelmiszerek, a méz, amelyek fogyasztását kerülni kell.

Az alacsony glikémiás index ezzel szemben azt jelenti, hogy a szénhidrát lassan felszívódó, ezért fokozatosan emeli a vércukorszintet, nem készteti a szervezetet sürgős inzulintermelésre és hosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet is. Ilyenek a magas rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák és a keményítőt nem tartalmazó zöldségek.

Az étrend változtatása keretében ezért javasolt teljes kiőrlésű lisztet használni a hagyományos fehér liszt helyett, barna rizst a hagyományos rizs helyett, vagy durum tésztát a tojásból és fehér lisztből készült termékkel szemben.

Ugyancsak érdemes helyettesíteni a telített zsírokat telítetlen zsírsavakkal, így például kókuszolaj, vaj, sertészsír helyett olívaolajat, repceolajat, földimogyoró olajat használni.

Rendszeresen fogyaszthatók a zsírszegény tejtermékek, sovány húsok, tengeri halak, zöldségek, főzelékfélék, egyes gyümölcsök.

Szeretnél pontos útmutatást kérni étrended kialakításához? Tanácsadói szolgáltatásunk segítségedre lehet!

Megfelelő vitaminbevitel

A vitaminok és ásványi anyagok pótlása ugyancsak fontos része az IR kezelésének. A legfontosabb tápanyag a króm, mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet. A C-vitamin antioxidáns hatása révén növeli az inzulinérzékenységet, valamint segíti a króm felszívódását. IR és PCOS esetén gyakori a D-vitamin és a magnézium hiány, így alapvetően szükséges ezeknek a pótlása is.

Étrend-kiegészítő kiválasztásakor érdemes olyan formulát választani, ami minden olyan vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, melyeket a leendő anyuka és a baba szervezete igényel. Egy komplex termékenységtámogató vitaminnal elősegíthető a fogantatás és a magzat számára is biztosíthatóak az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagok.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Mio-inozitol por
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna